Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Маленька, але важлива перемога

Український фільм "Проект дощу" (режисер – Олег ЧОРНИЙ) отримав приз Spotlight Gold Award на фестивалі Spotlight Documentary Film Awards в Атланті, США
03 липня, 14:43
КАДР З ФІЛЬМУ "ПРОЕКТ ДОЩУ" / ФОТО LETTERTOFEST.WIXSITE.COM

Головний герой 23-хвилинного фільму - харківський стріт-артист Гамлет ЗІНЬКІВСЬКИЙ.  "Проект дощу" є частиною документального альманаху «Контури». Інші короткометражки «Контурів» -  «Enjoy» Валерія БАЛАЯНА про підпільного художника, що знущається з російської окупаційної влади в Криму та «Зсув» Олексія РАДИНСЬКОГО про спільноту творчої молоді, котра намагається перетворити один з київських пустирів на мистецький простір .

Назва "Проект дощу" взята зі слів самого Гамлета, який малює переважно в підворіттях; на його думку, це такий собі «проект дощу» - люди, ховаючись від зливи, забігають в арку і несподівано для себе лишаються сам на сам з твором мистецтва. Фільм знімався 5 днів у Маріуполі, куди Зіньківський спеціально приїхав, аби намалювати три мурали, та 2 дні в Харкові.

Олег Чорний не тільки показує те, як працює Гамлет, а й намагається передати місто його очима: камера під атмосферну електронну музику пливе вздовж вулиць і стін Маріуполя, фіксує індустріальні й приморські краєвиди чи злітає над  ними - режисеру й оператору (Слава Цвєтков) дійсно вдається побачити свою красу всюди. Заодно в кадр потрапляють містяни з роздратованими, здивованими або схвальними відгуками й короткими діалогами – тут своя розсип характерів. Назагал, можна сказати, що Чорному і Цвєткову вдалося створити не тільки творчий портрет молодого українського автора, а й, ширше, передати певний зріз життя на південному сході України.

Spotlight Documentary Film Awards існує вже понад 20 років. Як зазначають організатори, фестиваль  «присвячений просуванню досвідчених і молодих документалістів за допомогою унікального та важливого міжнародного конкурсу фільмів» (слово spotlight власне і означає «опинитися в центрі уваги»). Режисери-переможці отримують медіа-підтримку та можливості для потрапляння на більш престижні кінофоруми й співпраці з міжнародними продюсерами.

Довідка «Дня»

Олег ЧОРНИЙ (нар. 9 лютого 1963 р., Київ) — український сценарист та кінорежисер, медіа-художник. Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого  за спеціальністю «режисура кіно та телефільму». Працював на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка, кіностудії «Київнаукфільм», різних недержавних студіях, член Nomadic University for Art, Philosophy and Enterprise in Europe. Зняті ним короткометражні стрічки  неодноразово брали участь у різноманітних фестивалях в Україні та за її межами. Автор відеооформлень до низки театральних спектаклів у Києві.

Гамлет ЗІНЬКІВСЬКИЙ (нар. 11 серпня 1986 р., Харків) здобув освіту в Харківському художньому училищі й Харківській академії дизайну та мистецтв. Мешкає в Харкові. Номінований на Премію PinchukArtCentre в 2009 році. Вибрані виставки: 2007 – «ХДАДМ-МЖ» (Майстерня В. Н. Гонтарова), галерея «АВЕК», Харків; 2008 – «Гогольфест», Київ; 2008 – «Moloda Sztuka Charkowa», «Salon Posnania», Познань, Польща і «Боб Фест», Харків; 2009 – Виставка номінантів Премії PinchukArtCentre, Київ; 2010 – «ЯКЩО/ЕСЛИ/IF», Музей PERMM, Перм, Росія. У 2013 з Жанною Кадировою і Миколою Рідним представляв Україну на 53-Венеціанській бієнале. Є провідним стріт-артистом Харкова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати