Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

День святого Кнута

12 січня, 16:46

13 січня усі швецькі розбишаки мають шанс розважитися, адже цього дня традиційно відзначають День святого Кнута, відомий як Tjugondag Knut.

Свято відбувається через двадцять днів після католицького Різдва. Тому у назві є слово tjugondag, яке означає «двадцятий день». Цей день вважається закінченням Різдвяних свят, на що вказує поширена приказка «У день Кнута вимітається Різдво», оскільки у цей день виносять надвір святкові ялинки та влаштовують гуляння.

У різних регіонах Швеції День святого Кнута святкують по-різному, але є одна спільна традиція. Це звичай майструвати з соломи опудало у людський зріст, вдягати його як волоцюгу і підкидати сусідам під двері. До опудала прикріпляють записку з текстом на кшталт: «Кнут прийшов, Різдво прогнав, не давай йому стояти, знов підкинь сусіду». Коли опудало встановлено під дверима, жартівники ховаються та влаштовують шум, виманюючи сусідів. Якщо двері відчиняються, солом’яний Кнут падає у обійми здивованого сусіда. За традицією треба обов’язково впіймати розбишаку і перевдягти в одяг з опудала. Вважається, що тоді жартівнику не щаститиме весь рік, тому він чимдуж тікає. Тож якщо впіймати його не вдалося, треба підкинути опудало наступному сусіду. Так солом’яний Кнут «подорожує» селищем увесь день у супроводі веселощів, жартів та співів пісеньки «Нема Різдва й вогню у свічках, нема більше шнапсу у всіх хатах!».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати