Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наша кінодипломатія зриває оплески...

У Стамбулі вперше й з аншлагами тривали Дні українського кіно
10 грудня, 10:23

Останні роки для вітчизняної кіноіндустрії виявилися вельми сприятливими, продуктивними та насиченими. Результати цього періоду побачив й оцінив професійний кіносвіт. «Плем’я» реж. М. Слабошпицький, «Донбас» реж. С. Лозниця, «Додому» реж. Н. Алієв, «Атлантида» реж. В. Васянович...

Крім по праву завойованих титулів на міжнародних кінофестивалях та форумах, українські кіномитці створили якісну, інтелектуальну та сучасну візитівку нашої країни, за якої її впізнають та пізнають у світі. Національний кінопродукт — невід’ємна частина культурної дипломатії, яка презентує Україну, формує її імідж  за кордоном, сприяє системі міжнародних культурних комунікацій.

Сьогодні як ніколи зростає необхідність позиціонувати Україну на міжнародній арені засобами мистецтва. Одним із таких вдалих промоційних культурних заходів стали Дні українського кіно, які наприкінці листопада (з 28.11 по 01.12) уперше відбувалися в Туреччини. Вони були організовані за спільної ініціативи Генерального Консульства України в Стамбулі та Асоціації «Сприяння розвитку кінематографа в Україні — дивись українське!», за підтримки Державного агентства України з питань кіно і МЗС України.

Чотириденна програма презентації вітчизняних творів кіномистецтва, сучасних повнометражних та короткометражних фільмів українського виробництва зібрала в Стамбулі аншлаги. На церемонію відкриття завітали представники дипломатичного корпусу, місцевої влади, української та кримськотатарської громад, викладачі та студенти кафедри україністики Стамбульського університету, поціновувачі кінематографа...

«Український кінематографічний проєкт такого масштабу відбувається вперше в історії українсько-турецьких відносин. Разом з тим, турецький глядач вже знайомий із сучасним українським кіно, зокрема завдячуючи міжнародним кінофестивалям у Туреччині. Можу з гордістю сказати, що наші фільми завжди отримували нагороди», — зазначив на церемонії відкриття цієї культурної події Генеральний консул України в Туреччині Олександр Гаман.

Відкрився український кінозал у Стамбулі символічною ретроспективою драматичного фільму «Тамілла», знятого в Україні наприкінці 20-х років минулого століття метром турецького кінематографа Мурсіном Ертугрулем. Стрічку на прохання Музею кіно в Стамбулі та Центру вивчення турецького кінематографа та театру віднайшли в архіві Національного Центру Олександра Довженка в Києві. Та спеціально до кінопоказу її на батьківщині режисера українські композитори Марія Хмельова та Кирило Бородін створили музичне оформлення картини. Це стало справжнім дружнім сюрпризом для турецьких шанувальників кіномистецтва. До речі, завершилася  кіноподія у Стамбулі не менш символічно — показом шедевра українського поетичного кіно, всесвітньовідомої драми режисера Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», яка свого часу заговорила алегоричною мовою свободи і не лише в кінематографі...

Між тим програму Днів українського кіно організатори заходу добирала так, щоб різножанровими кінотворами  розповісти закордонному глядачеві про сьогодення нашої країни, про її сучасну та новітню історію, про боротьбу за незалежність та державність, про цінності та сенси народу, які формувалися на шляху становлення нації, про особливості характеру, світогляду, етичних та моральних якостей людей, які вважають Україну своєю батьківщиною. І картини режисера Ахтема Сеїтаблаєва — військова кінодрама «Кіборги», основана на реальних подіях російсько-української війни, що триває (захист Донецького аеропорту 2014 року) та історична драма «Чужа молитва» про окупацію фашистською Німеччиною Криму під час Другої світової війни та депортацію кримських татар сталінським режимом у 1944 році, кінобалада «Толока» режисера Михайла Іллєнка, яка охоплює близько 400 років історії України, короткометражні фільми проєкту «Дивись українське» — «Анна», «На своїй землі», «Домовина», «Серцеїдка», «Клоун» та сімейне пригодницьке кіно «Фокстер і Макс» режисера Анатолія Матешка, здається, блискуче впоралися з цим завданням.

Покази продовжувалися спілкуванням українських митців із турецькими глядачами.

Режисер Михайло Іллєнко  представив свою картину «Толока» такими словами: «Не лише гармати, літаки й танки —  це зброя. Мистецтво — також зброя. Україна була тривалий час оточена міфами, які викривляли її портрет. Наш фільм — це низка «контрміфів». Ми пропонуємо свою версію історії — такої, якою вона була, а не такої, якою її бачили у різний час різні претенденти на Україну». Тому для творчою групи було дуже важливо, щоб першими глядачами нового фільму в межах допрем’єрного турне (прем’єра та кінопрокат картини в Україні заплановано на 12 березня наступного року), стали українські воїни, які зараз боронять нашу країну  на передовій російсько-української війни та мешканці прифронтових районів Донбасу.

На допрем’єрний показ  «Толоки» у Стамбулі завітали заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар і Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Андрій Сибіга. Василь Бондар подякував творцям фільму за вкладену в нього душу та історичну правду. «Картина показала, наскільки важливою є спільність, наскільки сильними ми можемо бути разом: відновлюватися, переживати всі потрясіння, як разом можемо будувати, протидіяти війні й побудувати новий «дім», — поділився враженнями після перегляду заступник міністра МЗС України.

А Посол України в Туреччині Андрій Сибіга наголосив, що якісне модерне кіно вперше представлене в Туреччині, і це символ того, що наша держава змінилася. «Якщо розвивається мистецтво, якщо розвивається кіно, це означає, що ми рухаємося вперед», — сказав він.

Реалізація цього проєкту показала, що кінодипломатія може виступити не лише дієвим  інструментом комунікації між різними народами та культурами, а й створювати засади для партнерської дії, заохочувати до спільних проєктів, принаймні  у кіноіндустрії. Так під час перебування в Стамбулі українські кінематографісти зустрілися з представниками Асоціації продюсерів та Асоціації правовласників Туреччини. Говорили про залучення турецьких кінематографістів до зйомок в Україні, місцеві продюсери позитивно оцінили перспективи такої співпраці. Сторони домовились про подальші конкретні кроки у цьому напрямі.

«Ми дуже задоволені якістю співпраці з Генеральним Консульством України в Стамбулі з організації Днів українського кіно. Наші команди чудово спрацювались. Особливо вдячний Генеральному консулу України в Стамбулі Олександру Гаману та його дружині Ірині, консулу Олені Ващенко, консулу Катерині Пасинчук за високий професіоналізм та надзвичайну людяність. Сподіваюсь, що проведення Днів українського кіно в Стамбулі стане традиційним», — зазначив Андрій РІЗОЛЬ, голова правління Асоціації «Сприяння розвитку кінематографа в Україні — дивись українське!».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати