Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Золота сотня

Держкіно оголосило остаточне рішення про фінансування проектів Одинадцятого конкурсу (пітчингу)
08 серпня, 17:38

На цю подію українська кіноспільнота чекала понад два роки. Влітку Держкіно запустило Одинадцятий конкурс кінопроектів, що претендують на державне фінансування — те, що у професійному середовищі називають пітчингом.

Ми вчора вже писали про 14 найцікавіших, на нашу думку, проектів, які мали отримати фінансування (див. “Не чортова дюжина” – “День”, 8.08.19).

Вчора-таки Рада Держкіна, проводячи засідання в прямому ефірі, остаточно затвердила список фільмів, що повністю чи частково будуть підтримані державою - всього 101: 74 повних і 27 коротких метрів.

Отже, якщо не трапиться серйозних природних, суспільних чи економічних катаклізмів (до числа останніх слід зарахувати примхи нового уряду), то протягом найближчих років українські глядачі побачать нові фільми Мирослава СЛАБОШПИЦЬКОГО (“Антропоцен”) і Сергія ЛОЗНИЦІ (“Бабин Яр”) – причому перші два стовідсотково матимуть світові прем’єри на фестивалях рівня Кан, а також Романа БАЛАЯНА («П’ятниця, 13»), Валентина ВАСЯНОВИЧА («Відблиск»), Романа БОНДАРЧУКА («Перше вересня»). Випустить свої перші ігрові повні метри група талановитих дебютанток і дебютантів: Катерина ГОРНОСТАЙ, Тарас ДРОНЬ, Дмитро СУХОЛИТКИЙ-СОБЧУК. Павло ОСТРІКОВ. Ми побачимо продовження комерційно найуспішнішої української комедії “Скажене весілля” (Владислав КЛИМЧУК (Влад Дикий); до речі, той-таки Климчук паралельно отримав підтримку для зйомок трилеру “Зілля”, сценарій до якого написала Наталія ВОРОЖБИТ за мотивами повісті Ольги Кобилянської «У неділю рано зілля копала».

Найплодовитіший на сьогодні український режисер Ахтем СЕІТАБЛАЄВ випустить історичний бойовик “Конотопська битва”, а авторка нашумілого мюзиклу “Гуцулка Ксеня” Олена ДЕМ'ЯНЕНКО - драму “Блакитний лев”. Вийде на екрани і така екзотична продукція, як “Тарас Шевченко. Перший Самурай” (Роман ПЕРФІЛЬЄВ) – назва повністю відповідає змісту, а також перша комедія про війну на Донбасі – “КОТИК З ПАЛАЮЧИМИ ОЧИМА, АБО ЯК МИ ПОЛЮБИЛИ ЛОПАТИ в умовах обмеженої антитерористичної операції з тимчасовими елементами військового стану” (Володимир ТИХИЙ).

Загалом проектів, які заслуговують на увагу, набагато більше. Все, що нам залишається – чекати. Середній виробничий цикл повнометражного фільму триває 1-2 роки. Якщо навіть половина того, що обіцяли продюсери й режисери в своїх презентаціях, буде реалізовано, то ми матимемо що подивитись. Матимемо хороше національне кіно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати