Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Із «ВIТОЮ» зводять рахунки,— впевнені у Вінниці

20 листопада, 00:00

Наприкінці жовтня цього року Вінницькій міській телеагенції «ВІТА» виповнилось п’ять років. Однак ювілей відзначати не будуть. Не той настрій, — пояснюють телевізійники. Вже котрий місяць порожньо в кишенях, і гнітить невиразність найближчих перспектив.

Подібні настрої певною мірою панують в усіх шістьох вінницьких телестудіях, із яких лише одна — державна. Недавно за несплату боргів перед обласним передавальним центром зникла з ефіру комерційна студія «Селбанго», суворі попередження від центру отримали також комерційний «Іштар» та Вінницька державна облтелерадіокомпанія.

За всієї зовнішньої схожості проявів фінансової скрути телеканалів, рельєф їхнього підгрунтя має місцями свої особливості. Залежно не тільки від розміру підтримки засновників, а й від інформаційної політики, котру ті замовляють. Більшість телекомпаній змушені підігравати в унісон обласній владі, меншість — міській. Давнє протистояння «місто—область», яке останнім часом набуло ще й політичних тонів «НДП-опозицій», розвело місцеві ЗМІ по різні боки інформаційних «барикад».

А отже з огляду на статус «ВІТИ» як міського комунального підприємства з частково бюджетним фінансуванням, не важко здогадатись, яку роль їй відведено: захищати інтереси міста, зрозуміло, з позицій його «батьків». Особливо яскраво це проявилося під час напруженої передвиборної боротьби, передові рубежі котрих пролягли через апаратні «ВІТИ». Ось за це вона нині й розплачується, — переконані в місті.

— Документальних підстав говорити про зведення з нами рахунків нема, — каже директор «ВІТИ» Андрій Мислінський. — Але сама логіка останніх подій наводить на думку, що в місті не бракує впливових сил, зацікавлених заблокувати нам нормальну роботу. Плітки, чутки довкола агенції вже звичні. А тепер ось — «наїзд» податкової служби. Формальний привід — перевірка бухгалтерської документації за 1996—97 роки, котру попереднє керівництво просто занедбало. Відтак за старі гріхи потерпає весь нинішній колектив. Рахунки «ВІТИ» арештовано, отож нині ми не тільки не можемо отримати зарплату, а й розрахуватись із кредиторами, оплатити передавач, а значить, будь-якої миті нас можуть викинути з ефіру.

На останній сесії міськради довкола «ВІТИ» розгорілися палкі баталії: належно підтримувати не хочеться, відмовитися — шкода. Одним словом, питання зависло. І все ж таки, попри всю складність ситуації, «ВІТА» щовечора виходить у ефір. Чи, може, ще виходить?...

№223 20.11.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати