Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від війни на Донбасі до Будди в Африці

XVII Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA оголосив переможців та переможниць
05 травня, 10:51
БЕЗПЕРЕЧНА ТРІУМФАТОРКА ФЕСТИВАЛЮ — КИЯНКА ІРИНА ЦІЛИК З ФІЛЬМОМ «ЗЕМЛЯ БЛАКИТНА, НІБИ АПЕЛЬСИН»

Церемонія нагородження, як і весь фестиваль, відбулася онлайн.

Цьогоріч фестиваль встановив низку рекордів: понад чотири тисячі хвилин актуального документального кіна у вільному доступі, 250 віртуальних зустрічей у секції для професіоналів Docu/Про, 70 фільмів з адаптованими субтитрами для людей з вадами слуху і три фільми зі звукописом для незрячих.

Беззаперечна тріумфаторка фестивалю — киянка Ірина ЦІЛИК. Її повнометражний дебют «Земля блакитна, ніби апельсин» здобув головні нагороди і міжнародного конкурсу Docu/

Світ, і національного змагання Docu/Україна фільм. На думку журі Docu/Світ, «фільм вражає креативністю режисерських рішень та позитивністю персонажів» і «доводить нам, що створення фільму в жорстких умовах також може бути актом витривалості й позитивного впливу на родину та спільноту». Журі національної секції зауважило: «...Режисерка трансформує історію родини у складну багатошарову роботу з дивовижним мета-аспектом, який водночас ставить під питання і прославляє форму документального кіна».

Спеціальну відзнаку конкурсу Docu/Світ здобула присвячена венесуельським тюрмам «Причина» Андреса ФІҐЕРЕДО «за сміливість, за створення такої необхідної стрічки в країні, де кіновиробництво — це соціальний активізм».

«Це є досягненням — зробити так, щоб конструкція склалася в цілісний емоційний досвід». Саме це, на думку журі, здійснено у фільмі «Ґрейкі» Енріке РІБЕСА (Іспанія), який переміг у номінації Docu/Коротко. Спеціальну відзнаку конкурсу віддали фільму «Колообіг» Олексія РАДИНСЬКОГО (Україна—Великобританія), що «вирізняється неоповідним характером, простотою, ясністю і стислістю, які за короткий проміжок часу передають ландшафт Києва з художнього погляду».

У номінації Rights now! правозахисне журі й телевізійна платформа Current Time синхронно визначили переможцем «Опівнічного мандрівника» режисера-біженця із Афганістану Хассана ФАЗІЛІ (США—Катар—Канада—Великобританія). Журі присудило нагороду за чудове поєднання перспектив, переконливе зображення пересічної сім’ї в обнадійливому ракурсі, а також за засудження кризи біженців. За сильних і достовірних персонажів і здатність режисера кінематографічно передати актуальну й універсальну тему з такого погляду, щоб залучити й мотивувати глядача долучитися до розвитку чи ж вирішення питання, про яке йдеться у фільмі. Current Time заохотив Фазілі премією в розмірі $3000, позаяк режисер створив картину, яка «не лише робить визначний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність, а й... самим фактом свого створення виконує завдання застосувати принципи прав людини на користь героїв цього фільму».

Змонтована зі зйомок бійців АТО/ООС документальна драма «War Note» Романа ЛЮБОГО здобула одразу три нагороди: відзнаку в конкурсі Rights Now! разом з фільмом Ніколь ШЕФЕР «Будда в Африці» (ПАР—Швеція), приз пам’яті продюсера фестивалю Андрія МАТРОСОВА від організаторів Docudays UA та приз глядацьких симпатій (присуджується рейтинговим голосуванням авдиторії).

Головний приз підліткового журі одержав «Безсмертний» Ксенії ОХАПКІНОЇ (Естонія—Латвія) — справжній неігровий трилер, знятий у північноросійському місті Апатити. Підлітки підсумували: «Фільм показує проблеми тисяч понівечених людських доль. Головними героями картини є діти, а місто — тлом і символом системи, із якої не можуть вирватися кілька поколінь. «Безсмертний» — це саме той випадок, коли візуальні зв’язки породжують зв’язки смислові».

Стрічці «Панки» Масьї ОМСА (Нідерланди) дісталася спецвідзнака тінейджерського журі «передусім через винятковість і доповненість сюжетної композиції: фільм є доказом того, що комплексний конфлікт та видимі зміни персонажів не є «привілеями» ігрового кіно».

У межах індустрійної секції Docu/Про відбулася презентація українських документальних фільмів на стадії виробництва та постпродукції. Автор(к)и шести проєктів отримали вагомі заохочення.

«Сіль із Бонневілю» Семена МОЗГОВОГО — нагороду Українського інституту в розмірі 150 тис. грн на промоцію та дистрибуцію майбутнього фільму.

«Залізні метелики», ще одна історія Романа Любого про війну, — приз від телевізійної платформи Current Time у розмірі $2000.

«Щоденник нареченої Христа» Марти СМЕРЕЧИНСЬКОЇ — приз East Silver Caravan Award, який передбачає підтримку з розповсюдження стрічки на міжнародних кінофестивалях протягом року, і нагороду від німецького фестивалю DOK Leipzig — дві акредитації для відвідин фестивалю та фестивального ринку DOK Co-Pro Market цьогоріч у жовтні.

«Ельфова вежа» режисерки Поліни Кельм — нагороду розвитку талантів від Європейської асоціації документального кіна (DAE), що передбачає дві безкоштовні підписки на членство в DAE протягом одного року з доступом до сервісів Асоціації.

«Плай» режисерки Єви ДЖИШИАШВІЛІ — приз від організації Pitch the Doc. Нагорода передбачає консультаційну сесію з розробки та промоції фільму. Команду стрічки консультуватимуть визначні експерт(к)и від Pitch the Doc протягом року.

До 10 травня на платформі docuspace.org доступні 43 документальних фільми з конкурсних та позаконкурсних програм 17 Docudays UA.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати