Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У сучасних ритмах

Із 21 до 23 жовтня на сцені Національної опери України вперше проходитиме Міжнародний фестиваль Ballet UA
20 жовтня, 15:27

Протягом трьох фестивальних днів глядачі побачать виступи найяскравіших зірок світового та українського балету і молодих танцівників. Це буде справжнє свято для шанувальників мистецтва танцю, яке об’єднає на одній сцені артистів із різних країн світу: Німеччини, Франції, Великої Британії, Литви, а також семи українських театрів.

Про масштаб і процес організації фестивалю «Дню» розповіла художній керівник фестивалю, голова журі, художній керівник балетної трупи Національної опери України Олена ФІЛІП’ЄВА.

— Організація міжнародного фестивалю — не буденний процес. Скільки тривала підготовка до фестивалю?

— Якщо рахувати від задуму і враховуючи всі обставини, які не від нас залежать, то загалом — більш ніж два роки. Ми почали нашу роботу ще до карантину, в березні 2020 року, і ось нарешті результат спільної роботи ми продемонструємо для фахівців та глядача.

— За програмою фестивалю вперше відбудеться нагородження Премією Stars. Ballet UA, яку заснувала «Гільдія АРТ». Кілька слів про агенцію: які сфери діяльності охоплює? На який ринок орієнтована?

— «Гільдія Арт» — це громадська організація, яка створена для того, щоб максимально розвивати і збагачувати балетне мистецтво в Україні. Місія «Гільдії Арт» — не створювати популярність окремим танцівникам, а знаходити нові таланти, на які родюча наша українська земля. У цьому проєкті я виконую обов’язки художнього керівника фестивалю, і разом з «Гільдією Арт» ми працюємо над створенням найкращого балетного майбутнього в країні. Разом з розвитком балетного світу України ми звертаємо увагу також на закордонний балет. Уже надійшли пропозиції співпраці з країнами Європи. Тим паче, що в багатьох європейських столицях є українські осередки, є різноманітні українські фонди, які вже мають намір співпраці з нами. Є програма європейського культурного розвитку, на плідну співпрацю з якою ми сподіваємося.

— Хто візьме участь у конференції? Теми доповідей?

— Конференція «Гільдія Арт» відбудеться 22 жовтня о 9.30 у Національній опері України. Це буде унікальний і дуже важливий форум для всього балетного світу на наступний рік! У конференції вперше візьмуть участь сім художніх керівників балетних труп із усієї країни. Раніше такого ще не було, щоб під дахом першого театру нашої держави — Національної опери України зібралися провідні спеціалісти балетного мистецтва із усієї України. У конференції беруть участь представники «Гільдії Арт», кращі представники хореографічного мистецтва незалежної України, художні керівники балетів найбільших театрів: Харкова, Дніпра, Одеси, Львова, а також трьох столичних театрів — Національної опери України, Київської опери та Київ Модерн балету. У планах — зустрітися в неформальній обстановці, відповісти на запитання журналістів і визначити, в якому напрямку рухається українська хореографія. Сподіваюся, що ми рухаємося у правильному напрямку.

— Відкритий урок-репетиція відбудеться лише для дітей із зони бойових дій? Чи буде прямий ефір?

— Так, на відкритий урок ми запросили саме дітей із сімей постраждалих внаслідок військового конфлікту на Донбасі. Це талановиті діти, котрі навчаються в музично-культурній школі. Ми не виключаємо можливості трансляції відкритого уроку в соціальних мережах «Гільдії Арт» і Національної опери України.

— Лауреатів Премії будуть визначати саме під час виступів, без попереднього перегляду записів чи наживо?

— Виступи конкурсантів — танцівників із семи театрів України відбудуться 22 жовтня, після чого буде обговорення-нарада художніх керівників театрів та представників «Гільдії Арт», під час якої голосуванням будуть обрані найкращі. Цією Премією будуть відзначені найвищі особисті досягнення вітчизняних танцівників за минулий сезон у номінаціях: найкращі соліст, солістка, дует, приз глядацьких симпатій. А до складу журі входять семеро художніх керівників театрів балету України і засновник «Гільдії Арт» — Станіслав Ковалевський.

— Яка кількість учасників очікується? Чи є вже перелік імен учасників?

— Претендентів на Премію висували українські театри. Із Харкова, Львова й Національної опери буде по дві пари, інші театри представлять по одній парі артистів. Також буде одна пара від «Арт-балет-компані», художнім керівником якої є Артем Шошин. З переліком артистів — учасників конкурсу-фестивалю можна ознайомитися на сайті й у соцмережах «Гільдії Арт».

— Чи всі запрошені вами гості підтвердили участь у фестивалі?

— Це надзвичайно очікувана подія, тому всі не просто підтвердили участь у фестивалі, а чекають з нетерпінням на це справжнє свято танцю! Готуються наполегливо й натхненно! Телефонують організаторам із усіх куточків України. Всі дуже хвилюються, бо фестиваль — це можливість молодим танцівникам заявити про себе на всю країну.

— З якими найбільшими викликами зіткнулися під час організації фестивалю?

— Питань у ході підготовки було безліч, бо цей фестиваль — перший у своєму роді захід. І на його підготовку було витрачено величезну кількість часу, сил та ентузіазму організаторів. Хочеться зробити так, щоб було максимально презентативно і професійно. Ми працюємо над тим, щоб цей фестиваль запам’ятався глядачам як феєричне свято, яке буває лише раз на рік. Тим паче хочеться, щоб після фестивалю учасники Ballet UA поїхали по своїх театрах з нагородами й теплими спогадами про фестиваль та гостинність організаторів проєкту.

— Які організаційні та фінансові сили залучені? На чию підтримку розраховували в такій непростій справі?

— Головний спонсор Премії Stars. Ballet UA — громадська організація «Гільдія Арт». Фестиваль же відбувається за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України. Велика вдячність Національній опері України й особисто генеральному директору Петрові Яковичу Чуприні: крім допомоги в організації фестивалю, театр надає кошти на автобуси, екскурсії та харчування для дітей із окупованих територій, котрих запрошено на Ballet UA.

— Які очікування на довгострокову перспективу від фестивалю?

— Українська земля родюча на таланти, в тому числі й на хореографічні. Найголовніше, чого ми бажаємо, це — з кожним роком відкривати нові імена. Наш фестиваль для того і створений, щоб давати можливість молодим танцівникам показати себе на головній сцені України. Разом з тим вони отримують нагоду навчитися в інших артистів чогось нового. Таким чином ми будемо підіймати рівень балету в усій країні.


 

Програма конкурсного дня фестивалю 22 жовтня:

 

Фестиваль Ballet UA

Програма концерту 22.10.2021

I відділ

 

Па-де-де із балету «Корсар»

Виконують: Ілона Кравченко, Арсен Марусенко

(Львівський національний академічний театр опери і балету імені Соломії Крушельницької)

Л. Бетховен «Розмова без слів» хор. А. Шошин

Виконують: Мія Нагасава, Федір Зародишев

(«Арт-балет компані»)
 

Адажіо із балету «Спартак»

Виконують: Олексій Князьков, Христина Кадашевич

(Харківський національний академічний театр опери і балету імені М. В. Лисенка)


Па-де-де із балету «Полум’я Парижа»

Виконують: Марія Шупілова, Павло Зурнаджі

(Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва)


Па-де-де із балету «Талісман»

Виконують: Анастасія Гурська, Андрій Гавришків

(Національна опера України)


Па-де-де із балету «Корсар»

Виконують: Катерина Ханюкова, Аррієтта Айтор.

Хор. Анна-Марія Холмес

 

II відділ

 

Д. Обер. Велике класичне па-де-де

Виконують: Олександр Омельченко, Ярина Котіс, заслужена артистка України (партнерка)

(Львівський національний академічний театр опери і балету імені Соломії Крушельницької)

 

Па-де-скляв із балету «Корсар»

Виконують: Тарас Ковшун, Катерина Андренко

(Харківський національний академічний театр опери і балету імені М. В. Лисенка)

 

Па-де-де із балету «Дон Кіхот»

Виконують: Андрій Писарєв, Наталія Івасенко

(Одеський національний академічний театр опери і балету)

 

Па-де-де із балету «Лускунчик»

Виконують: Сергій Зданський, Ілона Байтлер

(Дніпропетровський академічний театр опери і балету)

 

«Сарабанда». Хор. Раду Поклітару

Виконують: Олена Салтикова та Артем Шошин, заслужений артист України (партнер)

Академічний театр «Київ Модерн-балет»

 

Па-де-де із балету «Діана та Актеон»

Виконують: Юлія Москаленко, Станіслав Ольшанський

К. Макміллан, фрагмент із балету «Манон»

Виконують: Катерина Ханюкова, Аррієтта Айтор

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати