Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

День україномовної преси в Харкові

Чи підтримають Президент та суспільство ініціативу харків’ян?
12 листопада, 00:00

12 листопада 1905 року в Лубнах, попри майже сорокарічну заборону царату на українськомовний друк, вийшло перше число газети «Хлібороб» українською мовою. Головним редактором видання був громадсько-політичний діяч Володимир Шемет. Роком пізніше в Харкові з’явилася газета «Слобожанщина», головним редактором якої став ідеолог Української державності Микола Міхновський, однодумець братів Володимира, Миколи і Сергія Шеметів.

За сто років після виходу у світ першого україномовного видання та по двадцятьох роках української незалежності брак української преси на Харківщині, як і в усій Україні, ще досі відчутний. Аби виправити ситуацію, минулого року свідомі харків’яни проголосили 12 листопада Днем україномовної преси.

Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича 2009 року звернувся до Президента України щодо визнання такого Дня на державному рівні. Утім, відповіді Фонд не отримав. Очевидно, що після політичних баталій унаслідок президентських виборів звернення «загубилося» в чиновницьких кабінетах, іронічно коментує головний редактор газети «Український простір» Роман Черенський.

Цього року небайдужі харків’яни, незважаючи на відсутність державної підтримки, продовжать відзначати День україномовної преси і нагадають про своє звернення Президентові України. Як зазначив Роман Черенський, в інтелектуальному середовищі Харкова це свято присутнє де-факто, але хотілося б залучити до його відзначення всю Україну. 12 листопада в приміщенні харківської Спілки української молоді зберуться журналісти, представники громадських організацій «Спадщина», Спілки української молоді, Фонду національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича та літератори міста. Під час академії до Дня україномовної преси — саме так організатори називають свою ініціативу, зокрема, відбудеться презентація книжки харківського журналіста Юрія Горажія «Професія — репортер».

КОМЕНТАР

Юрій ЧЕРЕНСЬКИЙ, головний редактор газети «Український простір»:

— Серед українців побутує стереотип, що Харків — це російськомовне місто, який не зовсім відповідає дійсності. Значна частина українців, які живуть у Харкові, не афішують, що їхня рідна мова — українська. На жаль, є такий насаджений нам комплекс меншовартості. Буває, що людина приїжджає із села і розмовляє українською, їй починають цим дошкуляти. Я особисто знаю багатьох, хто вдома спілкується українською, а на вулицях маскується під російськомовних. Звідси й викривлений погляд на мовну ситуацію в місті. Наприклад, Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича організовує в Харкові україномовні курси журналістики, де викладання здійснюється на проукраїнських позиціях. Як для Харкова ці курси досить дорогі, але в нас не бракує слухачів — нині їх 60. Насправді люди не бояться української мови. Навпаки, вона їх приваблює. Я думаю, що імідж Харкова як російськомовного міста — тимчасовий. Національні ідеї на Східній Україні стійкі й мають серйозне підѓрунтя. Той же Микола Міхновський на початку ХХ століття проголосив ідею створення незалежної Української держави саме в нашому місті. Зрозуміло, що такі настрої викликають спротив місцевої влади, але, за великим рахунком, це лише гартує місцеву українську інтелігенцію. У суспільстві, яке вже не очікує поступок та підтримки від влади, формується нове бачення і сподівання на власні сили. Таким чином, влада стимулює самоорганізацію громадян, а намагання русифікувати місто спричиняє протидію. Ідея проголошення Дня україномовної преси теж визріла в Харкові минулого року. Це свято важливе, позаяк повертає нас в український символічний простір. 12 листопада вийшла друком перша україномовна газета на Східній Україні. Це важливий історичний факт. Тому День україномовної преси — це не космополітичний День друку. Переконаний, що ця традиція, як і україномовна преса, будуть розвиватися, і на Харківщині зокрема. Ми вже створили при Фонді Музей-архів української преси, де зберігаються раритетні видання, деякі, можливо, в єдиному екземплярі. І цей архів постійно збільшується завдяки людям, які з власної ініціативи приносять нам цінні видання. А це означає, що ці ідеї не залишають людей байдужими.

Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича запрошує представників українських ЗМІ з інших регіонів приєднатися до відзначення Дня україномовної преси.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати