Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Музи і «ринок»

23 лютого, 00:00

В Одесі відбулася презентація першого номера журналу «Бульвар мистецтв».

Це видання присвячене виключно культурному життю міста. Під час пресконференції свою під-тримку «Бульвару мистецтв» продемонстрували авторитетні особи, що представляють культурні установи і мас-медіа міста (Музичну академію ім. Нежданової, ДМШ ім. Столярського, Театр юного глядача, Історико-краєзнавчий музей та ін.). Вихід журналу став можливий завдяки підтримці директора Південноукраїнського медіа-холдингу Петра Галчанського, який взяв на себе місію його шеф-редактора, а також промоутера і головного редактора нового видання Романа Бродавко. Назва журналу перегукується з назвою колишнього «Бульвару мистецтв», що не так давно став «Бульваром Жванецького». Але у переносному розумінні в Одесі «Бульвар мистецтв» охоплює знакові для Південної Пальміри місця в його історичній частині.

Хотілося б, аби «Бульвар мистецтв», виправдовуючи свою назву, став своєрідним форумом. Тому абсолютно доречним було запитання: чи буде редакція співпрацювати з молоддю?

— Безумовно, адже всі метри колись були молодими. Талант не має віку, і я буду щасливий, якщо журнал набуде молодіжного вигляду, — відповів Роман БРОДАВКО. — Головне, щоб у автора був талант і креативність.

Формулюючи мету видання, редактор відзначив, що це, по-перше, популяризація художніх досягнень Одеси, розвиток принципової, в доброзичливих тонах професійної критики, яка тримає в полі зору «культуру буття і етику подій». По-друге, видання має охоплювати всі існуючі напрями, стилі та жанри мистецтва, включаючи анонси, фейлетони, інтерв’ю, критичні статті та ін. У результаті це має перебудувати мислення публіки у бік глибокого сприйняття витворів мистецтва, позбавити її від «кліпового мислення». Тому таким важливим є зворотний зв’язок із читачем.

Мистецтво багатонаціональної Одеси — явище складне і багатообразне. Чи буде журнал достатньо об’єктивним? Це покаже час. Перший номер — виключно російськомовний, але редакція видання обіцяє уважно ставитися й до українських текстів, адже Одеса має свою українську складову. Критично сприймається і дизайн. У плані оформлення (яке тяжіє до поп-арту), журналу бракує стриманої шляхетності, що пояснює деяку легковажність, ілюстративну дрібність його перших і останніх сторінок. Цей прикрий «рекламний одяг» — дань ринку і обставинам. Є надія, що засновники журналу усвідомлюють всі недоліки, і вже наступний номер випустять у міцнішій обкладинці.

Слід зауважити, що перший номер «Бульвару мистецтв» приваблює цілою низкою публікацій. Наприклад, про диригента Одеського національного театру опери і балету Оксану Линів, про нову оперу за повістю Купріна «Гранатовий браслет» у постановці Музичної академії ім. Не-жданової. Її автори — професори академії Віктор Власов (музика) і Римма Розенберг (лібрето). Цікаві матеріали про тріо бандуристок «Мальви», гучне творіння Караваджо — багатостраждальне полотно «Узяття Христа під варту» та інші публікації.

Редакція журналу планує проводити конкурси, здійснювати різні добродійні проекти, зокрема, зі спеціалізованими дитячими школами ім. Столярського та ім. К. Костанді. Безумовно, вихід нового видання —приємна подія, яка мобілізує і привносить в наше життя більше динаміки. Хоча при всьому очікуваному розмаху діяльності (заявлений наклад — 10 тис. екземплярів) навряд чи новоспечене видання стане монополістом у сфері художньої критики.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати