Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сікстинська капела — жертва туристів

01 жовтня, 00:00

Побачити фрески Мікеланджело, Рафаеля, Боттічеллі, Перуджіно та інших геніїв Відродження бажають тисячі людей.

«Якщо ми терміново не вживемо кардинальних заходів, то шедеврам буде завдано непоправної шкоди», — попереджає директор музеїв Ватикану Антоніо Паолуччі. Такий сумний висновок було зроблено після того, як бригада експертів протягом місяця ночами обстежувала розписи та очищала їх від бруду й кіптяви.

Остання реставрація Сікстинської капели, яку щороку відвідують близько 4,5 мільйона осіб, тривала з 1980-го до 1994 року. Її результати було піддано критиці. На думку мистецтвознавців, внаслідок проведених робіт фарби виявилися неприродно яскравими. Якби свою «оновлену» фреску «Страшний суд» побачив Мікеланджело, писала преса, то він вжахнувся б.

Тим часом новий науковий комітет готує план з порятунку шедеврів Сікстинської капели, яку було побудовано за ініціативою папи Сікста IV 1473—1483 роках. На думку фахівців, нинішня система повітряних фільтрів та кондиціонерів давно застаріла і потребує заміни. Потрібна й нова система очищення повітря. Передбачається також покрити підлогу в музеях Ватикану спеціальними килимовими доріжками, які стануть ефективно поглинати пил.

Роботи з порятунку розписів фінансуватиме передусім сам Ватикан, який має в своєму розпорядженні необхідні для цього кошти. Спонсорами також виступлять різні католицькі асоціації та окремі меценати. «Перший директор музеїв Ватикану, великий скульптор Антоніо Канова зробив усе, щоб зберегти культурну спадщину для майбутніх поколінь, — нагадує Антоніо Паолуччі, — переді мною стоїть таке ж завдання».

Попри певні рекомендації, Антоніо Паолуччі, який раніше очолював італійське міністерство культури, не має наміру обмежити потік туристів: «Сікстинська капела — це щось більше, ніж музей! Це священне місце й водночас сховище найбільших художніх цінностей, куди приїжджають прочани з усього світу», — пише izvestia.ru. І навіть більше: в майбутньому Сікстинську капелу, яка є частиною музеїв Ватикану, очевидно, буде відкрито для відвідувачів й у деякі дні тижня навіть уночі.

Одночасно експерти розпочинають роботу над проектом створення віртуальної копії Сікстинської капели в тривимірному вимірі. Передбачається, що храм в об’ємному вигляді незабаром з’явиться в інтернеті. І всі деталі розписів на стелі та стінах, які іноді не досить чітко видно всередині самої капели, можна буде побачити за комп’ютером.

ДОВІДКА «Дня»

Сікстинська капела — одна з найбагатших колекцій Ватикану. Її будівлю — найбільший архітектурний шедевр доби Відродження — було побудовано для проведення головних церковних урочистостей. Саме тут працює конклав кардиналів, який обирає нового понтифіка. Капелу названо ім’ям папи Сікста IV, за ініціативою якого в другій половині XV століття і було здійснено її будівництво. Робота над фресками розпочалася за часів понтіфикату Юлія II. 1505 року папа замовив розпис Мікеланджело. Той спочатку відмовлявся, пояснюючи своє небажання тим, що він не живописець, а скульптор, і пропонував доручити цю роботу Рафаелеві. Проте понтифік наполіг, аби саме Мікеланджело зайнявся розписом капели. Роботи розпочалися 1508 року. Наступні чотири роки митець провів, лежачи на спині на будівельних риштованнях, — він розписував склепіння. Фрески склепіння змальовують епізоди священної історії, зафіксовані в Книзі Буття, — від створення світу до потопу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати