Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Помер класик новочасної української літератури

6 червня пішов у вічність Юрій Мушкетик
07 червня, 11:21

21 березня Юрій Михайлович відзначив ювілей — 90-річчя... Перу письменника належить низка творів, які відображають історичний розвиток держави та роль особистості в ньому. На літературній ниві автор створив глибокі образи, шукав нові форми і засоби вираження важливих проблем сучасності, зробивши основним об’єктом свого дослідження людину. До останньої миті життя багато сил він віддавав на те, щоб ми не забували про історичну пам’ять, а слова «правда», «патріотизм», «совість» були для Мушкетика не просто дуже важливими, а його життєвим кредо.

— Письменники мають бути літописцями, патріотами. Вони повинні підносити народ, його славетне минуле і розказувати тим, хто не все знає, те, що принаймні ти знаєш. Потрібно, щоб народ знав свою історію і міг нею пишатися. Бо щодо нашої пам’яті — у нас історія погано вивчалася в школах, тому тут роботи й роботи... Існує багато історичних постатей, періодів, які потрібно «піднімати», ставити за приклад своїм же землякам... Потрібно відчувати відповідальність насамперед перед нацією, перед поколінням, а вона переходить у відповідальність перед собою. Тобі ж легше на душі, коли говориш правду і закликаєш до неї інших, — говорив у інтерв’ю «Дню» Юрій Михайлович (див. №№ 84-85, 16—17 травня ц. р.).

Юрій Мушкетик належав до когорти «Золотих письменників України», книги яких розійшлися накладом у понад 100 тисяч екземплярів. Мушкетик є автором таких романів, повістей і п’єс, як «Гайдамаки», «Серце і камінь», «Яса», «Останній гетьман», «Семен Палій», «День пролітає над нами», «Біль», «Жовтий цвіт кульбаби», дилогії про Другу світову війну «Вогні серед ночі» та «Чорний хліб». Упродовж 1986 — 2001 років Мушкетик очолював Національну спілку письменників України. 2009 року Юрію Михайловичу було присвоєно звання Героя України, також він був лауреатом Шевченківської премії...

«Тяжка новина. Вранці (6 червня) помер Юрій Мушкетик, один із класиків новочасної української літератури. Про це мені щойно повідомила його донька Леся. Світла пам’ять і Царство Небесне, шановний Юрію Михайловичу», — написав, на своїй сторінці у Facebook голова НСПУ, публіцист Михайло СИДОРЖЕВСЬКИЙ.

«День» висловлює співчуття рідним і колегам Юрія Михайловича — вічна пам’ять!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати