Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Креативна екологія

Як поєднати мистецтво і захист довкілля, а заразом захопити своїми ідеями мільйони людей — знають у французькій організації GoodPlanet
04 березня, 14:16
ФОТО REUTERS

Документальний фільм про красу планети і наслідки екологічних катастроф знімають у 53 країнах світу. Режисер — відомий французький фотограф Ян Артюс-Бертран, один із продюсерів — знаменитий Люк Бессон. Весь фільм знімають із вертольота. В Індії частину зібраних матеріалів конфіскують, а в Аргентині режисер тиждень проводить у в’язниці. Прем’єра відбувається у 87 країнах. Фільм подивилися понад 600 мільйонів глядачів по всьому світу: в кінотеатрах, на телебаченні, під час різних заходів. Вражає? Йдеться про стрічку «Дім» («Home»), яку представили 2009 року.

Майже одинадцять років тому Ян Артюс-Бертран створив міжнародний екологічний фонд GoodPlanet, що інформує громадськість про проблеми навколишнього середовища і пропонує шляхи покращення ситуації. Фільм «Дім» — один із проектів організації. «День» побував у офісі організації в передмісті Парижа і дізнався про ініціативи, які вона втілює.

ПРО СИЛУ КІНЕМАТОГРАФА

Фонд GoodPlanet створив кілька фільмів, і кожен переглянули мільйони людей. По-перше, згаданий «Дім». Потім були «7 мільярдів інших», «Планета-океан» і «Спрага світу» — режисером усіх також став Ян Артюс-Бертран. Минулого року активісти представили фільм «Людина» (Human). Це — своєрідний портрет людства, всіх мешканців Землі. Для масштабного кінополотна зібрали історії двох тисяч людей із 60 країн світу. Автори прагнуть розпочати діалог із суспільством про те, що робить нас людьми. Герої фільму пройшли через різні труднощі: вигнання, хвороби, війну і тюрми. Теми їх розповідей — праця і бідність, інвалідність, імміграція, корупція, прощення і життя після смерті. До речі, серед героїв проекту є активіст Євромайдану.

Ян Артюс-Бертран працює у сфері екології понад 40 років. Спочатку у своїх проектах він робив акцент саме на захисті довкілля. Потім зрозумів, що екологія без людини — ніщо. І тепер у центрі його стрічок — людина. «Наші фільми ми безоплатно даємо школам та різним організаціям, щоб їх використовували для виховання дітей, — розповідає виконавчий директор організації GoodPlanet Т’єрі Туше. — Майже всі фільми перекладені як мінімум шістьма мовами. Фільм «Людина» йшов у кінотеатрах Франції. Працюємо з партнерами над тим, щоб влаштувати його показ і в інших країнах».

ПОРАХУЙТЕ СВІЙ КАРБОНОВИЙ СЛІД

Велика програма, яку підтримали у світі, — «Солідарний вуглець» (United Carbon Action). Близько трьох років активісти прораховують для підприємств кількість парникових газів, що потрапляють до атмосфери через їхню діяльність. Тобто визначають карбоновий слід. А на сайті проекту є калькулятор, завдяки якому деякі люди також можуть оцінити свій вплив на клімат. Крім цього, в Інтернеті виклали рекомендації, як зменшити негативний вплив на довкілля.

Ініціативи, пов’язані з проектом «Солідарний вуглець», втілюють у Європі, Африці, Азії, Південній Америці. Так, в Індії у рамках програми збудували резервуари для ферментації відходів. Продукт ферментації — газ, на якому готують їжу. Тож завдяки проекту не знищують ліси і утилізують відходи. В Індії тільки GoodPlanet запровадив більше трьох тисяч таких ініціатив — а будівництвом таких резервуарів займалися й інші організації.

Цікаво, що згаданий проект спричинив у Індії суспільні зміни. «Саме жінка збирає дерево, щоб топити піч. Саме жінка готує їжу. Тепер не треба збирати деревину, і у жінки з’являється вільний час, — пояснює керівниця програми «Солідарний вуглець» Анук Ле Кран. — Ми прагнемо, щоб саме жінка була власником резервуара. Адже в Індії жінкам нічого не належить: ані будинок, ані інше майно. І своїм проектом ми хочемо підвищити роль жінки в суспільстві».

СКАЖИ, ЩО ТИ ЇСИ...

Щоб допомогти планеті, не обов’язково брати участь у протестах, «вибивати» в урядовців корисні закони або тиснути на корпорації, що розорюють надра. Можна просто харчуватися екологічно чистими продуктами. І головну рекомендацію, мабуть, знають усі: їсти місцеві сезонні продукти. Взагалі ж активісти GoodPlanet запропонували 60 нескладних рішень, що можна впровадити у своєму харчуванні і знизити негативний вплив на довкілля. Зокрема, зменшити викиди парникових газів. Корисні ідеї виклали в електронній книжці «60 рішень» (60 Solutions). Проект підготували ще до СОР21, 21-ї Конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, що відбулася у Парижі в грудні минулого року. Але і після СОР21 активісти підтримують програму.

Пропозиції у книжці «60 рішень» розбили на п’ять тем: харчові звички, методика ведення сільського господарства, протеїни тваринного походження, споживання енергії й боротьба з надлишковими відходами. Також описали 100 ініціатив, що вже впроваджені у Франції й ілюструють 60 ідей для «зеленого» харчування.

Кампанія націлена на три категорії людей: усе суспільство, школярі й промисловці. Для школярів у GoodPlanet підготували електронні матеріали з відео і фото — їх викладачі можуть вільно використовувати на уроках. Окрема тема — промисловці. У GoodPlanet відібрали 16 представників французького суспільства, з якими працюють на тренінгах. Потім ці 16 людей мають розробити своєрідну громадянську хартію харчування. Проект представлятимуть виробникам їжі.

«Ми щиро віримо, що наші ідеї допоможуть щось змінити, — запевняє Т’єрі Туше. — На наші ініціативи відгукуються дуже різні категорії людей, навіть політики. Екологічні виклики стосуються всіх. Але потрібні довгострокові програми. Бо має вирости кілька поколінь, щоб реально щось змінити».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати