Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Понад 10 тисяч творів!

Львівській державній академічній чоловічій хоровій капелі «Дударик» виповнюється 48 років
13 жовтня, 21:00

Цей мегапопулярний і з бездоганною репутацією колектив заснував 1971 року за сприяння Українського музичного товариства у Львові хоровий диригент Микола Кацал (згодом – народний артист України, лауреат Шевченківської премії, почесний громадянин Львова).  

Перша репетиція «Дударика» відбулася 17 жовтня у філармонії. Трохи згодом, у листопаді, новостворений хор взяв участь у виконанні у виконанні балетної сюїти Андрія Петрова  «Сотворіння світу» з Львівський симфонічним оркестром.

Вже через шість років, 1977-го, колектив почав здобувати дипломи фіналіста на численних всесоюзних фестивалях і конкурсах. А 1989-го, завдяки старанням Миколи Кацала на базі «Дударика» було створено першу в Україні хорову школу.

В репертуарі колективу – концерти Дмитра Бортнянського, Артема Веделя, Максима Березовського, коляди і щедрівки в обробках Миколи Лисенка, Миколи Леонтовича, Кирила Стеценка, Олександра Кошиця. «Дударик» також виконував і виконує Stabat Mater Перґолєзі, Carmina Burana Орфа, Requiem Моцарта, Дев'яту симфонію Бетховена, Третю симфонію Kadisz Бернстайна та безліч ораторіальних полотен.

Хор хлопчиків і мужчин зі Львова, згодом – народна хорова капела «Дударик», Державна хорова капела і Державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик» має тривалу історію міжнародних концертних турне – виступав у Литві, Латвії, Білорусі, Росії, Грузії, Молдові, Естонії, Угорщині, Польщі, Словаччині, США, Канаді, Швейцарії, Австрії, Франції, Бельгії та Голландії. У творчому доробку капели – й платівки, касети та диски, а ще – запис кількох десятків чудових концертних програм на радіо і телебаченні.

Колектив має вищу державну відзнаку – диплом Президії Верховної Ради України, є лауреатом Національної премії ім. Тараса Шевченка. 

За словами теперішнього (від 2005 року) керівника колективу Дмитра Кацала, за 48 років капела заспівала понад 10 тисяч творів у близько 4000 концертах, взяла участь у 500 Літургіях, побувала із концертами у 20  країнах світу. З хором хлопчиків, згодом – хоровою капелою охоче співпрацювали і співпрацюють найкращі оркестри, диригенти і солісти. «Дударикові» залюбки надають сцени найпрестижніші концертні зали України і світу. І це те, що має назву «реноме».

Не підлягає жодному сумніву, що «Дударик» є культурним амбасадором України у світі, а також співочим символом та улюбленцем Львова. Це дуже славний колектив, де вчать не тільки співу, а й культури, естетики, репертуару, мов і світогляду.

Заклав такий духовний підмурівок, про що вже йшлося вище, Микола Лукич Кацал. А продовжив син Дмитро. До слова: «Дударикові» – 48 років, Дмитрові – 44. Тобто теперішній чільник капели у повному розумінні слова і народився, і виріс у «Дударику». І чітко дотримується курсу Миколи Лукича. Звісно ж, з креативною адаптацією до сьогодення.

Варто нагадати, що «Дударик» брав активну участь у багатьох гарних справах. Зокрема, у марафонах пам’яті «Міфа». Якщо хтось вже встиг забути, то нагадаю, що такий позивний мав Василь Сліпак – соліст Паризької національної опери, волонтер і доброволець, який 2016-го загинув від кулі снайпера у зоні АТО. А ще цей світової слави оперний виконавець – вихованець «Дударика»…

До 48-х своїх уродин колектив підготував кілька заходів, і всі вони відбудуться 17 жовтня – у Домініканському соборі, на площі Ринок і біля пам’ятника Тарасу Шевченку (від 17.00 до 18.00). Співатимуть «Дударики», зокрема, «Богородице Діво», The Lord's prayer («Отче Наш»),  «Боже великий, єдиний», «Реве та стогне Дніпр широкий» і не тільки.

 Як палкий прихильник колективу вже кажу, що це буде і потужно, і зворушливо. Зрештою, як і у всі попередні 48 років.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати