Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Чорній» історії та культурі присвячується

24 вересня у столиці США відкриють музей площею понад 8 тисяч квадратних метрів
23 вересня, 14:11
ФОТО РЕЙТЕР

Національна алея — найбільший культурний комплекс: його називають обличчям Америки. Саме тут розташовані пам’ятник Джорджу Вашингтону і більшість Смітсонівських музеїв. А тепер з’явиться й перший у країні центр, присвячений виключно історії та культурі афроамериканців. На площі майже 8 тисяч квадратних метрів розташувалося понад 36 тисяч експонатів. Пам’ять про часи рабства — ланцюги, вагони з табличками «лише для білих», уламки корабля, що перевозив невільників. І експонати іншого штибу: труба Луї Армстронга, червоний кадилак Чака Беррі й інші свідчення виняткового внеску афроамериканців у культуру США.

Історія створення цього музею сягає корінням 1915 року; але лише 2003 року після десятиліть фальстартів президент Джордж Буш нарешті підписав закон про створення NMAAHC. «Ідея музею, присвяченого афроамериканцям, уперше була запропонована чорношкірими ветеранами Громадянської війни. Через роки їхній заклик був підхоплений представниками покоління громадянських прав — чоловіками й жінками, які вміли битися за правду й справедливість», — сказав президент США Барак Обама під час церемонії закладання першого каменя.

Половину необхідних на будівництво музею $500 млн виділив американський Конгрес, а решту внесли спонсори, серед яких виявилися як великі компанії, такі як Wal-Mart, American Express, Boeing, так і приватні особи — Білл і Мелінда Гейтс, Опра Вінфрі та інші.

Автором проекту будівлі музею став вихідець з Танзанії — темношкірий архітектор Девід Аджайе. За його задумом шестиповерхову будівлю чіткої геометричної форми вирішили виконати зі скла з бронзовим напиленням.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати