Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Для кіно кримінал — невичерпна тема

05 січня, 00:00

У російській столиці проходить зйомка «гангстерської саги» про ворогування Солнцевського і Люберецького московських угруповань «Бригади».

Коротко сюжет такий. 1989-й рік. Герой фільму Саша Бєлов (його грає Сергій Безруков), прийшовши з армії, дізнається, що кохана дівчина його не дочекалася, у неї інший залицяльник, iз «крутих». Саша йде на дискотеку ,щоб побачити подругу, вплутується там у бійку, ламає щелепу місцевому «авторитету», потрапляє до міліції і його звинувачують у вбивстві. Щоб виплутатися iз цих проблем, Бєлову доводиться стати на кримінальний шлях. А невдовзі він вже і сам стає «авторитетом»...

— Люди звикли сприймати бандитів як породження пекла, — розповідає постановник «Бригад» Олексій Сидоров. — А ми в своєму фільмі поставили завдання показати їх звичайними людьми, як вони живуть, закохуються. Адже у бандитів також є сім’ї, батьки, матері, діти, яких вони люблять. Серед них є, звичайно, виродки, але вони є і серед сантехніків, м’ясників, військових і людей інших спеціальностей. Ми хотіли запустити фільм ще до сумнозвісної серпневої кризи. Сценарій лежав два роки, і за цей час його багато хто прочитав. Я думаю, що бум серіалів на кримінальну тематику ініційований багато в чому нашим сценарієм.

— На замовлення якого каналу ви знімаєте?

— На замовлення РТР, генеральний продюсер Олександр Іншаков. Знімає компанія «Аватар- фільм», коріння якої лежить в Асоціації каскадерів Росії. Автори сценарію — Олександр Велединський, Ігор Порубльов і я. Ми всі випускники Вищих курсів сценаристів і режисерів. Написано у нас 12 серій, але, схоже, фільм розростеться до 14, тому що деякі речі поки що написані пунктирно, а їх варто висвiтлити виразніше.

— Ваш герой повертається з армії в 1989-мy. Отже, він пройшов Афган?

— Ні, він служив на кордоні з Афганом. Ми спочатку хотіли його зробити «афганцем», але «афганців» у нашому кіно вже стільки було! Тому зробили прикордонником: начебто пройшов Афган, а начебто й ні. Це звичайний хлопець з окраїни: всю бібліотеку прочитав, доки на службі був, до інституту хоче вступати. Приїжджає — а тут друзі вже заплуталися в якихось справах, на Ризький ринок їздять, формують кримінальну бригаду і Сашу підтягують до себе. Він спочатку не хоче, але за певних обставин потрапляє в цю справу. Поступово починає відчувати смак і сам стає кримінальним лідером дуже серйозного масштабу. 11 років ми спостерігаємо за цим персонажем — як одні його зраджують, інші залишаються людьми навіть у цьому бруді.

— Аж до наших днів?— Дія закінчується буквально в грудні 2000 року.

— Давно існує теорія, що мафія — це одна iз форм існування суспільства. Якщо ми звернемося в глибину історії, то побачимо, що як тільки сформувалося суспільство, з’явився і кримінал. І доки кінематограф буде існувати, він буде до цієї теми звертатися, адже тут є і екстремальні ситуації, і трагічне кохання, і протистояння закону.

— Розкажіть про підбір акторів.

— Переді мною стояло принципове завдання брати на головні ролі якомога менш відомих виконавцiв. Правда, Сергій Безруков уже немало знімався, але він просто визначний артист iз величезним потенціалом. Ви побачите, що він у нас зовсім інший, ніж його звикли бачити глядачі. І троє блискучих, привабливих хлопців, що з’являлися до цього тільки в епізодах: Дмитро Дюжев, Володимир Вдовиченков і Павло Майков. Також знімаються Михайло Жигалов, Олександр Бєлявський, Валентина Теличкина, Микола Єременко, Віктор Павлов, Андрій Панін («День полнолуния», «Мама, не горюй!»), Катерина Гусєва («Змеиный источник»), вахтангівська прима Маша Аронова, Ян Цапник, який з’явився у Рязанова в «Тихих омутах».

— Розкажіть трохи про себе: вам скільки років?

— Вже, на жаль, 32, що мене пригнічує.

— Чому? Раніше в цьому віці ви б ходили ще в асистентах.

— Це так. Але пригнічує, що Стівен Спілберг в 27 років вже зробив «Щелепи», а Коппола в мої роки «Хрещеного батька» знімав.

— Ви родом звідки?

— Iз Сєвєродвінська. Саме там будувався сумнозвісний підводний човен «Курськ», я його навіть закладав. Там на заводі працює вся моя сім’я — тато, мама. А я працював на посадах, що не вимагають спеціальної освіти. За першою освітою я філолог, закінчив Петрозаводський університет за спеціальністю «російська мова і література». Міг би залишитися в аспірантурі. Але у мене темперамент не той. Поїхав до Москви вчитися.

— Хто був вашим майстром на курсах?

— Валерій Давидович Рубінчик. Дуже йому вдячний за те, що він мене взяв. Хоч я, як мені здається, не дуже добре себе показав на екзамені. Він мені допомагав і багато що дав і професіонально, і по-людському.

— На яку тему знімали диплом?

— А дипломy не було. Оскільки ми закінчували в такий час, коли ніхто не міг знайти гроші. Я знімав у ці роки рекламу. Потім допомагав за сценарiєм і як режисер монтажу картини «Рыцарский роман» Асоціації каскадерів. Дуже радий тому, що нарешті прийшов до самостійної постановки...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати