Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Молодь дивує амбітними проектами

У «Львівській політехніці» представлені живописні роботи студентів Інституту архітектури та їхніх колег із Польщі
17 травня, 15:22

Ця виставка — результат пленерів, який проходив у мальовничому польському містечку Хелмно в Помор’її (не плутати з колись українським містом Хелм біля нашого кордону. — Авт.). Хелно — це унікальне місто польського Помор’я, де майже кожен об’єкт побудований із червоної цегли, зробленої вручну, і входить у європейський маршрут Готичного цегляного стилю. У місті добре збережена німецька готика ХІІ—ХІІ ст., а ще Хелмно називають «містом закоханих», бо в одному з храмів зберігаються мощі святого Валентина... Це справжня перлина давньої архітектури, величезна знахідка для  майбутніх архітекторів. Саме тут відбувають практику і всі свої пленери студенти архітектурних вишів та відділень Польщі. Від 2004 року до цих пленерів приєдналися й студенти Інституту архітектури Львівської  політехніки.

На виставці у «Львівській політехниці» представлені кращі живописні твори польських студентів із каталогом робіт переможців конкурсів за період 2004—2015 рр., а також роботи львівських студентів.

Під час її відкриття з вітальним словом до присутніх звернувся Генеральний консул Республіки Польща у Львові Рафал Вольський. Він зізнався, що робота архітектора йому близька і знайома, адже його батько був  архітектором. Пан консул наголосив, що саме академічна спільнота, студентська молодь покликані зробити якнайбільше для зміцнення дружби і співпраці двох наших народів.

— Комп’ютер — комп’ютером, інтернет — інтернетом, а головним інструментом архітектора є справді олівець. На жаль, в Інституті зникла акварельна практика, у нас скоротився на цілий семестр предмет «Рисунок і живопис». На пленери ми їздимо під час канікул і відпусток фактично за власні кошти (польська сторона забезпечує тільки житлом), але все одно поїхати на черговий пленер цьогоріч зголосилися 20 студентів. Їх готують кращі професори, — розказала  доцент кафедри дизайну та основ архітектури Львівської політехніки Ореста РЕМЕШИЛО-РИБЧИНСЬКА.

 — Для мене це була велика професійна і громадянська школа. Я навчилася працювати й під дощем, і під пекучим сонцем. З багатьма польськими студентами налагодила дружні зв’язки, з деякими контактую і зараз, — поділилась враженнями аспірантка Марта БРИЧ.

До речі, дух польського малярства постійно присутній у головному корпусі університету, маючи на увазі Актову залу, прикрашену серією полотен «Тріумф прогресу», створену під керівництвом видатного польського художника Яна Матейка.

Польську делегацію мерії Хелмно  очолювала заступник бургомістра з питань освіти, культури та промоцій Магда Людвіковська. Гостям організували екскурсію замками Львівщини, що теж для них було приємною несподіванкою. Вони захоплювалися побаченим і висловили сподівання, що ці  пам’ятки архітектури будуть в Україні належно збережені.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати