Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Серйозна «ГРА»

В Україні стартував театральний «Оскар»! Фініш — у листопаді!
30 серпня, 16:19

Подія, на яку театральна громадськість України чекала понад два десятиліття, нарешті сталася! Віднині українська мистецька спільнота буде ще більш згуртованою, тому що з’явилося нове поле для спільної театральної гри, в якій матимуть можливість позмагатися театральні колективи усієї нашої країни. Досі в цьому просторі існували локальні території для визначення найкращих. Найвідомішою є премія, що охоплює театральне мистецтво столиці — «Київська Пектораль», яка вважається піонером цієї справи й найсолідніша за віком, бо започаткована 1992 року за ініціативи Київського відділення Національної Спілки театральних діячів України. Минулого року своє 25-річчя відзначила і Вища театральна премія Придніпров’я «Січеславна», створена Дніпровським відділенням Національної Спілки театральних діячів України. І от, поява нового формату, нової мистецької інституції, що відрізнятиметься від уже існуючих масштабом, концепцією, метою і можливостями — Всеукраїнський фестиваль-премія GRA. Засновником і організатором «ГРИ» стала Національна Спілка театральних діячів України за підтримки Міністерства культури України, Міністерства фінансів України, Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України, Департаменту культури КМДА. Автором ідеї і творчим натхненником нового загальноукраїнського проекту виступив голова театральної Спілки, гендиректор-художній керівник Національного театру оперети Богдан Струтинський. У пріоритеті справ з реконструкції діяльності Спілки театральних діячів, була ідея об’єднання усіх театрів країни в межах такого щорічного фестивалю-конкурсу, який би презентував найкращі сценічні здобутки України, популяризував надалі національне театральне мистецтво в його жанровому розмаїтті, формував достойне конкурентне середовище України, аби були підстави представляти наше мистецтво у світовому контексті. Як зазначив Б.Струтинський, фестиваль вигаданий, щоб у великій театральній грі відзначити найбільші творчі здобутки митців у масштабах усієї країни, щоб знайти і відкрити нові імена, оцінити нові якості мистецтва вже знаних майстрів. «Треба розбурхувати наш театральний рух!»

«ВІЙ». ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ АКАДЕМІЧНИЙ МУЗИЧНО-ДРАМАТИЧНИЙ ТЕАТР ІМЕНІ Т.Г ШЕВЧЕНКА  / ФОТО ВІКТОРА КОШМАЛА

 

Над розробкою концепції і положення працювали досвідчені театрознавці, знавці міжнародного фестивального руху Анна Липківська та Анна Веселовська. Беручи до уваги напрацювання подібних заходів, що існують у інших країнах, виробили власну схему формату фестивалю — премії. Вона полягає в тому, що вельми продуктивно працюють дві складові акції: в фестивальній частині можна буде побачити найкращі вистави, що вийдуть у фінал, а в частині премії — відбудеться нагородження переможців. До речі, окрім почесних дипломів, переможці отримають грошову винагороду на реалізацію нового творчого проекту.

У назву фестивалю-премії заклали слово, що є основою мистецтва театру — «ГРА», та водночас GRA є вигаданою абревіатурою — Great Real Art — Велике Справжнє мистецтво. Отож планку поставили високу — мистецтво тільки велике і справжнє!

«УДАВАНИЙ ХВОРИЙ»  / ФОТО НАДАНО ХАРКІВСЬКИМ АКАДЕМІЧНИМ ТЕАТРОМ ЛЯЛЬОК

 

Визначати якість «великого і справжнього» було довірено десятьом провідним театрознавцям та музикознавцям. Експертна група у складі Анни Липківської, Анни Веселовської, Майї Гарбузюк, Сергія Васильєва, Олега Вергеліса, Любові Морозової, Людмили Олторжевської, Яни Портоли, Анни Ставніченко, Алли Підлужної переглянула на відео 74 подані заявки театрів. Сформували лонг-лист з п’яти вистав у кожній із шести номінацій. Номінації охоплювали традиційний творчий спектр: «Найкраща драматична вистава», «Найкраща вистава для дітей», «Найкраща музична вистава в жанрі опери\оперети\мюзиклу», «Найкраща хореографічна\балетна\пластична вистава», «Найкраща вистава камерної сцени», «Найкраща пошуково-експериментальна вистава». Після перегляду наживо усіх вистав першого етапу, було сформовано шорт-лист із двох вистав у кожній номінації. На цьому робота експертної групи закінчилася. Визначати переможців восени вже буде авторитетне міжнародне журі.

«ЯНГОЛЯТКО, ЯКЕ ЗАГУБИЛО ЗІРКУ» / ФОТО НАДАНО ЧЕРНІГІВСЬКИМ ТЕАТРОМ ЛЯЛЬОК ІМ. О. ДОВЖЕНКА

 

Досвід проведення першої Всеукраїнської «ГРИ» доводить плідність зусиль її організаторів. Незважаючи на усі складнощі, з якими зазвичай стикаються першопрохідці, захід відбувся. Театральна Україна відкрилася в нових аспектах, у різних, несподіваних, експериментальних сценічних проявах постала актуальна картина сучасного українського театру. Можна сперечатися про її якість, рівень досягнень, оригінальність рішень, новаторство, але сьогоднішня вона — ось така. Завтра, безперечно, буде іншою. І в тому поступові — шлях розвитку, надія на зміни і творчі відкриття. Маючи стимул увійти в «ГРУ», актори і режисери прагнутимуть доводити свою першість і оригінальність, фахівці матимуть змогу аналізувати стан українського театру, глядачі стежитимуть за розвитком сучасного театру й отримуватимуть естетичне задоволення. В таких парадах  сценічного доробку українських театрів маєш нагоду пересвідчуватися в тому, що Театр — невмирущий! Оцінювати творчі процеси складно. Експертні відгуки, глядацькі уподобання, думки професіоналів суб’єктивні, строкаті й різновекторні. Втім, так і має бути. Відчуваймо театр розумом і серцем. І не сперечаймося з великим Шекспіром! Так, життя — театр! І всі ми — в «ГРІ»! 


Оголошення результатів другого етапу фестивалю-премії GRA відбувалося в урочисто-святковій обстановці Bel Etage Music Hall при зібранні учасників, які мріяли почути назву своєї вистави, включеної у шорт-лист і багатьох інших шанувальників театру. Хтось радів, хтось засмучувався, та експертний висновок щодо переможців був таким:

У номінації «За найкращу драматичну виставу»:

Чернігівський український музично-драматичний театр ім.Т.Шевченка — «Вій. Докудрама».

Харківський академічний театр ляльок ім.В.А.Афанасьєва — «Уявний хворий».

Закарпатський  угорський драматичний театр (м. Берегове) — «RH +».

У номінації «За найкращу виставу камерної сцени»:

«Дикий театр» (м. Київ) — «Віталік».

Київський театр «Золоті ворота» —  «Тату, ти мене любив?»

У номінації «За найкращу виставу для дітей»:

Чернігівський театр ляльок ім.О.Довженка — «Янголятко, яке загубило зірку».

Дніпровський міський театр ляльок «Театр актора і ляльки» — «Коза-Дереза».

У номінації «За найкращу музичну виставу в жанрі опери/оперети/мюзиклу»:

ГО «Open Opera Ukraine» (м.Київ) — «Дідона та Еней».

Миколаївський український театр драми та музичної комедії — «Біла ворона».

У номінації «За найкращу пошуково-експериментальну виставу»:

Івано-Франківський український музично-драматичний театр ім.І.Франка — «Гамлет».

Київський Національний театр оперети/ГО «Театральна платформа» —  «Під небом синім».

У номінації «За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу»:

Криворізький театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху» — «Спокушені спрагою».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати