Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Святкуймо з Гоголем!

Напередодні зимових свят в афіші Театру «Замок на горі» з’явилася новинка — вистава для сімейного перегляду «Ніч перед Різдвом»
23 грудня, 16:52
ФОТО НАДАНЕ ТЕАТРОМ

Скільки б театри не креативили у пошуках нових сюжетів напередодні зимових свят, скільки б не послуговувалися при цьому сюжетами з Голлівуду та історіями з життя новомодних героїв на кшталт геймерів чи блогерів, намагаючись зібрати на вистави якнайширшу аудиторію, але факт залишається фактом: перевірена часами та поколіннями українська класика у цьому процесі була і залишається безпрограшним варіантом. А якщо на відому фабулу подивитися очима сучасного митця, який вміє зчитувати не лише суть, але й супутні деталі, які в таких творах часто є визначальними, то в успіхові майбутньої постановки можна не сумніватися.

«Ніч перед Різдвом» за Миколою Гоголем у Театрі ляльок «Замок на горі» від режисера Ігоря Федірка та художника Миколи Данька позиціонується як «вистава-свято». І після перегляду спектаклю сперечатися із цим дещо пафосним визначення немає жодного бажання, адже нова постановка — справді  добряча порція візуально-емоційно-естетської насолоди, після отримання якої всі глядачі виходять із зали із неодмінними посмішками. Різнопланові ляльки — від невеличкого вертлявого Чорна до кумів-гігантів та ще більшого Щура, який узагалі складається з окремих елементів обличчя — і актори, які виходять у ролях гоголівських персонажів, протягом усієї вистави тримають увагу різновікової — вистава рекомендована для сімейного перегляду — публіки. Пригоди коваля Вакули викликають не лише захоплення, але й повагу — зрештою, тільки щиро закоханий парубок здатен на таку авантюру заради коханої Оксани. Сцена за участі велелюбної та вигадливої Солохи, яка справно спаковувала своїх залицяльників у мішки, супроводжуються дружнім сміхом у залі (для неї, як і для двох кумась, актори вистави вигадали особливу ходу — навприсядки). Ну а культовий момент поїдання Щуром вареників тут вирішений як окрема атракція в межах вистави.

Цікавим видається рішення оснастити учасників вистави хутряними бушлатами на довгих палицях із масками кіз та баранців — це дозволило розширити, але водночас і об’єднати межі сфери відповідальності ляльок та акторів, аура ж Різдва, Вертепу, святок з такими декораціями набуває особливого тепла і щирості.  А схильних до сентиментальності глядачів, безумовно, потішать невеличкі затишні хатки, у вікнах яких горить світло і де, напевне, чекають колядників — так само, як колись багато-багато років тому чекали їх наші дідусі і бабусі...

У виставі ролі виконували актори: Оксана — Валентина Корсунська-Марченко, Вакула — Олексiй Побоков,  Чорт, Дяк — Сергiй Забродiн,  Солоха, Цариця — Лiана Хобелiя-Забродiна , Чуб, Пацюк — Юрiй Фарафонов, Кум Панас — Володимир Грабовський,  Шапуваленко, Голова, Зайчик — Вадим Доценко,  Одарка — Ярослава Эвдокименко та Iвдя — Анна Седова.

Повість «Ніч перед Різдвом» Микола Гоголь написав майже два століття тому. За цей час вона отримала чимало мистецьких втілень в кіно та на сцені, тішить, що і в діючому репертуарі українського театру сьогодні є кілька вистав із такою назвою. Серед яких історія від Ігоря Федірка видається однією з найцікавіших.

Наступні покази вистави відбудуться 23 і 24 грудня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати