Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Біда підкралася непомітно...

Демократії, як і диктатури, бувають різні
11 грудня, 13:03

Ще ніколи за ці півтора року заяви багатьох обізнаних людей не були настільки тривожними. То колишній заступник міністра фінансів стверджує, що в державній скарбниці грошей не залишилося. То глава організації із захисту бізнесу Сергій Доротич каже, що економічне становище в Україні катастрофічне, а Українська держава, за його прогнозами, припинить своє існування через кілька років. Не дай Боже! Врятуй і збережи! Утім, якщо найближчим часом «зеленіти» втримаються при владі, то так воно й буде. То Михаїл Саакашвілі заявляє, що, починаючи з 90-х років минулого століття, Україна ще ніколи не була в настільки важкій економічній ситуації. Цілком закономірно. Для мислячих людей 2019 року було зрозуміло, до чого все прийде.

Востаннє у нас у скарбниці не було грошей після втечі Януковича на його «політичну батьківщину» до Росії. Але тоді своєю втечею Янукович дав можливість іншим взяти владу у свої руки і врятувати країну. «Зеленіти», здається, нікуди тікати не збираються. Вони і самі нічого не зроблять і іншим не дадуть. Після всіх тривожних заяв опонентів прем’єр Шмигаль негайно відреагував: мовляв, уряд усе виплатить, і зарплату бюджетникам, і пенсії пенсіонерам. За грудень. А далі? Дефолт? До цього якраз і закликав старший товариш Зеленського І.В. Коломойський... Уряд Шмигаля нічого у нас не вирішує. Усе в руках офісу Президента, де служать люди, яких ніхто не обирав і яких мало й погано знають. Про економічне невігластво пана Зеленського свого часу прямо висловився екс-прем’єр Гончарук, після чого його дні в прем’єрському кріслі були полічені. Але навколо Президента є люди, які добре все розуміють, які штовхають главу держави на згубні для країни і для нього особисто рішення. Нинішній економічний стан України — це якраз те, до чого вони й вели. Зовнішній ворог нашої країни сьогодні дав активно попрацювати проти неї ворогові внутрішньому. І той успішно справляється, використовуючи дурість, нікчемність і неграмотність «зеленітів». А головний «зеленит», знаючи економічну слабкість України, яка живе на іноземну допомогу, зіпсував відносини із Заходом і МВФ. І як його після цього назвати? Єдиний позитив у тому, до чого довели країну, полягає лише у можливості прозріння мас «зеленоботів», або, як назвав їх один мій приятель, «зебілів», які, відчувши, що у їхніх кишенях раптом зовсім не стало грошей, почнуть ворушити мізками і з подивом виявляти, що при президенті, якого олігархічна преса називала «баригою», крали менше й не так нахабно, як зараз. Та й держава у період активних бойових дій не була збанкрутілою. А нині на очах всієї країни розікрали весь фонд боротьби з COVID-19, десятки мільярдів гривень, мовляв, на «велике будівництво». Нардепка Ірина Геращенко назвала це «великим крадівництвом». І всі ці ГПУ, ДБР, НАБУ, СБУ досі не знайшли винних. Зрозуміло, винні надто високо сидять... Серед похмурих, але, на жаль, обґрунтованих пророцтв прозвучала й заява московського адвоката й опозиціонера Марка Фейгіна.

Він сказав, що якщо найближчим часом, перебуваючи у стані війни, Україна не закриє антиукраїнські телеканали й антиукраїнські партії й організації, то сама незабаром припинить своє існування. Я про це пишу і говорю багато років, але жодна влада в Києві мене не чула й не чує. Може, хоч московського адвоката почують? Замість того щоб розібратися з п’ятою колоною і путінськими пропагандистськими військами в Україні, «зелена влада» давить проукраїнську опозиційну пресу, зокрема за допомогою вірних їй судів, які почали нові переслідування «Прямого». «Криві» канали «зеленітів» не турбують, турбує «Прямий», де так багато критики на адресу Зеленського, який уже навчився захищати себе, але не може навчитися захищати Україну.

Бездарність нинішньої влади особливо яскраво проявляється у її провальній боротьбі з коронавірусом. У них було вісім місяців на підготовку, не зробили елементарного: не вирішили питання з киснем, і хворі вмирають від задухи. Публіці постійно підсовують двох шоуменів від охорони здоров’я — Степанова та Ляшка. Кажуть, що «зеленіти» скоро поміняють першого на другого. І що, кисню й ліжок у лікарнях побільшає?

У нас стало нормою ритуальне й безоглядне вихваляння демократії як священного фетиша. Хоча демократії, як і диктатури, бувають різними. Є здорові, а є дуже хворі, наприклад, олігархічні, компрадорські тощо. Те саме можна сказати щодо диктатур. Стародавні римляни дуже трималися за свою рабовласницьку демократію. Але коли перед ними виникала страшна небезпека, катастрофа, вони встановлювали диктатуру, призначали на певний період диктатора й наділяли його особливими повноваженнями. Коли небезпека зникала, римляни знову поверталися до демократії. Диктатури вельми ефективні за часів війни, епідемії та стихійних лих. У цьому контексті хочу згадати статтю з журналу «Теле-парк». Я його не рекламую, тим паче що маю до нього багато претензій з позицій українського державника. Але стаття цікава. Вона називається «Сувенір з Делі». Там описується, як 1959 року двічі лауреат Сталінської премії художник Олексій Кокорекін відвідав Індію.

Там він придбав килим, який належав померлому від чорної віспи індійському брамінові. Виїжджаючи з СРСР, Кокорекін щеплення (обов’язкове!) не зробив, хоча в документах була позначка про щеплення (це до питання про порядок у ті часи). Повернувшись до Москви, Кокорекін захворів, а через кілька днів помер. Хвороба страшна. У VIII ст. від неї загинула третина всього населення Японії, а в XVI столітті — половина корінного населення Америки. У Москві про те, що сталося з Кокорекіним, доповіли на саму гору. Армію, МВС і КДБ підняли по тривозі. Мобілізували всі сили московських лікарень і поліклінік. Боткінська лікарня, де лікувався Кокорекін, була ізольована. Почалося тотальне виявлення контактів. За кілька годин відстежили всі контакти Кокорекіна. 150 студентів університету, де навчалася дочка померлого художника, забрали до лікарні, просто з аудиторії під час лекції.

Один знайомий Кокорекіна після зустрічі з ним полетів до Парижа. Про це дізналися, коли літак «Аерофлоту» був уже у повітрі. Рейс повернули до Москви, а всіх пасажирів відправили на карантин. Усього в Москві під карантин потрапило 9342 людини. Москву закрили, відмінивши залізничне й авіасполучення, перекривши автомобільні дороги. Почалася масова вакцинація (10 мільйонів осіб). Епідемія була ліквідована за 19 (!!!) днів...

Звичайно, коронавірус, на відміну від чорної віспи, явище нове й погано вивчене, він набагато хитріший і підступніший за відомі нам хвороби. Але й у боротьбі з ним потрібні жорсткість і рішучість. А то надто багато у нас людей, які хочуть жити так, ніби ніякої війни й ніякої пандемії в Україні немає...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати