Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Заручники підписанта

Скандальна ситуація склалася довкола одного з фільмів, заявлених на події «Молодість. Пролог»
26 вересня, 09:56

«Молодість. Пролог» - це спеціальна дводенна (21—22 жовтня) подія, на якій буде представлено новий травневий міжнародний кінофестиваль «Молодість-47».

Як відомо, «Молодість» відтепер має нові терміни щорічного проведення. Замість жовтня кінофорум відбуватиметься в останній тиждень травня. Конкретно «Молодість-47» пройде  з 27 травня по 3 червня наступного року. Таке рішення київська дирекція узгодила з Міжнародною федерацією асоціацій кінопродюсерів FIAPF і з усіма світовими кінофестивалями класу А і Б.

Програма “Прологу” є свого роду презентацією нового фестивалю. Пройде навіть конкурс короткометражних фільмів молодих українських режисерів; переможець, окрім “Золотого оленя”, отримає грошовий приз у розмірі 50 000 гривень. Поза конкурсом 22 жовтня в кінотеатрі “Київ” покажуть українсько-словацький кримінальний трилер “Межа”. Заплановані також  програма “Свобода” (7 фільмів, присвячених темам свободи та толерантності включно з “Людиною із заліза” Анджея Вайди), Індустріальна секція, Boat Meeting (конкурс-пітчинг проектів фільмів молодих кінематографістів з призовим фондом 10 000$).

Але найбільше уваги привернув наступний факт: 21 жовтня у Національній опері України “Пролог” відкриється драмою “Мир вашому дому!” українського режисера Володимира Лерта за мотивами оповідань Шолом-Алейхема з циклу “Тев'є-молочар” та п’єси Григорія Горіна “Поминальна молитва”, створеної на основі цих оповідань. Проблема в тому, що головну роль у фільмі грає російський актор Євген Князєв, який у 2014-му серед інших підписав лист Путіну на підтримку анексії Криму.

“Мир вашому дому!” в 2012 році ще під назвою “Поминальна молитва” виграв пітчінг Держкіна, очолюваного тоді Катериною Копиловою. Цей відбір зажив лихої слави: один з експертів, Ігор Грабович, заявив, що його картки з несприятливими для проекту оцінками були вилучені керівництвом Держкіна (офіційне формулювання – “втрачені”), аби “Поминальна молитва” отримала бажане фінансування. В якості виконавця головної ролі автори фільму розглядали Богдана Ступку, але його не стало у тому таки 2012-му, тож вибір зупинився на Князєвому. У 2015 році зйомки були передані від студії “Кінофабрика” компанії “Лерт Карновський”, кандидатуру головного виконавця не змінювали. Прокатником фільму виступає Богдан Батрух, який є також партнером “Молодості”. Особливу пікантність ситуації додає те, що проект на 77% профінансований на гроші Держкіна – тобто, по суті, з кишень українських платників податків.

Цілком імовірно, що це недогляд організаторів “Прологу”, котрі  хотіли будь-що відкрити подію українським фільмом, який ще не показували на Одеському кінофестивалі чи в прокаті. Вочевидь, і сама поява картини стала результатом бюрократичної неповороткості і негнучкості мислення наших кіночиновників. Але факт лишається: “Молодості” доведеться або міняти фільм відкриття, або взагалі скасовувати вечір в Національній опері. Інакше оновлення фестивалю буде всерйоз заплямовано цим скандалом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати