Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Скрипка сама не заграє»

2 грудня видатний український музикант Анатолій Баженов святкуватиме 75-річний ювілей
26 листопада, 17:18

За своє творче життя Анатолій Іванович отримав вищі державні нагороди, серед яких: народний артист УРСР, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, а також ордена «За заслуги» II і III ступеня за значний внесок у розвиток національної культури і мистецтва.

Народившись в 1945 році у місті Дніпропетровську, молодий музикант виховувався у творчій родині, його батько був контрабасистом в Дніпропетровському симфонічному оркестрі. Він обожнював скрипку, як музичний інструмент, тому й наполіг на виборі саме такої професії для сина. Анатолій починав вчитися грі у професора Матвія Лібермана.

Після закінчення Московської державної консерваторії імені П. І. Чайковського у класі професора Бориса Біленького переїжджає до Києва, та вступає в аспірантуру до професора Олега Крисита  та успішно її закінчує.

Анатолій Іванович брав участь і перемагав на багатьох конкурсах міжнародного та всесоюзного значення. Такі творчі успіхи були досягнуті завдяки кропіткій і наполегливій роботі. «Скрипка сама не заграє», — любить говорити він.

У 2020 році виповнюється 50 років, як Анатолій Баженов став першою скрипкою легендарного Квартету ім. М. Лисенка. Митець згадує, що на початку роботи у квартеті було нелегко, оскільки репертуар колективу був великим. Багато часу витрачав на вивчення партій, а от спати доводилося мало, по три-чотири години на добу.

Зараз Анатолій Іванович — соліст Національного будинку камерної та органної музики України. Він часто виступає в якості запрошеного концертмейстера камерних і симфонічних оркестрів. У портфоліо виконавця численні записи в фондах Українського радіо, компакт-диски у співпраці з фірмами «JRC», «Мелодія», «Amati» і «ETCETERA», а також більше 3000 камерних і сольних концертів.

За більше, ніж 50 років творчої діяльності скрипаль підготував безліч світових прем’єр, серед них твори українських композиторів, зокрема Б. Лятошинського, І. Карабиця, М. Скорика, Є. Станковича, В. Сильвестрова, А. Філіпенко, В. Зубицького та І. Шамо. Завдяки його виконавству українська публіка змогла вперше почути твори Дж. Камбін, А. Респиги, Дж. Маліпьеро, А. Веберна, А. Берга, К. Штокхаузена, Ф. Бріджа, Е. Ельгара, В. пістони, А. Шнітке.

Анатолію Баженову аплодували в «Gaveau» & «L. AuditoriumlesHalle»в Парижі,»AliceTullyHall»в Нью-Йорку,»ArtemusW. HamConcertHall»в Лас-Вегасі, «Rudolfinum»в Празі,»IzumiHall»в Осаці, «RealteatrodeS. CarlosdeLisboa».

Крім блискучої виконавської діяльності, професор Анатолій Баженов з 1983 року на запрошення Богодара Которовича, який в той час був керівником кафедри струнних інструментів,є викладачем кафедри скрипки Національної музичної академії України, а з 2009 по 2015 рік очолював її. Анатолій Іванович дотримується думки про те, що українську школу скрипкового виконання гри на скрипці цінують у всьому світі, і її не варто міняти і ламати, адже ці традиції вже давно побудовані і відшліфовані.

Неймовірна гра Анатолія Івановича заворожує. Його неповторна виконавська харизма змушує ловити кожну ноту. Вона відриває слухача від реальності і відносить його в царство високого, справжнього мистецтва. Твори в його інтерпретації є унікальними за своїм звучанням. У грі він поєднує педантичне, і в той же час суворе дотримання авторського задуму з індивідуальним неповторним трактуванням. Як канатоходець, він балансує між творчою свободою і дотриманням традиційних норм класичного виконання. Але, навіть ризикуючи, Анатолій Іванович раз за разом виходить на сцену й дивує захоплених слухачів новими творчими знахідками.

Цікавим фактом є походження інструменту, на якому виступає Анатолій Іванович. Скрипка зроблена в 1739 році італійським майстром Фердінандо Гальяно з Неаполя. Династія Гальяно вважається вершиною майстерності неаполітанської школи виготовлення скрипок. Сьогодні у всьому світі відомо вісімнадцять скрипкових майстрів з цього сімейства.

Протягом 50 років творчим партнером, близьким другом і рідною людиною для музиканта є його дружина — заслужений діяч мистецтв України, заслужена артистка Дагестану, піаністка Наїда Магомедбекова. Познайомившись в Московській консерваторії, вони почали виступати разом і саме музика об’єднала двох талановитих музикантів. За свій творчий шлях Анатолій Іванович і Наїда Парпачіевна виконали більше 1000спільних концертів.

Після переїзду до Києва, у подружжя народилася дочка Катерина — піаністка, солістка Національного будинку органної та камерної музики України, концертмейстер і викладач  НМАУ та син Олександр, який пішов по стопах батька, став скрипалем, закінчив Московську консерваторію і нині працює у Німеччині.

2 грудня ювіляр зустріне на сцені Національного будинку органної та камерної музики і запросить всіх шанувальників високого мистецтва на концерт.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати