Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ліси Амазонії продовжують палати

Представники бразильської влади заперечують цей факт
14 серпня, 13:14

Президент Бразилії Джаїр Болсонаро у вівторок гнівно заперечив існування пожеж у тропічних лісах Амазонії, назвавши це «брехнею», незважаючи на дані, отримані власним урядом, які показують, що тисячі пожеж посилюються в регіоні.

Минулого року Болсонаро аналогічно заперечив сплеск пожеж, які спровокували глобальний виступ, з правими популістськими торговими барбусами з президентом Франції Еммануелем Макроном та іншими світовими лідерами.

Зауваження президента у вівторок надходять навіть тоді, коли свідки Reuters у віддаленому місті Амазонки Апуй спостерігали, як вдень дим покриває горизонт у всіх напрямках, а вночі горять великі пожежі.

Пожежі в бразильській Амазонії за серпня досягли дев’ятирічного максимуму в 2019 році, і цей місяць поки що виглядає ще гірше. За перші 10 днів серпня було зафіксовано понад 10 000 пожеж, що на 17 відсотків більше порівняно з аналогічним періодом року тому, згідно з даними національного космічного агентства.

Болсонаро закликав іноземних представників літати над Амазонкою, сказавши, що подорожуючи по повітрю із далеких міст Боа-Віста до Манауса, вони не побачать жодного полум’я.

Експерти стверджують, що пожежі не є природним явищем у тропічних лісах, але, як правило, техногенними, щоб очистити землі для пасовищ.

Вирубка лісів зросла на 34,5 відсотка за 12 місяців до липня порівняно з аналогічним періодом року тому. Розміщення лісів впало в липні, перший спад за 15 місяців, наголосив Болсонаро.

На Бразилію зростає іноземний тиск, щоб захистити найбільший у світі тропічний ліс - екосистему, необхідну для збереження кліматичних змін через велику кількість вуглекислого газу, яку поглинають ці тропіки.

Глобальні інвестори, що управляють понад 2 трлн дол. США, погрожують витягнути свої інвестиції з бразильських м’ясопродуктів, торговців зерном та державних облігацій, якщо адміністрація Болсонаро не вживатиме заходів щодо знищення Амазонки.

По словах очевидців Reuters, з травня Болсонаро відправляє військових для боротьби з пожежами та вирубки лісів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати