Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

День... газованки

21 квітня, 09:28

Сьогодні дивно уявляти собі світ без такої звичної та доступної газованої води. Солодкої, нейтральної, слабогазованої або з букетом колючих бульбашок, які так освіжають у спеку... А виявляється, запатентовано її не так уже й давно — 24 квітня 1833 року. Хоча сам винахід дещо «старший» за патент, проте не набагато — майже на п’ятдесят років.

Винахідником газованки став британський хімік, богослов та філософ Джозеф Прістлі. Він першим відкрив одну із властивостей діоксиду вуглецю, завдяки чому й стало можливим збагачувати рідину газом. Власне, це не єдина наукова заслуга Прістлі, також він довів процес фотосинтезу, з’ясував, що графіт проводить струм, винайшов кисень і «звеселяючий» газ...

Як на мене, головною рисою вченого є невичерпна цікавість. І саме така цікавість змусила Джозефа Прістлі замислитись над тим, що ж то за бульбашки виділяє пиво у процесі бродіння. Тож він встановив над чанами з пивом ємності з водою, які невдовзі «зарядилися» бульбашками. Спробувавши цю воду на смак, учений був вражений її різким, але приємним смаком. Ось таким було «народження» такої звичної тепер газованки.

До речі, своїм широким поширенням газовані напої багато в чому завдячують компанії Coca-Cola, яка першою стала використовувати винахід Джозефа Прістлі в комерційних цілях.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати