Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Писати треба чесно»

У Будинку кіно відбулася презентація збірки автобіографічних оповідань Олега Сенцова «Маркетер»
17 жовтня, 10:31
ФОТО УКРІНФОРМ

Задум цієї книжки визрівав давно, але, як розповів кінорежисер, письменник, бранець Кремля (2014—2019) Олег Сенцов, час її настав, коли у працівників колонії були «зимові канікули». Написані від руки тексти він через адвоката передав Анастасії Чорній, кастинг-директорці його фільмів, яка набрала їх і передала у видавництво. Утім, автор застеріг від перебільшення умов ув’язнення у цих текстах: «Писати треба чесно і цікаво. У тюрмі чи на волі — не важливо».

У «Маркетері» йдеться про студентські роки Олега Сенцова. Через буденні речі — складання іспитів, будні в гуртожитку і на квартирах, безгрошів’я — зображені перипетії 1990-х. Як і попередня збірка оповідань, «Маркетер» є двомовним виданням: оригінальні тексти, написані автором, вміщено поруч з перекладом Сергія Осоки українською.

Під час події Олег Сенцов менше говорив про політику, а більше про кіно й літературу. Зокрема, розповів, як він переживає процес творення, як відмежовується від усього зайвого і чому творить одразу, без зайвих додумувань, чітко, з ходу, те, що «різко підступає до горла». Автор не хотів повчати, не давав порад, хоча глядачі його настійливо просили. Він сказав, що кожен формує себе сам. «Єдиний, на кого я надіюся — Олег Сенцов. І вам бажаю такої ж моделі», — напевно, єдина його порада. Він також зазначив, що не думає про минуле, а живе теперішнім. «Життя — воно зараз, а не вчора». Детальніше про подію — в найближчих номерах «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати