Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мрії Оксани Линів

Головний диригент оркестру в Опері та Філармонії м. Грац (Австрія) про особливості LvivMozArt -2018
12 липня, 10:55

ІІ Міжнародний фестиваль класичної музики розпочнеться 13 липня і триватиме 10 днів, упродовж яких публіка матиме можливість насолодитися зразками високого мистецтва, прем’єрами та отримати позитивні емоції та натхнення на цілий рік, до наступного форуму.

Засновниця та арт-директор фестивалю Оксана Линів розповіла нашому виданню, що кожного дня відбуватиметься по кілька концертів, а на мапі фесту — 12 локацій, і це філармонія, Оперний театр, храми, трамвайне депо, Свірзький замок, Музей Пінзеля та майданчики просто неба.

У програмі LvivMozArt — твори XVIII—XXI століть, зокрема — українських композиторів, які звучатимуть у виконанні найкращих вокалістів і хорів, музикантів та диригентів  з Австрії, Болгарії, Італії, Швейцарії, Білорусі, Німеччини, США та України.

Базовий колектив LvivMozArt — академічний симфонічний оркестр «ІNSO-Львів».

— У мене, коли приїжджаю до міста Лева, з’являється відчуття, що у львів’яни не чуються причетними до великої європейської спільноти, — говорить Оксана Линів. — І мені дуже хочеться нагадати історію міста, починаючи  з XVIII ст. Тому програма першого концерту буде своєрідною гостьовою книгою Львова, де звучатимуть шедеври таких видатних композиторів, як Йоганнес Брамс, Моріс Равель, Арам Хачатурян, Джакомо Пуччіні, Ріхард Штраус, Густав Малєр, які свого часу гастролювали у Львові.

Цікавим буде й концерт «Моцарт у дзеркалі сучасності». Композитор Юрій Ланюк, надихнувшись знаменитою симфонією-концертанто для скрипки, альта й оркестру Моцарта, створив свою симфонію-концертанто для того самого складу. Твір має назву «Трансфігурація», і це є переломлення ідей класицизму у творчості сучасного композитора. Виконавці — Тобіас Фелдман (Німеччина), який грає на скрипці роботи Ніколо Гальяно 1769 року, та альтистка іранського походження Мюріель Разаві.

За словами О.Линів, кожний концерт LvivMozArt звучатиме по-особливому: «Хочемо створити особливі умови для сприйняття музики, хочемо показати, що класичне мистецтво є надзвичайно багатогранним, безконечно креативним і є надзвичайно сучасним».

Диригент нагадала, що у популярному Fono Forum вийшла стаття «Новації для подорожі — Лемберг», де йдеться про те, що Львів — культурна скарбниця, до якої варто поїхати саме через створення нових фестивалів. У публікації детально виписана програма LvivMozArt. Також згадується, що Львів колись називали Східним Єрусалимом, бо вважали містом, багатим на архітектуру та історію. А ще наголошено, що програма LvivMozArt, багата на прем’єри, зокрема — українських композиторів, здатна привабити європейського меломана.

ПРЕМ’ЄРА №1

— Для мене цей фестиваль є дуже важливим, тому для це реалізація моїх багатьох мрій, — зізнається О. Линів. — У першу чергу, говорю про прем’єру опери Дмитра Бортнянського «Алкід», постановку якої запланувала вже давно, але формат якої є дуже особливим, тому що це буде постановка просто неба, у пам’ятці історичної архітектури — Свірзькому замку. І саме цей майданчик якнайкраще підходить до сюжету цієї опери, адже вона написана у старовинному стилі опера-серія, де було задіяно четверо солістів, а також хор та балет. І компактність-камерність цієї музичної партитури якнайкраще розкривається в акустиці і в архітектурі саме старовинного замку. Я захоплююся геніальністю нашого композитора  Дмитра Бортнянського, музику якого, на жаль, в світі взагалі не знають. І оперну його творчість також не знають в Україні.

До речі, сучасник Моцарта Бортнянський вчився у Болоньї, співпрацював з найвідомішим лібретистом Європи П’єтро Метастазіо, також з Моцартом, Генделем... Тому я очікую на приїзд відомих критиків, які прибудуть до Львова саме заради «Алкіда» з Великобританії, Австрії та Німеччини.

Прем’єра «Алкіда» відбулася 1778 року у найбільшому театрі Венеції — «Сан Бенедетто». Очевидно, що композитор у своєму розпорядженні мав дуже добрі голоси, тому що всі партії є надзвичайно віртуозними. Показ відбувся в межах венеціанського карнавалу. Після того композитор у дуже короткому часі повернеться до Петербурга, а партитура «Алкіда» вважається втраченою. І тільки у 1980-х її віднайшли в одному з архівів Лондона, а згодом передрукувало видавництво «Музична Україна». Опісля відбулося кілька концертних і сценічних виконань — у Львові, Одесі та Києві. Тим займалися різні диригенти — я зокрема. Але кожного разу я залишалася трошки незадоволеною, бо все ж таки ця музика — для театру.

МІФИ — ПРО МОЦАРТІВ І ЛЬВІВ

— У нас буде гарний проект «Моцарти», який відбудеться у трамвайному депо, — продовжує маестро. — Це концерт-розповідь про життя та діяльність найвидатнішої мистецької династії Моцартів, яка почалася ще з народженням Леопольда (батька). А в нього народилася (сьогодні вже трохи забута) донька Наннерль, старша сестра Вольфганга, яка була найкращою піаністкою Європи, рівноцінно з Вольфгангом їздила в усі турне Європою. Але по досягненню 16-річчя, рішенням батька, змушена була лишатися вдома і готуватися до заміжжя. А далі — Вольфганг Амадей Моцарт та останній з Моцартів — Франц Ксавер. Ну і потім зміна покоління і, на жаль, зупинка музичної династії.

Під цей проект ми зняли короткометражний фільм — зробили відеоінсталяцію. Глядач побачить карету, якою подорожували 125 років Моцарти для того, щоби збирати, черпати і нести далі цю музичну школу класицизму. Покажемо символічну зміну поколінь, що кожного разу приносить щось нове. Після смерті Франца Ксавера, який помер неодруженим і бездітним, зміни покоління і продовження династії не відбудеться, але ми повинні перейняти і далі нести цю традицію — піклуватися про розвиток високого класичного мистецтва.

Другий проект — «Міф Лемберг» проводимо спільно з видатним австрійським художником Вольфом Вердігіром — засновником Венеціанської академії сучасного мистецтва. Свою концепцію  він розробив на основі психологічного аналізу снів. Вольф приїжджав у травні до Львова, зустрічався з двадцятьма львів’янами і на основі їхніх розповідей про історію Львова намалював серію картин, з яких зараз зі своїми студентами виготовляє анімацію, яка буде з’єднана з уривками творів Шенберга, Малєра, Франца Ксавера Моцарта, Брамса, Шумана... Пан Вердігір хоче символічно розповісти своє, австрійця, бачення Львова, і, власне, йтиметься про історію Лемберга — Львова, життя містян, зміни поколінь і правлінь, політичних впливів, також — переселення і війни... 

КЛАСИЧНИЙ ФОРМАТ

— У нас будуть дуже цікаві концерти в Оперному театрі. Погодилися приїхати дві видатні зірки — Чарльз Кастраново зі своєю дружиною Катериною Сюріною. Ці виконавці живуть в Америці, але запрошують їх в Метрополітен-Опера, в Ковент-Гарден, в Мюнхенську та Берлінську опери. Прикрасить концерт також видатна львів’янка Зоряна Кушплер, яка працює в Австрії. А присвячена ця програма (оперні арії і дуети) темі кохання на все життя, адже цього року минає рівно 200 років від освідчення Франца Ксавера Моцарта баронесі Жозефіні Кавалькабо, і Франц Ксавер детально описує це у своїх щоденниках. До речі, ми, спільно з видавництвом «Човен», готуємо до друку переклад українською мовою щоденників і листів Франца Ксавера.

Ми пишаємося, що учасником цьогорічного фестивалю став австрійський Молодіжний камерний оркестр CON FUOCO, який представить програму «Австрійський вечір» як антологію австрійської композиторської школи. Співатиме видатна українка Ольга Безсмертна — солістка Віденської державної опери.

Очікуємо приїзду багатьох поважних гостей, в тім числі — Посла Австрії пані Герміне Поппеллер, яка буде присутня на цьому концерті з Молодіжним оркестром Австрії.

Традиційним стане виступ на LvivMozArt Молодіжного симфонічного оркестру України. І, позаяк ми молодь, позаяк ми сповідуємо прогресивну ідею відповідальності за суспільство, за свою країну, за глобальний розвиток подальших поколінь, то робимо концерт «Еко-симфоні». До програми ввійдуть твори класиків — Бетховена і наших сучасників Станковича і Губаренка. Також — твір американсько-китайського композитора Тан Дуна «Сльози природи». На концерті відбудеться світова прем’єра, спеціально написана до фестивалю київським композитором Золтаном Алмаші  для гурту KURBASY, солістки ударних інструментів Віві Васcілєвої, яка приїде з Німеччини. Це буде тема купальських пісень. А візуальний ряд розробляє відомий львівський фотограф і митець Сергій Горобець. І ми хочемо засобами певних відео-інсталяцій дати асоціативний ряд для публіки і дати зв’язок між музикою, гармонією і гармонією у світі — прекрасним творенням природи, стихій, природних сил, які можуть бути і руйнівними, і тими, що творять, дають життя. А після цього частина програми поїде в серпні до Берліна, де ми виступимо на найбільшому фестивалі молодіжних оркестрів Young Euro Classic. 

COSTA VIOLINE

На завершення фестивалю здійсниться ще одна моя мрія — до Львова привезуть рідкісний інструмент — оригінальну скрипку Моцарта. Очікуємо делегацію з Міжнародного фонду Stiftung Mozarteum Salzburg, в тім числі — президента з дружиною. Інструмент є настільки дорогоцінний, що буде привезений у супроводі двох спеціальних людей з «Моцартеуму» і перебуватиме під постійною охороною. Гратиме на цій скрипці відомий австрійський скрипаль, концертмейстер оркестру «Моцартеум» Франк Стадлер. Прибуття скрипки Моцарта до Львова є сенсацією, бо її вивозять з архівів-фондів «Моцартеуму» дуже рідко. Тому це честь для України і стане і історичною подією, і високим знаком дипломатичної співпраці — на рівні держав.

ВИСТАВКА, КОНФЕРЕНЦІЯ, ПРОГРАМИ ДЛЯ ДІТЕЙ

Виставка у Палаці Потоцьких матиме особливий акцент — ми присвятили її темі «Реквієму». Ця партитура стала останньою в житті Вольфганга Амадея. Ще за чотири місяці до смерті він жалівся на погане самопочуття. І, коли від незнайомої людини надійшло замовлення на «Реквієм», композитор сказав, що пише цей твір задля себе...

Цей твір вплинув і на долю Франца Ксавера, тому що саме з ідеї виконання «Реквієму» у нього й зародилася ідея створити «Товариство Святої Цецилії», відтак — прискорити розвиток професійної  музичної школи у Львові. І саме з виконання «Реквієму» почалася концертна діяльність Франца Ксавера — як диригента і засновника цієї музичної спілки. На виставці можна буде дуже багато дізнатися, власне, про таємниці, легенди та факти, пов’язані з партитурою «Реквієму».

У нас відбудеться науковий симпозіум-форум, до участі в якому запрошені моцартознавці з Європи та України. А для дітей запропонуємо насичену програму MOZARTRIDS, де у формі різноманітних вікторин, ігор дітей залучать до музичних перформенсів. А також це буде кілька концертів для дітей на імпровізованій сцені «Моцарт-арена» за Палацом Потоцьких. І це — величезний павільйон на 600 місць, де відбуватимуться головні події фестивалю.

Команда LvivMozArt хоче фестивалем повернути Львів у статус культурної європейської столиці, до якої потрібно їхати по нові враження і по нові відкриття. І вже готова розповісти про фестивалі 2019-го та 2020-го років. Але це вже тема іншої розмови...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати