Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / КУЛЬТУРА

07 липня, 00:00
Остання книга вченого

Наукова діяльність доктора мистецтвознавства, члена-кореспондента Національної академії наук України та дійсного члена Академії мистецтв України Платона Білецького склала епоху в українському мистецтвознавстві. Проте, крім його досліджень і монографій кілька поколінь українських мистецтвознавців були виховані прикладом його особистості. Багато років прикутий до ліжка, він читав лекції і спілкувався з колегами та друзями вдома, і кожен, хто хоч раз побував у цій легендарній київській квартирі, виносив із спілкування з ним певний загальнолюдський урок. На думку однієї з його учениць Ганни Заварової, «вчитель — це не той, хто може повідомити якусь суму знань, що, загалом, не дуже складно. Платон Олександрович учив значно більшому: думати про мистецтво, любити й намагатися розуміти його». З відходом Білецького наша наука, та й суспільство загалом втратили один із останніх зразків блискучого інтелектуалізму, найвищої культури та справжнього аристократизму духу. Тим дивовижніша доля його літературної спадщини. Свою першу книгу, присвячену українській народній картині «Козак Мамай», яка вийшла незабаром після війни, Платон Білецький видав за свій рахунок. Рукопис останньої праці Платона Олександровича «Апостол України», присвяченої життю та творчості Тараса Шевченко, більше п’яти років чекав видання — у держави все не вистачало грошей. У результаті книга, яку автор так і не встиг потримати в руках (він пішов із життя за місяць до її публікації), була видана на кошти сім’ї Білецьких і відразу ж стала бібліографічною рідкістю, оскільки тираж її всього 300 примірників. Проте, на жаль, сьогодні в нашій країні людей, які хоч трохи цікавляться українським мистецтвознавством, навряд чи набагато більше, вважає мистецтвознавець Зоя ЗВІНЯЦЬКОВСЬКА.

Рейв і карпатська архаїка

Концертом у кінотеатрі «Київська Русь» розпочалося всеукраїнське турне групи з Великої Британії «Карпатьяна». Фактично — це проект однієї людини, Юрія Балюка. Сам він родом зі Львова й у Сполученому Королівстві опинився разом із батьками-емігрантами, коли йому було всього шість років від народження. На берегах Альбіона Юрій зберіг прихильність до рідної культури. Музика «Карпатьяни» — це примхлива суміш ультрасучасного рейву з карпатським автентичним співом і грою на сопілці, причому Юрій майстерно виконує як перше, так і друге, констатує журналіст Дмитро ДЕСЯТЕРИК. Група вже втретє приїздить до України. У нинішньому турне, що включає, крім столиці, виступи в нічних клубах Черкас, Кривого Рогу, Ялти, Львова, Чернігова, Рівно, «Карпатьяна» репрезентує й свій перший компакт-диск.

Ді Капріо дотримується романтичного іміджу

Агент кіноактора Леонардо Ді Капріо офіційно спростував чутки про згоду його клієнта виконувати головну роль у фільмі «Американський психопат». За твердженням канадської кіностудії Lions Gate, актор повинен був найближчим часом приступити до зйомок у ролі серійного вбивці, яикй сіє паніку серед нью-йоркських дівчат, які, звісно, не можуть запідозрити під личиною добропристойного службовця з Уолл-стріт жорстокого маніяка. Представники Lions Gate, природно, вибачилися перед актором, хоча не забули завважити, що, ведучи переговори з Ді Капріо, не чули від нього категоричної відмови взяти участь у цьому проекті. Слушно припустити, що актор просто не ризикнув порушити амплуа романтичного героя, яке принесло йому популярність. У звичному амплуа Ді Капріо глядачі, можливо, побачать у фільмах «Правила кедрового будинку» Лассе Галлстрома і «Син Сема» Спайка Лі, з якими, за повідомленням агента кінозірки, актор сьогодні веде переговори.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати