Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Конфлікт навколо «Чорноморських новин»: ідеологія у фінансовій обгортці

Щоб захистити газету, в Одесі створено спеціальну ініціативну групу
20 квітня, 00:00

Боротьба одеських чиновників різних рангів з найстарішою і єдиною україномовною газетою регіону — «Чорноморськими новинами» — справа не одного року. Ще у 2008-му Одеське обласне комунальне підприємство «Видавництво «Чорномор’я» намагалося через Господарський суд Одеської області позбавити редакцію газети приміщення, в якому вона працює вже майже 40 років. Тоді ухвала суду була на користь газети. Ще через два роки — 2010-го — новопризначений голова Одеської обласної державної адміністрації Едуард Матвійчук підписав розпорядження про вихід ОДА зі складу співзасновників «Чорноморських новин». У результаті такого кроку, починаючи з липня 2010 року, єдину україномовну газету Одеси позбавили державної підтримки в сумі 800 тисяч гривень на рік. З одного боку, процес роздержавлення ЗМІ — необхідний, але це — не справа одного дня й одного безкомпромісного рішення.

Пояснюючи своє рішення вийти зі складу співзасновників видання, Матвійчук говорив про необхідність економії бюджетних коштів і... майже одночасно підписав ще одне розпорядження — про створення іншого друкованого органу ОДА — двомовної газети «Одещина». У тому ж 2010-му влада області виділяє понад півмільйона гривень на пільгову передплату друкованого двомовного видання обласної ради — «Одеські вісті».

Сьогодні засновник «Чорноморських новин» — трудовий колектив редакції, який намагається створити належні умови для роботи журналістів та не втратити власного читача, готуючи для нього якісний інформаційний продукт. Втім, розгляд у Господарському суді Одеської області відразу двох справ, постійні звіти редактора та журналістів перед органами внутрішніх справ і прокуратури, м’яко кажучи, цьому заважають.

— На нашу редакцію чиниться великий психологічний тиск, — розповідає редактор газети «Чорноморські новини» Іван МЕЛЬНИК. — Замість того, щоб дбати про належний творчий процес, готувати якісний продукт для читачів, ми змушені давати пояснення правоохоронним органам, на їхню вимогу постійно множити і надавати пакети правоустановчих документів, відвідувати судові засідання, куди самі ініціатори цієї тяганини не завжди й з’являються, не надають документальних підтверджень своїх претензій.

Офіційних причин судових конфліктів газети й видавництва дві: перша — приміщення на одеській площі Незалежності, 1, де ще з радянських часів розташовані «Чорноморські новини»; друга — фінансові претензії видавництва до газети, яка нібито заборгувала чималу суму грошей.

На думку місцевих журналістів, громадських діячів та експертів, судова тяганина довкола «Чорноморки» — не що інше, як спроба обласної влади руками свого комунального підприємства «приструнити» незалежну та не підпорядковану їй газету. Адже ще 1991 року окремою постановою Кабінету Міністрів України «Про передачу приміщень колишніх партійних видавництв» газеті «Чорноморські новини» (до речі, так само, як ще двом місцевим газетам — «Югу» та «Вечерней Одессе») було передано на баланс інвентар, оргтехніку, меблі, транспортні засоби та службові приміщення в будівлі колишнього партійного видавництва «Чорноморська комуна». Натомість директор КП «Видавництво «Чорномор’я» Володимир Носач вимагає від журналістів негайно звільнити зайняті ними приміщення, посилаючись на те, що цілісний майновий комплекс видавництва рішенням Одеської обласної ради було прийнято в спільну власність територіальних громад області. Тобто — або платіть за оренду згідно з ринковими розцінками, або з’їжджайте. Із аналогічного приводу в судову тяганину втягнуто не тільки «Чорноморські новини», а й згадані газети «Юг» та «Вечерняя Одесса». Комунальне підприємство, вимагаючи від них звільнення зайнятого приміщення, виставляє необґрунтовані рахунки за світло, водопостачання та інші послуги.

За словами Івана Мельника, газета та комунальне підприємство регулярно проводять звірку взаємних розрахунків. Під час однієї з таких звірок, 3 лютого, бухгалтер видавництва своїм підписом засвідчив, що за електроенергію, водопостачання та водовідведення наша редакція розрахувалася повністю. Однак видавництво вимагає компенсувати борги: «Спілкуючись з журналістами, голова облради Микола Пундик, заявляє: «... редакції газет заборгували за комунальні послуги... «Вечерняя Одесса» 47 943 грн., «Юг» 52 265 грн., «Чорноморські новини» 63 285 грн.». Що це, як не тиск на нас?».

Особливо катастрофічною ситуація була взимку. «Видавництво «Чорномор’я» повністю заморозило стару опалювальну систему, тому в січні — лютому стовпчик термометра в кабінетах редакцій «Чорноморські новини», «Юг», «Вечерняя Одесса» опустився нижче нульової позначки. Тоді від холоду відмовляла оргтехніка, замерзала вода. Газети до друку готувалися фактично в екстремальних умовах. Щоб врятувати єдину україномовну газету, читачі самостійно приносили в редакцію обігрівачі.

— Ми — незалежні, не підконтрольні ні владі, ні керівній партії, — говорить редактор газети «Юг» Ольга КОЛОГРЬОВА. — А отже, виникає відчуття, що саме такими діями — судами, міліцією, зверненнями в прокуратуру — хтось намагається дестабілізувати роботу наших видань, необґрунтованими звинуваченнями підірвати авторитет відразу трьох найстаріших газет Одещини.

— У мене є небезпідставні припущення, що цю єдину обласну україномовну газету влада свідомо хоче закрити, — коментує ситуацію кандидат історичних наук, доцент, автор «Дня» Олександр МУЗИЧКО. — Облдержадміністрація вийшла зі складу співзасновників, позбавила фінансування. Сьогодні газету практично не знайдеш у кіосках. Та це й не дивно. У місті, де приймають програму підтримки російської мови, коли це єдина мова, яка тут підтримки не потребує, де місцеві дитсадки та школи лише номінально називаються українськими, зовсім не дивує утиск української преси. Тільки той, хто взагалі не володіє ситуацією, може припустити, що непорозуміння видавництва і «Чорноморських новин» — звичайний майновий чи фінансовий конфлікт. Знаю, що й інші газети — «Юг» та «Вечерняя Одесса» — сьогодні теж втягнуто в судову тяганину, але тільки через те, що перебувають в одному приміщенні з «Чорноморськими новинами», так би мовити, потрапили в один підводний човен, який влада хоче потопити. Але це російськомовні видання, які значно краще стоять на ногах. Їх без проблем можна придбати у кіосках преси.

А, за словами кандидата історичних наук полковника Одеського крайового козацького товариства Соборного козацтва України «СІЧ» Олексія ВОЛОВИЧА, деякі представники місцевої влади чинять всілякі перепони розповсюдженню газети серед читачів і навіть не дозволяють її журналістам увійти в державні установи:

— Проте, незважаючи на всі труднощі, завдяки самовідданій праці невеликого колективу «Чорноморка» продовжує виходити й радувати нас цікавими, змістовними, аналітичними публікаціями. В умовах, коли значна частина одеського українства зневірилась, а численні національно-демократичні партії та рухи послабили свою активність, саме ця газета об’єднує всі здорові державницькі українські сили регіону.

У Господарському суді Одеської області вже відбулися засідання щодо п’яти справ, які стосуються непартнерських відносин трьох редакцій одеських газет та обласного комунального підприємства «Видавництво «Чорномор’я»: дві справи за позовом «Чорноморських новин» та «Юга» — про усунення перешкод у володінні службовими приміщеннями, а три — за позовом комунального підприємства — про сплату заборгованості редакціями газет «Вечерняя Одесса», «Чорноморські новини» та «Юг». Ігноруючи вимогу суду, «Видавництво «Чорномор’я» досі не надало частини документів, які б підтверджували законність їхніх претензій до редакцій: як фінансових, так і майнових. Розгляд справи щодо усунення перешкод у володінні службовими приміщеннями за позовом «Чорноморських новин» Господарський суд Одеської області переносив кілька разів. Наступне засідання призначено на 14 травня цього року.

Щоб захистити газету «Чорноморські новини», в Одесі створено спеціальну ініціативну групу, яка всіляко, зокрема й фінансово, намагається допомогти виданню.

КОМЕНТАР

«ВЛАДА ЗАПЕВНЯЄ, ЩО КОНФЛІКТ ВДАЛОСЯ ВЛАДНАТИ»

Ігор ЛУБЧЕНКО, голова Національної спілки журналістів України:

— Влада запевняє, що конфлікт вдалося владнати. На такі інциденти ми реагуємо через міжвідомчу комісію, яка створена при Президентові України. Спочатку НСЖУ звертається до місцевої влади, яка повинна цим займатися і дотримуватися законодавства, а потім, якщо немає позитивної реакції, — до керівників країни. У судові процеси ми не можемо втручатися, бо це господарський спір. Редакційні колективи можемо підтримати порадою та пошуком досвідчених юристів.

Роздержавлення Е. Матвійчуком «Чорноморських новин» — знущання. 2010-го особисто писав про цей випадок В. Януковичу, але він не відреагував. Матвійчук повинен був прийти в редакцію та повідомити, що ОДА виходить зі складу співзасновників, провести звірку рахунків і зобов’язань. Бо, наприклад, коли відбувалася передплатна кампанія того ж 2010 року, то обидва співзасновники розраховували на щось. І обидва повинні нести відповідальність за те, щоб газета виходила до кінця року. Обласна державна адміністрація натомість нічого не заплатила і навіть офіційно не повідомила редакцію про вихід із числа співзасновників. Із людських міркувань Матвійчуку має бути соромно: він приїхав із Закарпаття й закриває єдину україномовну газету в Одесі. Після цього інциденту ми внесли зазначеного чиновника до списку «ворогів преси». Цей список надіслали Президентові, до КМУ, ВРУ та різних міжнародних організацій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати