Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українці в Мелехові

Львів’яни й одесити — почесні гості престижного міжнародного театрального фестивалю
13 травня, 00:00
ОДРУЖЕННЯ — СПРАВА НЕПРОСТА... (ОЛЕКСАНДРА ЛЮТА ТА ЮРІЙ ЧЕКОВ У СПЕКТАКЛІ «СПОВІДЬ») / ФОТО ТАРАСА ВАЛЬКА

Із 14 до 21 травня в Підмосков’ї відбудеться один із доволі незвичайних театральних форумів — «Мелеховська весна», коли територія музею-садиби Антона Чехова перетворюється на сценічний майданчик. Особливістю цього театрального огляду є те, що у фестивальну афішу входять спектаклі, поставлені за творами класика або про самого Антона Павловича. Цього разу свою майстерність покажуть 11 театральних колективів із Плоцка (Польща), Любляни (Словенія), Львова та Одеси (Україна), Санкт-Петербурга, Нижнього Новгорода, Омська, Липецька, Москви і Московської області (Росія). До речі, ветеранами форуму є: Липецький драматичний театр, а одним із засновників «Мелеховської весни» був попередній художній керівник театру, випускник Київського театрального інституту ім. Карпенка-Карого Володимир Пахомов, на жаль, нині покійний; Російський драматичний театр в Одесі та Національний український драматичний театр ім. М. Заньковецької у Львові. Так, два колективи з нашої країни не лише почесні гості, а й завсідники садибних показів у Мелехові. Цього року львів’яни в 11-й раз виступлять на фестивалі. Поїздку заньківчан спонсорує благодійна організація «Фонд гуманітарного співробітництва». 18 травня відомий режисер Алла Бабенко представить публіці прем’єру спектаклю «Сповідь».

— В основу постановки лягли оповідання: «Ніночка», «Мої дружини» (зокрема, Лист у редакцію — Рауля синьої бороди), «Сповідь», також додані фрагменти з «Чайки», «Іванова» та інші твори Антона Павловича, — розповіла «Дню» Алла БАБЕНКО. — Головний герой — старий холостяк. Він міг разів зо 15 пов’язати себе шлюбними путами, але «певні фатальні обставини й безглузді випадковості долі» перекреслювали його плани. До трьох історій «Сповіді» я додала ще декілька сюжетів і монологи Тригоріна та Іванова. Вийшла п’єса за чеховским сюжетом про любовний трикутник і самоту... У ній є сумні й веселі моменти. У цій постановці декілька різних образів створюють Юрій Чеков, Олександра Люта і Юрій Волинський. Як на мене, Чеков приголомшливо читає монолог Іванова, і я подумала, що коли в нашій трупі є актор, здатний створити головну роль, то наступного року варто поставити цю однойменну п’єсу Антона Павловича. Ми дуже хвилюємося, як приймуть виставу глядачі та провідні театральні критики, які спеціально приїжджають на фестиваль. «Мелеховська весна» — форум, який дає змогу познайомитися з різними трактуваннями сучасного прочитання класики. До речі, одне з його неодмінних правил — обов’язково показується «Чайка», п’єса, яку Чехов написав саме в Мелехові. Цього року свою версію твору представить Державна філармонія Санкт-Петербурга для дітей та юнацтва. Лише уявіть: декораціями всіх вистав служать інтер’єри будинку і територія садиби-заповідника! Побачене обговорюють театрознавці й чеховознавці, а в цих бесідах активну участь беруть актори, режисери та глядачі.

20 травня Російський драматичний театр в Одесі представить свій «Рецепт кохання», поставлений за оповіданням Чехова, а завершить форум Словенський національний театр драми спектаклем «Платонов».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати