Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Парад левів

У внутрішньому дворику львівської ратуші стартував арт-фестиваль
18 серпня, 00:00
ЦІ СКУЛЬПТУРИ СКОРО ЗАСЯЮТЬ РІЗНИМИ БАРВАМИ КОЛЬОРІВ

Уперше в Україні проходить творча акція, де основним об’єктом є скульптури левів у натуральну величину, яку започаткували громадська організація «Срібні крила» та львівська мерія.

Давнім символом міста Львова є леви — скульптури, барельєфи, герби з їхнім зображенням можна побачити у різних куточках міста. За легендами, саме львівські леви оберігають наше місто та його жителів, несучи свою багатовікову службу. Для львів’ян та гостей міста, Львів асоціюється зі левами, тож зрозуміло, що головним героєм цього фестивалю став його символ.

Як розповіли організатори, основною ідеєю арт-фестивалю є об’єднання навколо цієї акції відомих людей Львова — митців, громадських діячів, бізнесменів — щоб популяризувати серед громадськості міста та туристів мистецькі цінності Львова, створити атмосферу свята.

Скульптура лева створена молодими львівськими майстрами і з неї відлито 20 однакових фігур. Основне завдання учасників проекту — придумати для левів яскравий оригінальний дизайн та характер. Потім фігури левів розмалюють відомі особистості, професійні художники, а також усі бажаючи. Вже згодилися підтримати львівський парад такі відомі художники: Володимир Костирко, Віктор Мельничук, Денис Струк, Леся Квик, Михайло Демцю, Микола Малишко (Київ), Мирослав Яремак (Івано- Франківськ), Олена Онуфрів, Олександра Новацька, Оля Пильник, Ольга Кох- Погрібна, Сергій Міхновський, Сергій Савченко, Сергій Резніченко та Юрко Кох.

Фестиваль проходить з 15 по 30 серпня, де фігуру лева зі звичайної паркової скульптури перетворять в арт-об’єкт, а кожен екземпляр стане унікальною авторською роботою. До 2 вересня фігури збираються разом для «виставкового параду» на площі Ринок. А потім до 23 вересня розмальовані скульптури будуть тішити око жителів та гостей міста на вулицях. Продовж цього часу триватиме конкурс «Лев глядацьких симпатій», проведений у рамках фестивалю, який дозволить визначити смаки сучасного міста та залучити мешканців і гостей до активної участі в акції. А на завершення — скульптури виставляються на благодійний аукціон (усі отримані кошти спрямовуються на соціальньно-благочинні цілі: облаштування дитячих майданчиків «Левеня у Львові»).

Викуплені скульптури власники зможуть розмістити біля своїх офісів, магазинів (супермаркетів), а також у відомих місцях відпочинку та у рекламних цілях. Планується, що левів установлять на територіях дитячих будинків, садочків, ігрових майданчиках.

Як знати, може, «Парад левів у Львові» згодом позмагається з найбільшим міжнародним арт-фестивалем «Парад корів». Ця художня виставка просто неба, під час якої в ключових місцях міста розміщаються фігури корів в натуральний розмір, розмальовані як знаменитостями, професійними художниками, так і всіма, хто забажає. Вперше «Парад корів» відбувся в Цюріху (Швейцарія) в 1998 році, пластикові фігури корів створені художником Паскалем Кнаппом і розмальовані його колегами були виставлені на вулицях міста. Яскрава і цікава акція дуже сподобалася швейцарцям і туристам. З того часу фестиваль проводився більше ніж у 25 містах світу, а саме: в Нью-Йорку, Сіднеї, Лондоні, Токіо. Йоганнесбурзі, Брюсселі, Стокгольмі, Хьюстоні, Чикаго ( в Чикаго «Парад корів» привабив понад три мільйони туристів ), Барселоні, Флоренції, Монте-Карло; також і в Східній Європі — в Празі, Братиславі, Бухаресті. Також у світі проводяться відомі паради різноманітних тварин: «Парад ведмедів» в Берліні, «Піг-парад» у Києві, «Парад лосів» у Канаді, «Парад кенгуру» в Австралії, «Парад верблюдів» у Дубаї (ОАЕ).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати