Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Аукціон з продажу ліцензій не відбувся

13 серпня, 00:00

У вівторок у Києві пройшов аукціон з продажу ліцензії на використання радіочастот для реалізації проектів зі створення систем ефірно-кабельного телебачення.

Такі системи та мережі на базі мікрохвильової багатоканальної системи розподілу інформації (MMDS) є дуже перспективним і порівняно дешевим напрямком у розвитку телебачення і взагалі систем зв'язку. Можна було б тільки вітати таке починання, якби воно не здійснювалося Державним комітетом зв'язку й інформатизації лише на основі положення «Про порядок організації та проведення аукціонів з продажу ліцензій на використання радіочастот в Україні». Свого часу Нацрада з питань телебачення та радіомовлення (старого складу) в порядку експерименту дозволила експлуатацію подібних систем у Києві та Луганську. Вони показали свою перспективність, однак до правового поля так досі і не введені, адже основний документ — «Закон про ефірно-кабельне телебачення» — досі не прийнятий Верховною Радою. Що накажете робити потім з цими ліцензіями, якщо майбутній закон суперечитиме сьогоднішнім відомчим Положенням про аукціони на продаж частот?

Крім того, на думку члена нинішньої Нацради Володимира Цендровського, даний аукціон по продажу ліцензій на частоти не досить коректний. Оскільки єдиним державним органом, якому дозволено випускати в ефір ту або іншу телекомпанію, є Нацрада з питань телебачення і радіомовлення. Саме вона має право оцінити програмну концепцію, зіставити з концепціями інших претендентів, і видати ліцензію на мовлення. У даному ж випадку проводиться аукціон на частоти, при цьому абсолютно ігнорується програмне заповнення частот, які купуються. Що буде, якщо творчий конкурс на ці ж канали в Нацраді виграє інша телекомпанія? Характерно і те, що нікого з членів Нацради Держкомзв'язку й інформатизації на свій аукціон не запросив.

Все це, вважає Володимир Цендровський, свідчить про те, що обрано курс на повне усунення нинішньої Нацради, як відомо, неугодної нинішній владі, від будь- якої участі в керівництві і контролі телерадіопростором України, причому щосили йде передача його функцій іншим організаціям, більш поступливим.

P.S. Як повідомили кореспонденту «Дня» в прес- службі Держкомітету із зв'язку й інформатизації, аукціон визнано таким, що не відбувся, оскільки жоден учасник аукціону, склад якого не розголошується, нічого не купив. Проте, за іншою версією, запропонованою тим же Держкомзв'язку, проведення аукціону відкладене через неузгодженість з Міноборони питань електромагнітної сумісності з цивільною MMDS.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати