Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Стоп-земля» і «Кришталевий Ведмідь»

Український фільм відібрано в конкурс Берлінського кінофестивалю
15 лютого, 19:36

Повнометражний дебют української режисерки Катерини ГОРНОСТАЙ «Стоп-земля» матиме світову прем’єру в конкурсі Generation 14plus в рамках Молодіжного форуму 71 Берлінського кінофестивалю та вступить у змагання за «Кришталевого ведмедя».

Цього року різні секції Берлінале проводяться в різний час і в різних режимах. Зокрема, Generation 14plus відбуватиметься онлайн разом з фестивальним Європейським кіноринком з 1 по 5 березня.

Головні герої «Стоп-землі» — троє друзів, що навчаються в останньому класі школи та почуваються аутсайдерами, тиняючись по околицях, таємно закохуючись і намагаючись з’ясувати, ким вони є. Щоб правдиво відтворити складні реалії сучасної школи, Катерина Горностай взяла інтерв’ю у понад 200 українських підлітків, набрала повноцінний шкільний клас для фільму й тривалий час працювала з непрофесійними акторами-підлітками над сценарієм. Як зазначають продюсери,  «Стоп-земля» — «радикальний автентичний та чутливий фільм про українську молодь та тривожне відчуття молодості... глибоко особиста історія про емоційний хаос між меланхолією та надією в той час, коли все рухається і ніщо не є зафіксованим».

Розробка фільму розпочалася восени 2016. Основні зйомки пройшли в Києві та Київській області. «Стоп-земля» ще на стадії проєктування та виробництва була представлена ??на міжнародних ринках у Карлових Варах, Таллінні, Ризі, Коттбусі та Одесі, де отримала кілька нагород.

Катерина Горностай — режисерка й сценаристка. Народилась у 1989 в Луцьку. Донька науковців Світлани ВАСЬКІВСЬКОЇ та Павла Горностая, онука науковця Петра Горностая. Закінчила природничий факультет (2010) та магістратуру з журналістики (2012) Києво-Могилянської академії.  В 2012—2013 навчалася в «Школі документального кіна й театру» Марини РАЗБЄЖКІНОЇ та Михайла УГАРОВА. Режисерський дебют — неігрова новела «Між нами» — відбувся в 2013 на кінофестивалі «Молодість». Була учасницею Євромайдану, під час якого знімала фото і відео. Відзнятий матеріал був використаний у двох сюжетах фільму об’єднання Вавилон’13 «Євромайдан. Чорновий монтаж» — «Зуби Леніна» та «Мирний протест Маші», — та у фільмі «Скрізь Майдан», відзначеному спеціальним призом фестивалю Docudays UA. В 2015 її ігрова робота «Віддалік» відзначена на фестивалі Wiz-Art Film, на Одеському фестивалі (приз за найкращу акторську гру) та на фестивалі «Молодість» (найкраща українська короткометражка). Фільм «Бузок» отримав спеціальну відзнаку журі та премію FIPRESCI на Одеському фестивалі в 2017. Живе в Києві, викладає документальне кіно в Школі журналістики Києво-Могилянської академії. Одружена з Дмитром Красним, який також виступив співавтором кількох її фільмів.

Наостанок варто зауважити, що конкурс Generation KPlus є щасливим  для нашого кіна, адже його Гран-прі в 2017 здобула україно-німецька документальна картина Ґеорґа Жено та Єлизавети Сміт «Школа № 3».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати