Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Віктюк, Vivat»

У Львівській Галереї Сценографії відбулося відкриття виставки-реквієму
20 грудня, 16:10

Експозиція  присвячена 85-річчю легендарного режисера, який розпочав свій творчий шлях у Львівському театрі юного глядача (нині – Перший театр). На виставці представлені ескізи костюмів до знакових вистави Романа Віктюка -  «Дама без камелій» (1991 р.), а також афіша антрепризної вистави Ади Роговцевої «Священні чудовиська» (1995 р.).

Як наголошують організатори, ця виставка – реквієм-спогад про легендарну виставу, в якій були задіяні  видатні актори: Ада Роговцева, Лариса Кадочнікова, Людмила Погорєлова, Ольга Сумська, Олег Ісаєв, Дмитро Лалєнков, Евген Паперний, Ксенія Ніколаєва, Станіслав Москвін і Володимир Задніпровський. Вона презентує  частину того скарбу, що залишився після списання вистави. А саме – ескізи костюмів до спектаклю "Дама без камелій", які створив знаний  сценограф Андрій Александрович-Дочевський, та декілька світлин з реалізації проєктів костюмів. На виставці також представлені плакати Андрія Александровича-Дочевського до вистави "Священні чудовиська", що її Роман Віктюк поставив у цьому ж таки театрі 1988 року за п’єсою Жана Кокто, а в другій редакції – в антрепризі Ади Роговцевої в Театрі на Подолі в 1995-му.

Відкривали виставку куратори художник Андрій Александрович-Дочевський та племінниця режисера, завлітка Першого театру Катерина Віктюк. Цікавим спостереженням є те, що для всіх довелося перші кроки в театральній професії зробити саме в стінах Першого театру. Андрій Александрович-Дочевський (нині головний художник Національного театру ім. І. Франка) розповів, що задум заходу виник у Києві, коли він там познайомився з Катериною і вона запропонувала зробити монографію чи альбом на честь Романа Григоровича з архівних світлин художника. Першим кроком стало створення виставки, а монографія поки лишається в планах.

Також Александрович-Дочевський розповідав деякі зі спогадів, що розкривають таємниці творчої «кухні» у співпраці з Романом Віктюком. Частіше комічного характеру, аніж поважного. І це справедливо, адже театр – це безперервна гра, як на сцені так часто і в житті. У одній з історій куратор виставки розповідає уривок з репетиції «Священних чудовиськ», на яку був запрошений без права вибору:

«Я зайшов, тихенько сів. Кажу: “Дякую, що ви запросили на репетицію”, – а він: “Сиди тихо! Мовчи, от зараз Ада [Роговцева] показує дав домашнє завдання”. Вона грає, а з глядачів я і в іншому кінці залу – Борис Куріцин [нині завліт київського Національного театру російської драми театру ім. Лесі Українки], ще геть молодий... Так от, Ада там на сцені щось грає, Рома дивиться і як закричить на увесь партер: “Геніально, Ада! Це просто... несамовито...” А потім йде якраз на Борю, підходить і каже: “Я не розумію, що вона грає”»…

Окрім ескізів відвідувачі виставки мають змогу також переглянути фото деяких персонажів у костюмах, програмку, афішу та рецензії на виставу. Виставка діє до 16 січня 2022 року.

Павло ПАЛАМАРЧУК, Львів, "День"

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати