Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Два роки миру серед війни

Миколаївці відзначили другу річницю вигнання сепаратистів з міста
15 квітня, 11:20
Фото Руслана КАНЮКИ, "День"

«Два  роки миру серед війни» – з такою назвою в прямому ефірі телеканалу ТАК TV відбувся телемарафон до другої річниці вигнання сепаратистів із Миколаєва.

11 годин прямого ефіру та 35 гостей, серед яких очільники міста та області, активісти Євромайдану, герої АТО та волонтери – такі кількісні показники телемарафону.

7 квітня 2014 року патріотичні миколаївці, обурені діями сепаратистів в центрі міста, знесли їхні палатки та очистили Меморіал героїв-ольшанців від сумнівних проросійськи налаштованих осіб, які влаштували на Меморіалі мало не притон, де грали у футбол, розпивали алкогольні напої та лякали городян своєю неадекватною поведінкою. Окрім наведення ладу в центрі міста, миколаївські активісти ще раз довели, що в Миколаєві немає місця сепаратизму і він був і залишається українським містом.

В прямому ефірі телемарафону «Два роки миру серед війни» на телеканалі ТАК TV учасники подій ділилися спогадами про те, як відстоювали місто в складі єдиної України та боролися з сепаратистами, а також висловили свою думку щодо того, чому Миколаєву вдалося зробити те, що не змогли зробити жителі Луганська та Донецька, а саме – вигнати сепаратистів з міста та зберегти мир.

«Ми повинні були навчитися працювати ще швидше. Якщо ти даєш швидко якусь інформацію, то бачиш, як оці міфи, плітки, навколо яких повинні були побудовані спеціальні операції, – руйнуються, і люди посміхаються, замість того, щоб тікати з власних домівок, що б, безумовно, було, якби на вулицях були «Гради», танки і військові з автоматами невідомо якої армії. Ми повинні навчитися дякувати ще під час війни, тому що нам потрібно звертати увагу на героїзм кожного. І це не героїзм тільки військових – це героїзм у тилу. У нас народився потужний волонтерський рух, молоді командири є серед наших військових. Ми від Майдану, від Революції Гідності стали частиною інформаційного суспільства світу», – зазначив під час телемарафону Гліб ГОЛОВЧЕНКО, секретар НСЖУ, генеральний продюсер телеканалу ТАК TV.

Голова Миколаївської облдержадміністрації Вадим МЕРІКОВ згадав події, які відбувалися в Миколаєві 2014 року: «Пам'ятаю перший великий мітинг, коли разом з колегами по Майдану, з політичними колегами – це «Демократичний альянс», «Свобода», «Батьківщина» і «Фронт змін», багато інших громадських організацій і просто миколаївські лідери, які виходили на підтримку Євромайдану, на підтримку просто українського народу, ми прийняли рішення провести мітинг за мир в Україні та в нашому регіоні. Мітинг без політиків, з авторитетними миколаївськими жителями, які говорили про те, що відбувалося, що відбувається і які наслідки можуть бути. Тоді на вулиці Садовій було дуже багато людей, які вийшли за власним бажанням. Нікого не змушували. А збиралися ми для того, щоб не допустити сепаратизму, не допустити війни, не допустити загрози з боку Російської Федерації. Ось це був об'єднавчий крок, коли не просто політики, не просто окремі громадські діячі, коли вийшли миколаївці».

Адвокат активістів Миколаївського Євромайдану Вікторія МОСКАЛЕНКО в 2015 році була обрана на посаду голови Миколаївської обласної ради: «Я зайняла активну позицію: ми підвозили активістів, привозили чай, забезпечували там харчі, всі були рівні на Майдані на той час, а потім вже почалась юридична протидія проти нашого мирного мітингу, це була четверта година ночі, я не пам’ятаю точно день. То оскільки я була там на той час єдиним юристом, я висловилась, що ми будемо захищати наше право на мітинг і ми вже почали працювати в юридичному полі. Проти нас були подані адміністративні позови – прости всіх, хто подавав заявки на проведення мітингу. Я стала адвокатом в адміністративному суді, бо це просто була юридична розправа з тими, хто намагався піти проти системи чи зламати спланований на той момент владою план дій».

«Миколаїв не полюбляє сепаратизм, бо для нього це не є нормальний стан. Тому будь-які заклики сепаратистів на відділення від України – вони вже від самого початку, як то кажуть, на смерть повинні бути приречені», – зазначив у телемарафоні Олександр СЄНКЕВИЧ, міський голова Миколаєва.

«Ми тоді стояли у Чонгарі. Дуже переживали, бо якби «тил» відкрив ворота «русскому міру» – то мета нашого перебування на Чонгарі була б зведена до нуля.  Було б усе сумніше, ніж зараз, набагато сумніше. Ніхто не припускав, що в Миколаєві люди вийдуть. Це був соціальний вибух проукраїнськи налаштованого населення. Я думаю, що це через те, що кримські події розвивалися не так стрімко. Бо їх вдалося притримати і розголос, який пішов звідти, коли вже з перших днів «нова влада» в Криму почала чинити сильний тиск на етнічних татар. Зараз це триває. Я думаю, час розставить все на місця і все таки Крим повернеться до нас. І на Сході події повинні однозначно згаснути», – прокоментував події 2014 року та війну на Донбасі учасник АТО, «кіборг», Сергій ТАНАСОВ.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати