Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Той, хто переміг час

У Національному музеї Тараса Шевченка відкрилась виставка видатного майстра Івана-Валентина Задорожного (1921—1988)
24 жовтня, 09:20

Уперше за довгі роки представлені роботи, які  зроблені  у техніці малювання, в якій сполучною речовиною для фарб є віск (енкаустика). Виставка називається  «Слава на світі най сонцю буде». У експозиції можна побачити фантастичні образи українських народних героїв — Марусі Чурай, Роксолани, Атілли, Аліпія і Нестора-літописця, ілюстрації до казки «Кирило-Кожум’яка», ескізи до творів Тараса Шевченка, світлини дерев’яних скульптур язичницьких богів і вітражів.

«У мене немає претензії на безсмертя, — говорив про себе художник — Коли б виконати місію — створити хоча б в деяких елементах свій стиль, який був би зерном національного стилю, сягав у глибину національних традицій».

До речі, деякі твори митця кияни бачать щодня. Наприклад, вітражі на верхній станції столичного фунікулера. Його роботи виставляються і зберігаються в музеях України: в Національному художньому музеї, у Бахчисарайському, Хмельницькому і Чернігівському художніх музеях, в музеї мистецтва ім. Задорожного в Гідна колекція робіт художника представлена в меморіально-художньому музеї Івана-Валентина Задорожного — «Хата», розташованого в ЦКМ «Києво-Могилянської академії».  Нині у  Ржищеві (Київська область) є музей, який носить ім’я видатного земляка — художника-монументаліста Івана-Валентина Задорожного. Експозиція, до якої входять живописні та графічні твори, гобелени, скульптура, ілюстрації до книжок, ескізи та фотографії монументальних робіт художника, періодично змінюється.

«СИНУ, ЗБАГАТИ СВІТ» (1988 р.) / ФОТО З САЙТА BORYVITER.ETNOUA.INFO

Енкаустика, вітражі, дерев’яні скульптури, монументальний живопис, гобелени, графіка... Івану-Валентину Задорожному вдавалось все, за що б він не брався! «Він говорив, що виріс сам із себе», — згадує дружина художника Надія Задорожна.

Однак яскраві патріотичні роботи, пройняті Україною і возвеличенням простої людини, не влаштовували номенклатурників радянських часів. Як наслідок — клеймо «націоналіст» і довгі роки забуття. Майстер став ненависний  тодішній владі. Та попри життєві негаразди він зумів досягти вершин у творчості.

«ПОЕТ І ЦАРИЦЯ (ГРИГОРІЙ СКОВОРОДА)», 1987—1988 рр. / ФОТО З САЙТА BORYVITER.ETNOUA.INFO

Мистецький  шлях Івана-Валентина Феодосійовича  можна розподілити на дві частини. Перша — успіх, визнання, нагороди, а друга — тавро «націоналіста» і  заборона виставляти свої картини... Художникові випало творити в час, коли в нашому суспільстві панувала сваволя безпам’ятства, яка домагалася, щоб свідомість людини була чистою дошкою, на якій би ідеологи писали свої догми. Але Задорожний вмів відстоювати свої позиції, навіть атакувати своїх ідеологічних противників. Звертаючись до міфології, до періоду щедрих фантазій і світлих вражень, він допомагає просвітліти душею й очиститись...  Мистецтвознавці вважають, що сьогодні творча спадщина Івана-Валентина Задорожного не втрачає своєї актуальності, бо його мистецтво оперує категоріями Вічності...

Роботи майстра експонуватимуться до 6 листопада.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати