Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Львів готується зустріти «Золотого лева»

10 вересня, 20:22

Міжнародний театральний фестиваль «Золотий Лев-2021» відбуватиметься 1 – 8 жовтня, традиційно перетворить Львів на величезну сцену під дахом і просто неба і подарує незабутні емоції, запропонувавши вистави світового значення, прем’єри та експериментальні постановки молодих театрів.

«Золотий Лев» відбуватиметься на кількох майданчиках, і це –  театри «Воскресіння», Перший, імені Лесі Українки та імені Марії Заньковецької, також – «Довженко-центр» та площа перед Львівською оперою. Про це «Дню» розповіли організатори фестивалю. А відкриє подію яскрава і пишна карнавальна хода, котру дуже люблять і львів’яни, і гості міста.

Окрім традиційних, офлайн, вистав, цього року на «Золотому Леві» будуть представлені відеоверсії постановок, створені в час пандемії для показу онлайн за допомогою 3Д виміру. Показ відеоверсій відбудеться в театрі «Воскресіння» та в Палаці мистецтв, після чого втілювачі проєктів поділяться досвідом об'єднання мистецтва та сучасних технологій в новий вид візуального мистецтва.
Щодо представництва театрів на «Леві», то воно цього року дуже потужне. На фестиваль приїдуть вітчизняні і зарубіжні колективи, і це – Театр  PETOFI (м. Шопрон, Угорщина) спільно з Театром JOKAI (м. Комарно, Словаччина);  Камерний театр Бартока (м.Дунайварош, Угорщина); Чернігівський музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка; Тбіліський вільний театр Автанділа Варсімашвілі (Грузія); Театр  “SEGANE” (м. Тегеран, Іран); резиденти Одеського театру «Маски» «Корпорації клоунів ORANGE MOOD»;  Театр POTLACH (м. Фара-ін-сабіна, Італія); Театр А PART І ТЕАТР AMAREYA(м. Катовіце, Польща); Театр WOJTKA KOWALSKIEGO (м. Ченстохов, Польща); Одеський музично-драматичний театр імені Василя Василька; Чернігівський обласний молодіжний театр; Театр на Подолі (Київ); Дрогобицький музично-драматичний театр імені Юрія Дрогобича; Київський вуличний театр HIGHLIGHTS . Львів представлятимуть театри «Воскресіння» та імені Лесі Українки і Творча майстерня «У кошику».  

З програмою «Золотого Лева» можна ознайомитися тут:

http://golden-lion.com.ua/programa-festivalyu-zolotiy-lev/

Довідково:

Про створення «Золотого лева» ішлося понад тридцять років тому – 1989 року, коли у Львові було проведено Всеукраїнський огляд недержавних театрів-студій, які на той час повновладно виникали в Україні на хвилі так званих перебудовчих процесів в радянській театральній культурі – як нові форми театральних труп, шкіл, концепцій тощо.
Свою назву, «Золотий лев», фестиваль отримав 1992-го. І вже  тоді про нього заговорили як про фестиваль театрального експерименту. Починаючи з 1996 року «Лев» перебігає під гаслом «Класика очима експерименту».

База фестивалю всі ці роки незмінна – Львівський академічний духовний театр «Воскресіння».

Фестиваль понад два десятки років підтримують  Міністерство культури України, Міністерство сім’ї та молоді, Львівська облрада та Львівська облдержадміністрація, Львівська міська рада, Театральна спілка України, а також міжнародні фонди.

«Золотий лев» є членом Європейського театрального форуму IETM та асоціації міжнародних фестивалів IFEA. Співпрацює з такими відомими європейськими фестивалями, як “Бітеф” (Сербія), “Контакт” (Польща), Чеховський фестиваль (Росія), “Нітра” (Словаччина) та ін.

Загалом за всі роки існування «Лева» в ньому взяли участь понад 4 тис. акторів з Білорусі, Туркменістану, Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Молдови, Ірану, Сербії, Словаччини, Бельгії, Франції, Голландії, Болгарії, Румунії, Угорщини, Німеччини, США, Англії, Киргизстану, Грузії, Республіки Соха, Росії, Австрії та інших країн. А гостями були визначні актори, продюсери, режисери та критики.
Щодо ролі фестивалю у житті Львова, то він, поза сумнівом, – головна театральна подія року.

Окреме слово – про засновника і незмінного директора «Золотого лева» Ярослава Васильовича Федоришина (1955 – 2020).
Ярослав Федоришин – засновник Львівського академічного театру “Воскресіння” та головний втілювач «Золотого лева».

Під його керівництвом театр “Воскресіння” пройшов шлях розвитку від становлення до мистецького визнання. Театр під керівництвом Ярослава Федоришина створив неповторний репертуар, який базується на найяскравішій світовій драматургії, яка в більшості своїй вперше поставлена на українській сцені.

Більшість вистав Ярослава Федоришина з успіхом представляли Україну на міжнародних театральних фестивалях, де отримали визнання публіки і критики.

Світла пам'ять про вас, Ярославе Васильовичу.

Згадуємо про вас часто, а тепер, при підготовці «Золотого лева» і при його проведенні, згадуватимемо ще частіше.

Ви з нами.

Ваші справи – не намарно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати