Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Жінка-легенда

Львівський національний театр імені Марії Заньковецької розпочав святкування 100-річного ювілею
10 листопада, 11:55
СЦЕНА З ВИСТАВИ «МАРІЯ ЗАНЬКОВЕЦЬКА» / ФОТО ТАРАСА ВАЛЬКА

Уже відбулося спеціальне погашення поштової марки з нагоди сотого сезону театру. 10 листопада в Національному музеї імені Андрея Шептицького у Львові буде представлено експозицію «Театр Заньковецької. Перші 100 років», яка, за словами її організаторів — а це працівники столичного Музею театрального, музичного та кіномистецтва України і заньківчани, — дозволить зазирнути за лаштунки театрального процесу, а також вивчити основні віхи творчої діяльності одного з найдавніших театральних колективів країни та його провідних митців. Основу експозиції склали оригінали документів, що стосуються діяльності театру від часу його заснування, архівні фото— й відеодокументи, сценографічні макети і костюми з легендарних вистав заньківчан.

Андрій Мацяк, генеральний директор Львівського національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької, розповів «Дню», що святкування сотого сезону складатиметься з кількох етапів. Це — щойно згадана виставка в Національному музеї, також буде представлено видання про театр, а ще — науково-практична конференція з участю театрознавців із усієї України й з-за кордону, міжнародний театральний фестиваль, участь у якому візьмуть колективи з Варшави, Вільнюса та Києва (національні театри імені Івана Франка та Лесі Українки), урочиста академія та прем’єрна постановка вистави «Марія Заньковецька» за п’єсою Івана Рябокляча (режисер Федір Стригун).

Варто додати, що це вже друге звернення в театрі до цього матеріалу. За першої постановки (Олекси Ріпка) спектакль був у репертуарі упродовж 22 років, і зіграли його щонайменше 600 разів! Нагадаємо, п’єсу Іван Рябокляч писав 1971 року спеціально для Театру імені М. Заньковецької. Виставу було представлено 1972 року, і упродовж більш ніж два десятки років залишався прекрасний акторський квартет у складі Лариси Кадирової (Марія Заньковецька), Федора Стригуна (Микола Садовський), Богдана Козака (Сергій Хлистов) та Володимира Максименка (Марко Кропивницький). Театрознавці вважають, що ця вистава стала доленосною і для театру, і для артистів, і для глядачів, які з цією постановкою ще більше полюбили свій театр. «Цю виставу можна було дивитися безліч разів», — зазначала у книжці «Заньківчанам 90 років» театральний критик Галина Канарська.

Нині п’єса вийде в постановці Федора Стригуна, а на головну роль він запросив провідну акторку Альбіну Сотникову (в інших складах — актриса Анастасія Дєлайчук та студентка Анастасія Картава). «У Львові багато хто не знає, хто така Заньковецька. Кажуть до сьогоднішнього дня: «Театр Заньковецького». Тому людям потрібно розказати, ким була Марія Костянтинівна Заньковецька, що аж її ім’ям театр назвали, — каже режисер-постановник вистави Ф. Стригун. — Але є тут ще одна річ. Я дуже люблю українську класику, знаю історію цього театру, ще з інституту дуже цікавився нею... П’єсу Рябокляча знаю напам’ять, але коли зараз перечитав, то раптом зрозумів, що треба поставити виставу, бо ніхто поки що, крім цих кіровоградців із міста Кропивницький, не оцінили і так не цінують Кропивницького, Заньковецьку, Садовського, Саксаганського, Тобілевича... Ці корифеї якось забуті... Згадую слова, що почув від артиста Василя Яременка у гримерці про мітинг у Києві 1919 року та виступ генерала Муравйова: «Если бы мы догадались в свое время повесить Кропивницкого, Заньковецкую, Садовского, Саксаганского, Стальского, ни о каком национализме не было б и разговора. Но мы этого не сделали...» Тільки ворог міг оцінити оту велику роботу, великий поступ, цей героїчний вчинок акторів малоросійської трупи».

Перші покази прем’єри вистави «Марія Заньковецька» призначені на 11, 12, 14 та 15 листопада.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати