Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / КУЛЬТУРА

28 грудня, 00:00

Портман лідирує в IMDb

Кінобаза даних IMDb підбила підсумки року, що минає: за всіма розрахунками виходить, що сторінку акторки Наталі Портман переглядали 2011 року найчастіше, повідомляє Digital Spy (загальна кількість користувачів бази становить понад 110 млн). Акторка очолила цей рейтинг цілком заслужено. 2011-го вона з’явилася одразу в трьох фільмах, причому в головних ролях: двох комедіях — «Більше, ніж секс» (з Ештоном Кутчером) та «Хоробрі перцем» (із Джеймсом Франком) і екранізації коміксу «Тор» (з Крісом Гемсвортом). Але якщо глядачі зустрічалися з нею досить часто, то для самої акторки цей рік став роком «Чорного лебедя» — за головну роль у драмі Даррена Аронофськи вона отримала безліч вищих кінонагород, враховуючи «Золотий глобус» і «Оскар». Фільм про балетні удачі взагалі сприяв популярності: другою в списку значиться Міла Куніс, партнерка Портман у «Чорному лебеді». Джонні Деппу, який очолював рейтинг-лист IMDb шість разів за останні сім років, довелося поступитися акторкам: він посів лише третє місце. До першої п’ятірки також увійшли Ема Стоун і Кріс Гемсворт («Тор»).

«Iспанська ніч» у Києві

27 грудня в Національній опері України відбудеться вечір, під час якого виконуватимуть найпопулярніші іспанські пісні, дуети, арії і симфонічні твори. На київський сцені виступлять відомі іспанські виконавці, яким аплодують меломани різних європейських країн: Етері Ламоріс — сопрано, Гійєрмо Контрерас — тенор, Серхіо Ескобар — баритон, а також українська співачка Ольга Слєпнєва та гітарист Євген Седько в супроводі музикантів оркестру «Київ — Класик» (диригент — Герман Макаренко).

Неокласика від Олексія Ревенка

Десятиріччя свого колективу Олексій Ревенко відзначив презентацією фільму та нового альбому. Гурт «РЕВЕНКО і Ко» активно гастролює в Україні і за кордоном, але встигає й записувати нові композиції. Нещодавно завершено роботу над піснями «Виклик», «Дістала», «Криголам». На черзі «Його картини» і «Про свободу». «День» уже писав про святковий концерт, присвячений ювілею «РЕВЕНКО БЕНД». Десять років тому композитор Олексій Ревенко організував колектив, який згодом став першопрохідцем і законодавцем акустичної неокласики в Україні та Росії. Останній альбом колективу Heart of beauty («Серце краси») записано й видано 2010 року, його сам Ревенко вважає найкращим. А найбільш комерційно запитаним виявився альбом «Інструментальні версії пісень ДДТ», випущений у Москві компанією «Навігатор Рекордс» 2008 року. Нагадаємо, нині на рахунку «РЕВЕНКО БЕНД» сім альбомів інструментальної музики. У рамках ювілейного концерту в Києві було показано документально-публіцистичний фільм «Культурний опір Олексія Ревенка» (режисер А. Колко), в якому взяли участь: Юрій Шевчук (ДДТ), Ян Табачник, Володимир Бистряков, Олег Карамазов та Ада Роговцева. Наприкінці року «РЕВЕНКО і Ко» зважилися офіційно презентувати свою нову рок-програму в Україні. Окрім лідера гурту, Олексія Ревенка, до команди входить гітарист Олександр Баринов, інструменталіст і басист Сергій Ясников і барабанщик Микола Гречка. Графік гастролей музикантів практично розписано на весь 2012 рік. У січні — концерти в Харкові, Дніпропетровську, Катеринбурзі, Санкт-Петербурзі, Києві з презентацією нової програми. У лютому планується тур до Литви. Влітку колектив Ревенка зробить вояж найбільшими і найбільш значущими фестивалями Росії, а також планує гастролі в кількох західноєвропейських країнах, повідомляє Ганна КОЛКО.

Чи потрібно згадувати все?

На сцені Культурно-мистецького центру Києво-Могилянської академії пройшли міні-гастролі харків’ян. Камерну виставу «Маленькі подружні злочини». Е.-Е. Шмітта у постановці Театру ім. Т. Шевченка було представлено у рамках творчої лабораторії. Це режисерський дебют Сергія Бережка (він також виконав роль письменника Жіля), а образ Лізи зіграла актриса Тетяна Грінік. Зазначимо, що ця п’єса відомого французького письменника Еріка-Еммануеля Шмітта (переклад Неди Нежданої) киянам відома у постановці польського режисера Кшиштофа Зануссі, де психологічний ребус розгадують зірки Театру ім. І. Франка Ірина Дорошенко та Олексій Богданович. Але ті, хто подивився виставу харків’ян, з великою цікавістю стежили, як закручується детективна інтрига сюжету і емоційно грають актори Театру ім. І. Шевченка. За плечима Жіля та Лізи не тільки радість, а й біль від подружнього життя. Часом їм здається, що слід було б розірвати шлюб, та кожен не наважується першим поставити крапку в цій грі. Одного разу Жіль втрачає свідомість (дружина не витримала і вдарила чоловіка по голові). У героя — амнезія. Допомогти йому згадати все чи спробувати почати життя з чистого аркуша? Режисеру вдалося відійти від побутових взаємин героїв і тонко передати світ емоційних обставин, де ненависть стала поштовхом до того, щоб кожен подивився на себе з боку і не повторював помилок, повідомляє Аліса АНТОНЕНКО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати