Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Любов під липками

Київський ТЮГ анонсує постановки Ахтема Сеїтаблаєва та Давіда Петросяна
29 вересня, 14:07
Слава Жила

У Київському ТЮГу на Липках у вівторок відбувся перший збір трупи театру після резонансного конкурсу на посаду директора-художнього керівника цього театру.

      Як відомо, конкурс виграв керівник столичного театру «Актор», заслужений діяч мистецтв України В’ячеслав Жила. Тож, сьогодні  відбулася, вважайте, історична офіційна зустріч нового керівника і  творчого колективу театру.

     В чемній інтелігентній атмосфері новий керівник Слава Жила розповів про репертуарні плани. Вони доволі цікаві, співзвучні часові і абсолютно не радикальні.

    Спершу прозвучала назва вистави «Я - Пітер» -  це поновлення постановки молодого успішного режисера Давида Петросяна за відомим і завжди актуальним казково-фентезійним романом Джеймса Метью Баррі «Пітер Пен».

      Режисерка Ірина Стежка поновить виставу «Вождь червоношкірих» за мотивами оповідання О.Генрі.

       Далі – прем’єрні назви: режисерка Вероніка Літкевич розпочне роботу над «Казками Оскара Вайлда» із залученням співаючих акторів трупи.

    Відомий режисер і актор Ахтем Сеїтаблаєв у межах соціального проєкту за підтримки кримськотатарської громадськості поставить «Кримськотатарські казки».

      Молодий режисер Алекс Боровенський (ProEnglish Theatre) ставитиме Рея Бредбері «The city was there»  англійською мовою, оскільки в трупі є англомовні актори, а серед глядачів стовідсотково є англомовні  школярі, яким  такий мовно-театральний досвід сьогодні вкрай важливий.

    Режисер Олег Мельничук, що здійснив на сцені ТЮГу на Липках постановки за шкільною програмою («Шинель» М. Гоголя, «Перетворення» Ф. Кафки, «Місце для дракона»                           Ю. Винничука) працюватиме у новому сезоні над виставою за твором культового автора - Джорджа Орвелла.


Слава Жила

      У відповідь на  виважені стратегічні плани, було зачитано заяву трудового колективу театру стосовно законності перебігу конкурсу на посаду керівника ТЮГУ на Липках. На це Слава Жила спокійно відповів, що позов трудового колективу першою судовою інстанцією вже було відхилено.

        Прозвучали й слушні питання, озвучені народною артисткою України Валерією Чайковською щодо задіяності штатних режисерів театру: Максима Михайліченка, Артура Артіменьєва, Анастасії Вервейко та Олексія Скляренка. Новий очільник, за його ж словами, відкрито чекає пропозицій від режисерів театру і залюбки обговорить цікаві ідеї. Також виявилося, що виставу Олексія Скляренка «Кураж», яка нині успішно йде в репертуарі ТЮГу на Липках, саме Слава Жила у свій час випускав як продюсер відразу після закінчення свого навчання в Київському університеті театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенко-Карого. Власне, це був його перший продюсерський проєкт.

        В цьому контексті, згадалися, до речі й дитячі проєкти Жили-продюсера, про які у фейсбучних баталіях, чомусь не було згадано жодного разу: «Снігова королева» Г.-Х. Андерсена в 3D – ледь не перша вистава у такому форматі для дітей в Україні та перше сценічне втілення  у нас фентезійних «Легенд Нарнії».

        Пані Валерія Чайковська також наголосила, що за 30 років керівництва Віктором Гиричем столичним ТЮГом – він  «збудував завод, в якому працює все до останнього гвинтика» і департамент культури КМДА має за це  йому подякувати і  налагодити притомну комунікацію.

         Гадаю, ці заклики актриси будуть почуті адресно, адже новий керівник на всі свої питання відповідав доволі вичерпно.

      Інтелігентний і мирний збір трупи ТЮГу на Липках завершився закликами до творчої роботи і пошуків консенсусу у спільній любові до Театру і, здається, вселив надію на те, що не все так страшно, як малює фейсбук.

      Враховуючи те, що незабаром столичний ТЮГ святкуватиме своє 100-річчя, цей київський театр запропонує ще чимало вагомих творчих інформприводів для ЗМІ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати