Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Своя, важлива територія»

Ukraine! Unmuted: У Литві покажуть cучасне українське мистецтво
30 липня, 14:05

Йдеться про триєнале «Український зріз-2022», яке відбудеться восени в Каунасі. Проєкт Ukraine!

Unmuted («Україна! Увімкнено») представить твори сучасних художників. Інші його складові – дискусійна програма та тематичне видання. У команді проєкту куратори Влодко Кауфман, Сергій Петлюк, Оксана Форостина. Керівник – Ліда Савченко-Дуда.

«Український зріз» свого часу постав як спроба через мистецтво з’ясувати і розповісти, яким є українське мистецтво. Задум – представити сучасне мистецтво України передовсім за її межами.

«До українських голосів почали пильніше прислухатися, коли зауважили вибухи та увімкнули звук, – зазначено в кураторському описі Ukraine! Unmuted. – Війна є ціною, яку Україна заплатила за те, щоби потрапити у фокус уваги не тільки репортерів з усього світу, а й інституцій культури та освічених класів, у фокус уваги людей, які щодня формують мистецький канон, створюють та руйнують ієрархії, оголошують явища культури цікавими та вартісними або прирікають на забуття… «Український зріз» є оглядом того, що не було чути за прозорими стінами, що не було видно за оптичними ілюзіями, оглядом того, що наближає розуміння».

Експозиція «Українського зрізу» буде розміщена у культурно-креативному центрі CulturEUkraine (колишня головна пошта Каунаса – Kaunas Central Post Office). На розкриття теми Ukraine! Unmuted націлена серія дискусій за участю спікерів з України та з-за кордону, а також двомовна українсько-англійська збірка текстів українських мистецтвознавців, філософів, літераторів, зокрема – в контексті колоніалізму та реінтерпретації й актуалізації деяких питомо українських мистецьких явищ ХХ і ХХІ століть.

Триєнале реалізується за підтримки Kaunas 2022 (Литва) та «Фундації Змін» (Україна).

Довідково:

Ідея «Українського зрізу» з’явилася понад десять років тому у Львові – в середовищі одного із культових культурних осередків міста і країни МО «Дзиґа» у співпраці з партнерами із Любліна (фундацією Trans Kultura). Задум виник із бажання вловити й окреслити «українськість» у сучасному мистецтві, зібрати на одному майданчику авторів, для яких Україна – не просто «територія», а «своя, важлива територія», з якою взаємодієш, переживаєш, змінюєшся. «Зріз» є кураторським проєктом. Нині справу «Зрізу» продовжують ГО «Інститут актуального мистецтва» та муніципальна установа «Інститут стратегії культури».

Перша триєнале у 2010 році в Любліні була спробою самоідентифікації, пошуком ідентичності українського сучасного мистецтва. Згодом, у 2013 році, завдяки проєкту «Лиман» у Любліні, важливим став процес самоаналізу і самооцінки. А наступна триєнале «ПереТВОРЕННЯ» відбулася у Вроцлаві в рамках програми «Вроцлав–Львів: Європейська столиця культури Вроцлав- 2016» та відобразила актуальний стан мистецтва в Україні, що перебувало в кризі, перед обличчям війни та змін: тоді були втілені виставка, ретроспектива українського медіамистецтва й перформативна складова. У 2019-му «Зріз» відбувся у Львові в рамках міжнародного Конгресу культури і став нагодою критично подивитися на себе зблизька, дослідити, чим українське мистецтво здатне зацікавити інших.

Щоразу у триєнале беруть участь митці з різних міст України. Орієнтиром є трансформаційні процеси в українському мистецтві – на рівні медій, тем, дискурсів, інтерпретацій, імен, (не)змінності традицій, експериментування.

Від 2010 року в рамках «Українського зрізу» представлено 172 мистецькі проєкти і твори 123 авторів та артистичних груп із Львова, Києва, Херсона, Ужгорода, Харкова, Одеси, Івано-Франківська, Ірпеня, Судової Вишні, Дрогобича, Дніпра, Чернівців, Луцька, Черкас, Запоріжжя, Донецька, Вінниці, Сум, а також смт Понінка.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День»

Фото втілювачів проєкту Ukraine! Unmuted

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати