Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Монументально-філософський Микола Кут

Уперше роботи українського митця презентуватимуть на «Лондон Арт Бієналє»
22 лютого, 10:47
ФОТО З САЙТА GETMAN-MUSEUM.KIEV.UA

Цього року Бієнале проходитиме з 29 березня до 2 квітня і збере близько 120 художників, які представляють понад 40 країн світу, а Україну презентує Mykola Kut — це псевдо Миколи Кутняхова, народного художника.

Творчість Миколи Івановича багатогранна, у ній присутні монументальні твори, виконані в різноманітних техніках — смальтова мозаїка, вітраж, енкаустика, настінний розписи, портрети, авторській іконопис, багатофігурні композиції.

Микола Кутняхов родом із Луганська. Він закінчив Київський державний художній інститут (нині — Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури), де навчався під керівництвом відомого живописця та графіка Миколи Стороженка. З 1989 року Микола Іванович створює свій неповторний авторський стиль виконання творів. Надихаючись у своїй творчості темою природи й ландшафтного простору, створює монументально-просторові картини, одною з особливостей яких є композиційна досконалість та оригінальний колорит. На сьогоднішній день майстер — один із не багатьох художників сучасної України, який працює з темою пейзажу, причому на великих площинах, розробивши свій власний авторський стиль, відзначений багатьма українськими мистецтвознавцями як унікальний за образом і такий, що не має аналогів в історії класичного й сучасного мистецтва.

ІЛЮСТРАЦІЯ ЗІ СТОРІНКИ MYKOLA KUT НА FACEBOOK

Кожен окремий етюд Миколи Кутняхова вже на початковому етапі має досконале узагальнення, яке дозволяє йому вже потім, у майстерні, збільшувати етюдні картини до значно більших форматів — чи то великоформатні холости, чи то стіни архітектурних будівель.

— В особі Миколи Кутняхова (Mykola Kut) українське образотворче мистецтво має непересічного, самобутнього художника-мислителя, який не лише торує шлях новому розумінню пейзажу, а й повертається до його релігійних джерел. Своєю творчістю він заповнює той небезпечний духовний вакуум, що утворився в сучасному українському малярстві як у жанровому, так і світоглядному вимірах, —  розказав у коментарі «Дню»  мистецтвознавець Станіслав Бушак (див. №169, 2012 р.). — Творчість майстра є багатогранною: у ній присутні монументальні твори, виконані у різноманітних техніках (мозаїка, вітраж, енкаустика, настінний розпис), портрети, іконопис, багатофігурні композиції. Але пейзаж є улюбленим жанром майстра, в якому найповніше втілилася філософія його світосприйняття. Жанровому пейзажу доступні не лише інтимно-камерні чи буколічно-ідилічні настрої: він може бути носієм глибоких філософських роздумів, важливих громадянських мотивів та гострих соціальних проблем».

ІЛЮСТРАЦІЯ ЗІ СТОРІНКИ MYKOLA KUT НА FACEBOOK

Станкові та монументальні твори Миколи Кута, виконані у різноманітних техніках, перебувають у музеях України, а також закордонних приватних колекціях, й прикрашають площі та фасади архітектурних споруд України й зарубіжжя.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати