Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вадим ПИСАРЄВ: «Все найкраще, що сьогодні є в світі, ми прагнемо показати українській публіці!»

4 жовтня Донбас Опера відкрила свій 82-й сезон XX Міжнародним фестивалем «Зірки світового балету»
06 жовтня, 09:43
НА ВІДКРИТТІ ФЕСТИВАЛЮ «ЗІРКИ СВІТОВОГО БАЛЕТУ» ВИСТУПАТИМЕ ЛЕГЕНДАРНА ТРУПА РАСТА ТОМАСА BAD BOYS OF DANCE (США) / ФОТО НАДАНЕ ДОНБАС ОПЕРОЮ

«День» вже писав про тріумфальне гастрольне турне донеччан, які показали в Одесі, Львові та Києві свою знаковою постановку — «Летючий Голландець» Вагнера. Цей міжнародний творчий проект, у створенні якого взяли участь представники чотирьох країн, — Німеччини, Австрії, України та Росії — критики назвали «проривом в опері», і наприкінці листопада виставу побачать меломани Німеччини. А в п’ятницю, вже на рідній сцені, Донбас Опера відкриє свій 82-й сезон XX Міжнародним фестивалем «Зірки світового балету». Чим порадують публіку, яких гостей чекають на форум, які прем’єри готують і як пристосовується колектив, аби не закривати на декілька років Донецький національний академічний театр опери і балету ім. А.Б. Солов’яненка (оскільки будівля вимагає капітального ремонту, а коштів, на жаль, немає!), чи «замахуватимуться» в номінанти на Шевченківську премію — наша бесіда з художнім керівником Донбас Опери Вадимом ПИСАРЄВИМ.

ВІД КЛАСИКИ ДО «ПОГАНИХ ТАНЦЮЮЧИХ ХЛОПЧИКІВ»

— Із 4 по 11 жовтня у двадцяте пройде фестиваль «Зірки світового балету». Вперше буде представлено широкий діапазон танцювальних стилів: від модерну в іскрометному виступі легендарного шоу Раста Томаса Bad Boys of Dance,США до чистої балетної класики — вистав «Жізель» Адана, «Дон Кіхот» Мінкуса, «Ромео і Джульєтта» Прокоф’єва, — розповів «Дню» Вадим ПИСАРЄВ. — Шанувальники балету нічого не пропустять (гала-концерти і вистави, в яких солістами виступлять зірки з різних країн). Вперше в Донецьку побачать новий колектив, який вже встиг голосно заявити про себе, — Bad Boys of Dance. Цих американських «поганих танцюючих хлопчиків», що виступають по всьому світу, знають за сольними концертами та роботою з Леді Гагою, Елтоном Джоном і Стінгом. Я побачив шоу Раста Томаса під час XI Міжнародного фестивалю балету DANCE OPEN у Санкт-Петербурзі і запросив на наш форум. Танцюристів критики називають «балетними екстрималами», вони приголомшують глядачів акробатичними трюками, але класика є основою їхнього танцю. Шоу Раста Томаса Bad Boys of Dance бере хореографічну лексику з джазу, брейка, хіп-хопу і створює цікаве та розважальне видовище. До речі, хореографію для «поганих хлопчиків» вигадує сам Раста Томас. Він звертається до нових форм втілення танцю (його дружина Адрієнна Кантерна-Томас — єдина солістка трупи), а всі учасники вправно лавірують між різними танцювальними стилями. Американці виступлять не лише на відкритті «Зірок», а також представлять 5 жовтня свою сольну програму.

Гала-концерт подарує глядачам зустріч із уже улюбленим ТАКАН-Балетом з Японії, а також вони побачать майстерність солістів Большого театру Росії, Театру танцю «Гжель» (Москва), Михайлівського театру, Санкт-Петербурзького Театру балету Бориса Ейфмана, Паризької Гранд-опера, Берлінської державної опери, Національної опери України та ін.

Публіка познайомиться з новими іменами видатних хореографів — Ренато Занелла, Уве Шольц, Ніна Мадан, Раду Поклітару, а також побачать роботи метрів — Юрія Григоровича, Бориса Ейфмана, Володимира Васильєва та ін.

Стало доброю традицією, аби під час фестивалю, у виставах нашого репертуару виступали артисти з різних театрів. Так, у «Жізелі» на музику Адольфа Адана головні партії виконають Анастасія Горячева (Большой театр Росії, Москва) і Ян Ваня (Національна опера України, Київ). У «Ромео і Джульєтті» Сергія Прокоф’єва виступлять солісти Національної опери України Катерина Кухар і Олександр Стоянов, а в «Дон Кіхоті» глядачі побачать прем’єрів Большого театру Катерину Крисанову і Андрія Меркур’єва.

Парижани з Гранд-опера покажуть дуже цікаву постановку «Едіт Піаф». Вони з успіхом її представляли на фестивалі у Фінляндії, тобто все найкраще, що сьогодні є в світі, ми прагнемо показати українській публіці!

Запам’ятається донеччанам і Олег Габишев (соліст Театру балету Бориса Ейфмана, Санкт-Петербург). Він дуже добре показав себе на XII Міжнародному конкурсі артистів балету і хореографів у Москві. Поставив два цікавих номери — «Лінь» і «Мачо», і хоча отримав другу премію, проте дуже сподобався всім глядачам і критикам, тому я його запросив на фестиваль «Зірки світового балету».

А «родзинкою» нинішнього форуму стане «Вечір хореографії Леоніда Якобсона» (10 жовтня). На наше замовлення було відновлено номери, поставлені Якобсоном. Ми звернулися до педагога Московського театру танцю «Гжель» Наталії Пермякової, і вона разом із солістами і артистами, а також танцівниками Большого і Московського музичного театру ім. К. Станіславського і В. Немировича-Данченка поставила програму вечора. На жаль, сьогодні багато номерів Леоніда Веніаміновича вже забуто, хоча саме цей майстер дав імпульс розвиткові сучасної хореографії. Своїм учителем його назвали Моріс Бежар, Ролан Петі та інші видатні балетмейстери Європи, які виховувалися на хореографії Якобсона. Переконаний, номери, які покажемо на фестивалі, увійдуть до «Золотого фонду балетного мистецтва».

Закриття форуму (11 жовтня) теж буде цікавим. У гала-концерті візьмуть участь легендарні: Микола Цискарідзе, Ілзє Лієпа, Фарух Рузіматов, брати Бубенічек (Отто та Іржі), Маріана Рижкіна, Катерина Крисанова, Андрій Меркур’єв, Тетяна Болотова, Артемій Пижов, Ельдар Сарсенбаєв, Сергій Сидорський, Джон Валлехо та інші зірки балету.

Раніше гала-концерти зірок ви презентували і в Києві, але останні фестивалі цю традицію порушили. Чому?

— Причина банальна — немає коштів. Думали провести трансляцію по інтернету чи записати на ТБ. Можу лише пообіцяти шанувальникам балету столиці, що обов’язково наступної весни привеземо гранд-програму, в якій виступлять лауреати Конкурсу ім. Сержа Лифаря (концерт відбудеться в Національній опері України і буде присвячений 110-й річниці від дня народження видатного танцівника і балетмейстера).

«ЯКЩО Є ПЛАНИ НА НАСТУПНИЙ СЕЗОН — ЗНАЧИТЬ, Є ТВОРЧЕ ЖИТТЯ»

Вадиме Яковичу, «Донбас Опера» дуже яскраво розпочинає 82-й сезон фестивалем «Зірки світового балету», а які прем’єри плануються? Торік ваш колектив високо підняв творчу планку, вперше поставивши на українській сцені вагнерівську оперу «Летючий Голландець» у форматі 3 D, і тепер вже не можна розчаровувати публіку!

— У наших театральних планах постановки опери «Бал-маскарад» Дж. Верді та ораторії-балету «Олександр Невський». Зараз думаємо, кого з європейських режисерів і художників запросити попрацювати над шедевром Верді. Проведемо творчий кастинг. А «Невського» нам поставить Генріх Майоров (він добре відомий за такими резонансними виставами, як «Чіполліно», «Белосніжка та сім гномів» у Національній опері України, «Червоні вітрила» і «Маленький принц» у Київському муніципальному театрі опери і балету для дітей та юнацтва, також ставив в Одесі, Мінську, Москві, Санкт-Петербурзі; нині працює в Московській академії танцю). В 1985 р. у Московському музичному театрі ім. Станіславського і Немировича-Данченка Генріх Олександрович вже ставив балет «Олександр Невський» на музику Прокоф’єва, а нині переробив цю тему, придумав цікаву концепцію спеціально для «Донбас Опери».

Гастрольним турне з «Летючим Голландцем» Донецький театр зробив серйозну заявку на номінування на Шевченківську премію.

— Нам дуже приємно, що вистава викликала резонанс у публіки, музичних критиків, широко висвітлювалася у ЗМІ. Окрему подяку хочу висловити газеті «День» за підтримку: від задуму (коли ще не було зрозуміло, чи впорається наш колектив із таким складним завданням, як музика Вагнера!), рецензії прем’єри і гастролей. Отримати найвищу нагороду України дуже почесно, але наш колектив вже має сумний досвід, коли члени комітету не оцінили оперу «Богдан Хмельницький». Звичайно, ми б дуже хотіли, щоб роботу «Донбас Опери» відзначили й нагородили. Хоча особисто я спокійно ставлюся до медалей, а просто займаюся улюбленою справою. Якщо є плани на наступний сезон — значить, є творче життя!

А тепер «болюче питання»: будівля театру потребує капітального ремонту, але це означає, що потрібно шукати інший сценічний майданчик (мінімум на кілька років) або можна втратити частину трупи, пристроївши музикантів, співаків і танцівників в інші колективи. То цього року будівельники не працюватимуть?

— Криза вносить свої корективи. Є проект, але реалізовувати цього року ми його не будемо. Ми з дирекцією театру вирішили зміцнити сцену «подушкою». Будівельники вкрили сцену товстим шаром гуми, наклали дошки і покрили лінолеумом. Танцюй, стрибай — не провалишся! Дах теж залатали й працюємо. Сцена вийшла якісною, і на ній не соромно й зіркам виступати.

ДОВІДКА «Дня»

Міжнародний фестиваль «Зірки світового балету» 1994 року заснував народний артист України Вадим Писарєв. Організатором фестивалю є благодійний фонд Вадима Писарєва «Творчий Олімп». За 20 років існування на донецькій сцені виступило більш ніж 500 видатних майстрів балету з 35 країн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати