Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Світло з Афона

Історія 1000-ліття давньоруського чернецтва представлена у чудотворних образах
13 квітня, 17:36
«У СКОРБОТАХ ТА ПЕЧАЛЯХ УТІШЕННЯ» (З КОЛЕКЦІЇ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОГО ЗАПОВІДНИКА)

У виставковому залі Успенського собору Києво-Печерської лаври до 20 квітня можна побачити списки чудотворних ікон Пресвятої Богородиці з дарчими написами, дерев’яні різьблені хрести та іконки XVI-XVIII стст., стародруки та інші унікальні експонати. Протягом століть християни всього світу вшановують Афон як уділ Пресвятої Богородиці: Матір Божа навернула язичників цього міста до справжньої віри та звернулася до Христа із молитовним проханням залишити це місто під її покровительством: «Божа благодать на місце це та на тих, хто перебуває в ньому з вірою та острахом, з заповідями Сина Мого...» Заслуговує на повагу благоговійне ставлення афонських майстрів до самого процесу іконопису: заради того, щоб святий образ дійсно став вікном в Божественний світ, монахи-іконописці з Вірою та великим смиренням готувалися гарячою молитвою та тривалим постом.

Про найбільш цінні експонати розповіла старший науковий співробітник відділу вивчення мистецької спадщини Києво-Печерського заповідника Олена ЛОПУХІНА: «Українсько-афонські зв’язки тривають — яскравим прикладом є два  списки чудотворних афонських образів Богородиці «Скоропослушниця», написані на Афоні в 2013 році та передані братією Дохіарського монастиря в дар Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі. Майже всі афонські ікони мають на звороті надпис — трафарет «благословення», де сказано, що ця свята ікона була написана на Афоні, ім’я, храм,  кому цей образ посланий в дар та рік створення. Земний уділ Богоматері широко прославлений??великою кількістю чудотворних ікон, найвідоміший чудотворний образ — Іверська Богородиця. За переданням, ця ікона припливла морем до Святої Гори у Х ст., за часів іконоборчих гонінь. Образ Позбавительниці — це репліка, на звороті написано, що 13 травня 1905 р. її було  надіслано від ченців-пустельників в дар для членів Львівського Ставропігійного Братства Успенської церкви.


БОГОРОДИЦЯ «ВИЗВОЛИТЕЛЬНИЦЯ» (З КОЛЕКЦІЇ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОГО ЗАПОВІДНИКА)

Цікаві експонати створені в техніці різьби по дереву — на виставці бачимо благодатні хрести та ікони, що несуть благословення Св. Гори. На виставці є ікони, створені в майстерні Свято-Андріївського скиту. Організації скиту сприяв відомий діяч, автор паломницьких книг про Афон Андрій Муравйов із Києва. Ікона Богородиці «В скорботах та печалях втіха» надіслана в дар митрополиту та архімандриту Києво-Печерської лаври Платону — тут живопис на візантійський зразок, в техніці темпери. Малоросійський скит на честь св. пророка Іллі представлений копією образу Богородиці «Годувальниці». Засновник скиту Паїсій Величковський народився в Полтаві, на Афон прибув в 1750 році, а раніше підвизався в Лаврі, де навчався мистецтву гравюри. Він відродив традиції ісихазму та духовного старецтва, підтримував тісні зв’язки з Запорозькою Січчю, а кошовий отаман Петро Калнишевський був благодійником українських афонітів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати