Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Зізнайся, що ти її слухаєш...»

Із 23 березня до 7 квітня відбудеться II Міжнародний музичний фестиваль KharkivMusicFest
20 березня, 19:08
ФОТО НАДАНО ОРГАНІЗАТОРАМИ ФЕСТИВАЛЮ

У межах фесту вперше в Україні пройде професійний Форум класичної музики в Україні — Kharkiv Music Forum, метою якого є об’єднання провідних гравців української музичної індустрії.

За останні два роки в музичному житті Харкова відбулося кілька знакових і резонансних інфраструктурних змін у культурі та мистецтві. Відкриття двох нових залів Філармонії, ребрендинг Харківського національного театру опери і балету ім. М. Лисенка у «Схід Опера», меценати закупили кілька нових роялів для Харківської середньої спеціальної музичної школи-інтернату. А ще поява KharkivMusicFest, організатори якого прагнуть створення музичного фестивалю світового рівня, який приваблював би різноманітну публіку, зокрема туристів, котрі спеціально узгоджували би свої маршрути з датами його проведення. Такий підхід дає форуму унікальну можливість бути співзвучним багатьом сучасним європейським імпрезам, налаштувати активну співпрацю з культурного обміну не тільки між містами України, а й між країнами, що цілком актуально в контексті інтегрування у світовий та європейський культурний простір.

Цьогоріч фест присвячений генію Моцарта. KharkivMusicFest... Організатори інтригують публіку, а з кольорових, графічних, кубічних постерів підморгує... сам Моцарт. Також із 8 березня в найнесподіваніших місцях з’явилися розфарбовані знаменитими харківськими художниками і дизайнерами кольорові піаніно, відтак майже на місяць господинею Харкова стала Музика.

Президент KharkivMusicFest Сергій ПОЛІТУЧИЙ відзначає: «KharkivMusicFest має шанс стати однією з головних культурних подій не лише Харківщини, а й України. Цей проект об’єднує найкращі фестивальні ідеї, додаючи в них українського колориту».

Минулого року в межах фесту можна було почути сучасну українську класичну музику, німецьку барокову інструментальну музику Баха (його 333-річчю був присвячений фестиваль), романтичну симфонічну музику, концерти для фортепіано з оркестром, ба навіть комедійне шоу класичних музикантів. А цьогоріч KharkivMusicFest представить публіці абсолютно нові музичні жанри і формати.

Відкриється форум концертом «VIVA MOZART!» за участю Фестивального оркестру, який складається із концертмейстерів, тобто солістів-музикантів найкращих оркестрів України. Цього разу оркестр буде міжнародним — до зірок української сцени додадуться перші скрипки національних симфонічних оркестрів Австрії, Грузії, Німеччини, Польщі та Чехії.

Вперше до нашої країни завітає французький секстет одного з найіменитіших у світі оркестрів «Музиканти Лувру»/Les Musiciens du Louvre, які виконують твори епохи бароко на автентичних інструментах і у властивій часу написання творів манері. Музика французького композитора XVII ст. Жана-Філіпа Рамо вперше прозвучить у залі Харківської філармонії 29 березня.

Меломани почують знакові твори двох найважливіших композиторів класицизму — Людвіга ван Бетховена і романтизму — Роберта Шумана для фортепіано соло (концерт відбудеться 2 квітня). Про це розповідає арт-директор KharkivMusicFest Станіслав Христенко: «У кожному з концертів братимуть участь солісти світового масштабу. Так, гастрольна серія європейських концертів китайсько-американського піаніста Джорджа Лі навесні 2019 року включає концертні зали лише кількох міст і поставить в його завантаженому графіку зал Харківської філармонії поряд з головними залами Флоренції, Лондона і Мюнхена, де піаніст виступить з концертами напередодні й невдовзі після свого сольного концерту в межах фестивалю. KharkivMusiсFest, у свою чергу, з’явиться в його сезоні поряд з престижним швейцарським фестивалем у Верб’є».

Основну програму завершить новий формат форуму — Опера-Gala (7 квітня), який присвячений творчості Моцарта: прозвучать арії й дуети з опер, уривки з Реквієму та інших головних творів вокального жанру класика. Серед запрошених — соліст Гамбурзької опери Довлет Нургельдієв (тенор), Ольга Бусуйок (сопрано), яка є переможницею багатьох найпрестижніших вокальних конкурсів і виконувала головні партії в постановках оперних театрів Барселони, Варшави, Дубаї, Лос-Анджелеса, Мадрида, Неаполя, Шанхая, Штутгарта й ін. Диригуватиме концертом українець Андрій Юркевич (на фото), котрий багаторазово стояв за пультом найславетніших оперних театрів Європи.

KharkivMusicFest-2019 — це чотири концерти у трьох залах (Харківська філармонія — органний і великий зали та «Схід Опера») й низка спецпроектів, серед яких важливе місце посідають два нових просвітницьких формати.

Перший із них — дитячий музичний табір Amadeus Camp, за програмою якого під час весняних канікул діти зможуть зануритися у вивчення різних музичних творів, навчитися сприймати музику, відвідувати заходи фестивалю, спілкуватися з музикантами, а деякі з них зможуть ознайомитися з базовими навичками гри на музичних інструментах та основами музичної грамоти. Цей проект ставить своїм завданням виховання майбутнього слухача й цінителя класичної музики, здатного нарівні зі світовою елітою регулярно і з інтересом відвідувати великі європейські фестивалі класичної музики.

Другий — фестивальний лекторій Amadeus-Talk — серія безкоштовних лекцій, присвячених чільному композитору KharkivMusicFest-2019 — В. А. Моцарту для широкої аудиторії, де лекторами будуть провідні музичні діячі та просвітителі України. Новинкою стане серія оперних флешмобів: уривки з опер Моцарта лунатимуть у громадському транспорті й в інших найнесподіваніших локаціях.

Відбудуться дискусії про важливість взаємодії бізнесу та професійного музичного середовища, ефективні кейси приватних музичних ініціатив, актуальність закону про меценатство, проблеми артистичного менеджменту, досвід міжнародної співпраці, популяризація класичної музики в медіа, фестивальний рух в Україні. Приєднатися до аудиторії форуму й обговорити спільні проблемні питання і шляхи їх розв’язання можна буде в режимі он-лайн.

Всіма своїми ідеями, концертами, ініціативами KharkivMusicFest промовляє: класична музика та дотичні до неї світи — це не елітарна закрита територія, в якій обертається каста обраних. А слоган фестивалю: «Зізнайся, що ти її слухаєш...»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати