Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українська палітра у Відні

З успіхом відбувся вернісаж робіт Ольги Петрової та Олени Онуфрів
06 грудня, 00:00

Не вперше прекрасне місто Відень — місто музики, всесвітньо відомих музейних колекцій і шедеврів архітектури: готики, бароко, сецесіону і модернізму — надає експозиційний простір українським митцям. Нещодавно численні гості відвідали презентацію живописців України — Ольги Петрової (Київ) та Олени Онуфрів (Львів). Якщо з творами О. Петрової мешканці Відня знайомі за експозиціями (1998 р. — персональна виставка, 2002 р. — групова), то для молодої експресивної О. Онуфрів — це був дебют. Приміщення для експозиції люб’язно надав Російський центр науки і культури. У старовинному особняку одного з престижних кварталів Відня облаштовано сучасну виставкову залу зі спеціальним освітленням і простором, який трансформується.

Організаторами виставки «Українська палітра у Відні» виступили Австрійсько-українське товариство (АУТ) і Посольство України в Республіці Австрія (куратор — генеральний секретар АУТ Тетяна Данник).

Австрійські любителі мистецтва згадують про високе естетичне задоволення від вернісажу модерністської експозиції України «Перехрестя», що відбувся 2002 року. Тоді роботи понад 20 найталановитіших митців України — представників сучасного творчого пошуку експонувалися в палаці Гаррах. Міністерство культури Австрії, підтримуючи ідею молодої Незалежності в Україні, безкоштовно надало музейні зали для колекції. Посли України в Австрії під час їхніх каденцій — Микола Макаревич, Володимир Огризко, а нині — Андрій Березний послідовно підтримують традицію культурного діалогу. Як знакова виставка «Перехрестя», так і більш камерна «Українська палітра у Відні» — промовисте свідчення цього.

Чільною темою виступу посла України А. Березного, який відкрив виставку, стала ідея переплетення політичних і культурних реалій в історії міжнародних контактів України та Австрії. «Ми живемо на історичному і тимчасовому перетині європейських шляхів», — резюмував посол. Президент Австрійсько-українського товариства Рудольф Едлінгер виступив із глибоким мистецтвознавчим аналізом експозиції. Він наголосив на експресивній силі — «колористичній агресії» в полотнах Ольги Петрової. Дуже точно оцінив пластику напрочуд мальовничої техніки автора. Потім дав вичерпну, дуже доброзичливу оцінку молодої енергії Олени Онуфрів, її модифікованому імпресіонізмові.

Завідувач відділу культури Міністерства закордонних справ Австрії Рудольф Агстнер відзначив високий рівень експозиції та окремих творів, у яких дотримано європейських канонів мистецької майстерності.

Загальновідома музична неперевершеність Відня, шедеври малярства в його колекціях: від Середньовіччя, Ренесансу — до Клімта й епатуюче-привабливого Шіле. Тут на зорі ХХ століття народився вишуканий «Сецесіон», а наприкінці того ж ХХ століття — химерна архітектура Гундертвассера. Естетична столиця Європи чекає й від сучасного митця польоту таланту й досконалості техніки. Культурний клімат австрійської столиці, художній смак її публіки зустрічає іноземців без поблажливості. Ентузіазм, з яким обізнані з шедеврами глядачі прийняли «Українську палітру», засвідчує те, що Ольга Петрова (укотре!) підтвердила репутацію Митця з великої літери, а Олену Онуфрів можна привітати з добрим дебютом у Відні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати