Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Спляча красуня» пробуджує Мадрид

Позавчора завершилися гастролі в Іспанії балету Національної опери України
15 вересня, 00:00

Перша ж гастрольна вистава, «Спляча красуня» П. Чайковського, була названа місцевими театральними критиками «справжньою історичною подією». Посол України в Іспанії Олександр Тараненко зізнався, що чимало високопосадових осіб намагалися скористатися «блатом» — дзвонили до посольства і просили «посприяти у відвідуванні спектаклю». А 20 серпня виставу відвідала навіть дочка Короля Іспанії Хуана Карлоса.

Наші талановиті земляки зачарували своїм мистецтвом не лише простих шанувальників балету — вони приголомшили своєю майстерністю і справжніх «гурманів». Ось що написав у центральній іспанській газеті «El Pais» найавторитетніший та найвпливовіший іспанський балетний критик, відомий своїми фундаментальними виданнями, Роджер Салас: «Велике здивування й велика краса. Справжній великий балет. «Спляча красуня» у виконанні київського балету — це найкраща вистава, яку бачила Іспанія принаймні за останні 20 років... Вона залишає позаду себе помпезні постановки Британського Королівського театру та Паризької Опери, де, безперечно, є великі кошти, велика помпезність, зовсім інші умови, але й менше історично правдивого змісту... Вистава має магічну силу... Фея Бузку в інтерпретації Тетяни Боровик — справжня Королева та Дама Свята. Вона продемонструвала блискучу виконавську зрілість, притаманну великим прима-балеринам у розквіті їх творчої кар’єри».

Національна опера України показала в Мадриді п’ять вистав із свого репертуару: «Лебедине озеро», «Лускунчика», «Сплячу красуню» Чайковського та «Попелюшку» й «Ромео і Джульєтту» Прокоф’єва.

Закоханий в український балет Хосінто Руа Родрігес (до речі, мало не найбагатша людина Іспанії) має намір зробити все, щоб іспанські глядачі змогли побачити виступи нашого театру в Театрі Елісео в Барселоні, оскільки переконаний, що «київський балет — найкращий з усіх колективів, які відвідали Мадрид за останні роки. Хочу додати, що та культура танцю, яка притаманна цьому балетові, вже практично невідома на Заході. Я б дуже бажав, щоб ви зберегли її на довгі роки».

№175 15.09.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати