Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Батьки – основні рушії змін»

У «Жовтні» відбувся сотий кіносеанс для батьків з малюками. За два роки ініціатива вийшла далеко за межі одного кінотеатру
22 лютого, 11:16
ФОТО ІВАНА ЛЮБИШ-КІРДЕЯ

Два роки тому, в березні, у київському кінотеатрі «Жовтень» відбувся перший сеанс для батьків з малюками віком до трьох років. На сеанс було продано 80 квитків. Дивилися фільм про Жаклін Кеннеді «Джекі». Світло в залі не вимикали, а приглушили, звук стишили, перед екраном постелили килим з іграшками, а біля входу поставили кілька сповивальних столиків та мікрохвильовку.

Тоді на сеанс прийшло і багато журналістів, дехто з них запитував відвідувачів, чи буде малюкам цікаво дивитися дорослий фільм. На той момент ця ініціатива була абсолютно новою для України і ще не було такого розуміння: присутність дітей на сеансі не означає, що сеанс — дитячий. Не було розуміння, чому і наскільки важливою є соціалізація батьків у декреті. Навіть не всі батьки розуміли, навіщо їм це. Проект «0+: Кіно для батьків з малюками» у «Жовтні» виник завдяки зусиллям Ольги МИРЦАЛО, засновниці фейсбук-групи «Київ, дружній до батьків і малюків», активній мамі, ініціаторці низки проектів, які надають батькам з малечею можливість не випадати із соціального життя.

«Розуміння ролі жінки в суспільстві змінюється — відповідно змінюються і послуги, які пропонуються жінкам. Життя з народженням дитини не зупиняється, воно стає трохи складнішим, треба підлаштуватися, але воно не закінчується. І мені дуже хочеться, щоб мами це розуміли і щоб вони могли й надалі бути активними членами суспільства», — сказала «Дню» Ольга Мирцало під час першого сеансу.

За два роки, що минули відтоді, багато що змінилося. «Коли ініціатива тільки почалася, було багато сумнівів, чи вона приживеться. Але ініціатива триває вже два роки, відбувся 100-й сеанс — і це дає розуміння, що вона затребувана, що батьки продовжують ходити на сеанси, бо для них це важливо. Це є елементом соціалізації, і для батьків з малюками кожен такий сеанс — слушна нагода поспілкуватися», — пояснює «Дню» Ольга Мирцало. Вона розповідає, що за цей час батьки організували подібні сеанси у ще двох київських кінотеатрах — «Флоренції» та «Факелі».

«Таким чином, за ці два роки батьки зрозуміли, що їхня соціалізація — в їхніх руках. Якщо це можливо в «Жовтні», то це може бути можливим абсолютно в будь-якому кінотеатрі», — відзначає Ольга. Нещодавно вона проводила майстер-клас для батьків, які хочуть впровадити подібні сеанси в кінотеатрах у своїх районах. Прийшло близько 15 мам.

«Сам факт, що люди прийшли на цей майстер-клас, свідчить про те, що людям цікавий цей досвід, що вони готові робити це самі. Бо коли ініціатива лише виникла, було багато запитань від батьків: «А коли вона пошириться на інші кінотеатри?» І моя відповідь була такою: «Тоді, коли ви будете готові поширити її самі». Зараз уже є та критична маса активних батьків, які готові це робити», — зазначає Ольга.

За ці кілька років з’явилися й інші ініціативи для батьків з малюками. Це, зокрема, проект «Культурний декрет», екскурсії містом, бранчі, англомовні розмовні клуби тощо.

«Чого у нас ще немає, але на що є запит — це ініціативи «на концерт з малюком». Я говорю про концерт для батьків у присутності дітей, а не дитячий розважальний концерт. Тут, на мою думку, складнощів взагалі немає, особливо в літній сезон, коли відбувається багато концертів на свіжому повітрі. І є декілька колективів, які їх проводять і які запрошують батьків з дітьми. Але вони досі не розуміють особливостей і потреб батьків маленьких дітей», — каже Ольга Мирцало.

Вона зауважує, що активних батьків стає більше. «Саме батьки є основними рушіями змін, — підсумовує Ольга Мирцало. — Для того щоб простір сприймав батьків з малюками, вони повинні перебувати в цьому просторі. Зміни залежать від нас, і наші маленькі кроки змінюють наше життя. І їх потрібно робити».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати