Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пражани вшанували пам'ять Романа Лубківського (1941-2015 рр.)

30 листопада, 18:40
Фото автора

На вечорі, що відбувся у Словянській бібліотеці, вшанували память відомого українського поета, перекладача, літературознавця, критика, екс-дипломата Романа Лубківського. Ідею проведення меморіального вечора у цій унікальній скарбниці словянської гуманітаристики з ентузіазмом підтримав її директор  Лукаш Бабка, який високо цінує внесок Романа Мар'яновича не лише у перекладознавство, а й у зміцнення українсько-чеських звязків.

Захід відбувся за участю представників українських громад Праги, Карлового університету, Словянської бібліотеки (відділення Національної бібліотеки АН ЧР), Посольства України у ЧР, Наукового товариства Словаччини, української редакції радіо "Свобода" у Празі, чисельних шанувальників  творчості поета та  гостей зі Львова. Модератором була відомий мистецтвознавець, журналістка Оксана Пеленська. Учасників вечора привітав представник Посольства України у Чеській Республіці Зиновій Гошовський і нагадав присутнім про успішні віхи діяльності Романа Лубківського на посаді першого Надзвичайного і Повноважного Посла України у Чехо-Словаччині  1992-1995 років.

Викладач Карлового університету д-р Богдан Зілинський проаналізував празький період життя і творчості Р. М. Лубківського, зокрема його перекладацьку спадщину; доцент цього самого університету Тереза Хланьова розкрила особистість і місце Романа Мар'яновича у контексті слов'янського літературознавства й перекладознавства; професор Львівського національного університету ім. І. Франка Михайло Гнатюк розповів не лише про поета й непересічного літературознавця, але й тонкого критика; професор, іноземний член НАН України із м. Пряшева у Словаччині Микола Мушинка детально описав як літературну й державницько-культурну діяльність Лубківського, так і його науково-дослідні здобутки; поетеса, член Національної спілки письменників України Марія Людкевич презентувала першу посмертну книжку Романа Лубківського із 25 улюблених віршів, упорядковану нею, і прочитала декілька із них;  член Наукового товариства ім. Т. Шевченка, Товариства "Просвіта"  Наталя Гумницька структурувала й коротко змалювала творчий портрет Романа Лубківського у таких інтелектуальних іпостасях: 1)поет; 2)літературознавець і критик; 3)науковець і мислитель; 4)перекладач і словотворець; 5) державотворець і дипломат; 6)музеєзнавець і  культуролог; 7)будівничий національного й міжнародного культурного простору; 8) людина, трудар, патріот; голова Правління Товариства українських чехів Олекса Дрба презентував візуально задокументовану культурологічну діяльність Романа Лубківського, спрямовану на щире взаєморозуміння і співпрацю між українським та чеським народами, охарактеризував його як компетентного краєзнавця.

Символічно, що  вечір памяті відбувся саме у Словянській бібліотеці Праги – унікальній духовній скарбниці словянської Ойкумени, і України, зокрема. Своїми витонченими, конгеніальними перекладами найкращих авторів слов'янського світу Роман Лубківський долучився до поповнення  фондів бібліотеки двотомником вибраних творів, який його сини Маркіян та Данило із вдячністю подарували директору бібліотеки, д-ру Лукашу Бабці.

Роман Лубківський завдяки своїй невтомній і послідовній праці  дипломата, перекладача, громадсько-культурного та державного діяча, просвітянина  цілком заслужено посів чільне місце в українському портреті Праги, мозаїку якого складають найталановитіші наукові, мистецькі, літературні особистості першої половини XX ст., зокрема, Олександр Олесь, Євген Маланюк, Олена Теліга , Ярослав Пастернак, Олег Кандиба, Іван Горбачевський, Дмитро Чижевський, Дмитро Антонович, Євген Чикаленко, Вадим Щербаківський, Роберт Лісовський, Василь Хмелюк, Галя Мазуренко, Михайло Гаврилко, Микола Кричевський, Оксана Лятуринська, Василь Касіян. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати