Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Леді клавесина

19 лютого у Національній філармонії лунатимуть музичні шедеври ХІХ—ХХ століть
17 лютого, 11:16

Симфонічний оркестр Національної філармонії України під орудою Миколи Дядюри виконає твори Франца Шуберта, Фелікса Мендельсона-Бартольді та Франсіса Пуленка. Зокрема, звучатиме Концерт для клавесина з оркестром Франсіса Пуленка, де сольну партію виконає Наталія Сікорська (на фото).
Прес-секретарка філармонії Ілона ТАМІЛІНА нагадує, що у 1928-го Пуленк створив цей Концерт на замовлення польської виконавиці Ванди Ландовської та для її, спеціально для неї виготовленого, клавесина.


— Сам Пуленк вважав, що у роки написання цього концерту він почав власний період «великого стилю», — зазначає Наталія СІКОРСЬКА. —  Дійсно, концерт має неокласичні риси, але тут музична мова Пуленка — абсолютно сучасна, форма твору — своєрідна, оркестровка — пишна та колоритна. На мою думку, композитор веде діалог із минулим через музичні алюзії. Зокрема, у вступі можна почути натяк на останню «Лондонську» симфонію Гайдна, у фіналі — заключні алегро італійських сонат чи французьких сюїт та дотепну квазіцитату із «Жарту» Баха, а в одній із тем другої частини — мелодію старовинної французької різдвяної пісні...


1948-го, під час гастролей у Сполучених Штатах Америки, Пуленк виконав саме цей твір, щоправда, на фортепіано. Є запис. Його виступ відбувся 14 листопада у залі нью-йоркської філармонії, оркестром тоді керував Дімітрі Мітропулос. Спираючись на цю авторську версію, із захватом готуюсь виконати сольну партію в Концерті. Адже, твір Пуленка — особливий випадок, коли сучасний підхід до клавесина, дозволяє розкрити всі можливості інструменту. До речі, гратиму максимально наближено до початкового варіанту твору, який додає смислу присутності соліста».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати