Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

День винахідника

08 листопада, 12:06

9 листопада 1914 року у Відні народилася Хедвіга Кіслер, відома світу як акторка Хеді Ламар. Нині в день її народження німецькомовні країни відзначають День винахідника. Можна задуматися — у чому ж зв’язок, відповіддю на це питання може стати біографія кінодіви.

Хедвіга почала кінематографічну кар’єру ще в 16 років, а за 3 роки стала скандально відомою через першу в історії кіно еротичну сцену. Власне, нашим сучасникам вона б здалася цілком невинною — героїня Хеді купалася оголеною в озері. Проте батькам акторки це не сподобалося і вони швидко «організували» дочці шлюб із заможним біснесменом Фріцем Манделем. Чоловік виявився жорстоким тираном та до того ж симпатиком фашистів. Тож Хедвізі довелося втікати, підсипавши снодійного приставленій до неї покоївці. Їй вдалося перебратися в США, де вона швидко зробила карколомну кар’єру у Голлівуді.

А до чого тут День винахідника? — поцікавитеся ви. Річ у тім, що паралельно з акторством Хеді Ламар займалася наукою. І її винаходами нині користується весь світ. Адже саме Хеді Ламар належить ідея та патент на систему дистанційного управління торпедами, принцип якого тепер використовується для передачі даних по Wi-Fi, GPS та Bluetooth. Так яскрава красуня виявилася не лише акторкою та авантюристкою, а й науковицею, яка офіційно внесена у Зал Слави винахідників.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати