Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Повернення»: аудіо-історії про важливість діалогу навколо окупованих територій

13 січня, 16:37

Недавно створений інтерактивний додаток 211STEPS представляє проект «Повернення» — серію аудіо-історій відомих людей, яких торкнулися події на Майдані та на окупованих територіях України. Ці люди свого часу зробили дуже непростий вибір — ким бути у важких, ба навіть і страшних ситуаціях і що транслювати своєму оточенню.

Перші дві історії — «Повернення до Гідності» від правозахисниці Олександри Матвійчук та «Повернення до Людяності» від акторки Олесі Жураківської вже можна почути у додатку.

Авторка проекту — головна режисерка Академічного театру драми і комедії на Лівому березі Дніпра Тамара Трунова. Вона використала експериментальний формат — герої самі обирають, що говорити, яку історію розповісти, не обмежуючись жодними окресленими рамками. Кожна історія схожа водночас на популярну лекцію і на моновиставу. Розмова починається із загальних питань, але неминуче торкається особистого, місцями перетворюючись на сповідь. І це провокує слухача на таку саму відвертість перед самим собою, на глибше пізнання себе.

Проект було створено за допомогою технології додатку 211Steps, побудованій на принципі глибокої взаємодії сюжету і глядача. Тут глядач не просто слухає історію — він отримує живий досвід, який змінюється під впливом його рішень, знаходиться у постійному зв’язку з ним. Глядач стає співавтором історії, повноправним учасником подій, може в певних точках сам обирати, як далі розвиватиметься сюжет, тобто якнайповніше пропускає через себе чиєсь життя, знаходячи в ньому спільне зі своїм. Це сприяє реальному зануренню у новий емоційний досвід.

За зауваженнням Тамари Трунової: «Для мене це цікавий формат, оскільки у технологічну обкладинку загорнуті людські долі. Це і відображає ту «гойдалку», на якій ми всі зараз опинились. Технологічність, у цьому випадку, зберігає людяність і тепло, і дає цьому теплу можливість розповсюджуватися та впливати».

211STEPS це технологія, яка дозволяє створювати проекти, подібні “Поверненню”. Через цей додаток будь-хто – митець чи підприємець – може в новій формі комунікувати зі своєю аудиторією.

Команда 211STEPS разом з партнерами також розробляє план оцифрування двох міст України. Створення такого віртуального простору розширить можливості креативної індустрії, індивідуальних авторів і бізнесу. Віртуальна карта, на якій можуть бути закріплені локації, квести, геоігри, виставки творів мистецтва або інша інформація, відкривають новий унікальний досвід як для жителів міст, так і для туристів незалежно від мови спілкування. Для інтеграції віртуального простору у фізичний світ будуть створені локації з проєкторами, екранами, звуковим оформленням і доповненою реальністю.

Технологія не має географічних чи культурних обмежень. Компанія планує розширення на мегаполіси у Північній Америці та Європі. 211STEPS як технологія для створення авторських проєктів стане доступною для митців та бізнесу у червні. Відібрані заявки на проєкти команда розглядає уже зараз.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати